Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Viyana’da bir araya gelecek üreticilerden Suudi Arabistan arzı dondurmadan yana. Petrol ihraç eden ülkelerin bakanları Moskova'da buluşacak. Suudi Arabistan ilk kez resmi olarak üretimi kısmak değil dondurmanın yeterli olduğunu açıklarken son karar yarın Viyana'da verilecek. Bir kısma kararı çıkması halinde üretimde sekiz yıl sonra ilk kez kesinti yapılmış olacak.
Suudi Bakan Khalid Al-Falih, 2017'de özellikle ABD tarafındaki toparlanmanın da etkisiyle talepte bir artış olacağını ve mevcut üretim miktarıyla fiyatların yükseleceğini aktardı. Petrol, OPEC'in petrol arzını azaltmaya ilişkin bir anlaşmaya varabileceğine yönelik şüphelerin etkisiyle, dün varil başına 46 dolar seviyesine yakın işlem gördü.
Bazı uzmanlar petrol arzında bir uzlaşmanın tamamen Suudi Arabistan'ın bütçesindeki gelir/ harcama dengesi ile bağlantılı olduğunu düşünüyor. OPEC üyelerinin petrol üretimini kısması halinde kasaya ne kadar gireceği de aşağı yukarı hesaplandı. Üyeler 1.5 milyon varillik bir indirim yani yüzde 5'lik bir azalmaya gidince 5 dolarlık bir etki yaratıyor. Bu da bütçelerde günlük 100 milyon dolarlık bir artış anlamına geliyor.
60 DOLARI GÖREBİLİR
Uluslararası Denetim ve Danışmanlık şirketi KPMG’nin Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, OPEC ülkelerinin 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantıda alınabilecek orta ölçekli bir üretim kesintisi kararının, petrolün varil fiyatını yeniden 60 dolar seviyelerine çıkarabileceğini belirtti. Okutur, yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya ile Suudi Arabistan arasında imzalanması beklenen anlaşmanın fiyatların artacağını öngörenleri yeniden piyasaya çektiğini kaydetti.
Çarşamba günü bir araya gelecek OPEC üyesi ülkelerin, petrol fiyatlarını dengelemek ve piyasadaki arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaya gidip gitmeyeceğinin gündemi meşgul ettiğini belirten Okutur, “İleriye baktığımızda ise 30 Kasım’da Viyana’da düzenlenecek OPEC toplantısında nihai bir anlaşma imzalanma ihtimali yüksek görünüyor. 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantıda alınabilecek orta ölçekli bir üretim kesintisi kararı, petrolün varil fiyatını yeniden 60 dolar seviyelerine çıkarıp üye ülkelerin rahat bir nefes almalarına zemin hazırlayabilir. Ülkeler ayrıca, ABD kaya gazı üreticilerinin fiyatlardaki yükselişe ne kadar hızla tepki vereceklerine odaklanacak” değerlendirmesinde bulundu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.