Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Alım satım yapmak, bir başka deyişle ‘trade etmek’ yatırımcı ve piyasalar arasındaki savaşın yanı sıra yatırımcıların kendileriyle mücadelesini de içerir. Yatırımcıların alım satım yaparken belli kurallara göre hareket etmesi, bu mücadeleyi daha kolay bir hale getirebilir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, zorlu deneyimler sonucu elde edilen kuralları içeriyor. Bu kurallar, trade psikolojisi ve risk yönetimini de içeriyor ve yatırımcıların kendileriyle olan savaşını daha öngörülebilir hale getiriyor.
Yatırım sayılardan daha fazlasıdır
Başarılı bir yatırım serüveni için alım satımın sayılardan daha fazlası olduğunu bilmek gerekiyor. Yatırım ya da alım satım, öncelikli olarak yatırımcıların kendi içlerinde kabaran üç boyutlu bir mücadeleyi andırıyor. Herhangi bir önemli unsurun kaçırılması, yatırımcının hızla mahvolmasına neden olabiliyor.
Bu nedenle yatırımcıların öncelikle kendi kişiliğine ve risk toleransına uyan sağlam bir alım satım sistemi geliştirmesi gerekiyor. İnişler ve çıkışlar boyunca tutarlı bir şekilde disiplinden ve inançtan taviz verilmemesi de bir diğer gereklilik olarak öne çıkıyor. Ama hepsi bu kadar değil. Pozisyon boyutlandırma ve açık pozisyonları sınırlandırma yoluyla riske maruz kalma da dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken başlıklardan biri olarak kabul ediliyor. Risk yönetiminin, yatırımcıyı kaybetme serileri boyunca taşıyabilmesi ve kazanan tarafa geçme şansı için hayatta kalmasını mümkün kılması bekleniyor.
Özellikle yatırım serüvenine yeni başlayan yatırımcıların ilk yıllarında hayatta kalmasını ve yavaş yavaş kazanç elde etmesini sağlayan 30 kural.
Trade psikolojisi: Doğru zihniyetle ticaret yapın
Esnek olun ve piyasanın fiyat hareketlerine ayak uydurun. İnatçılığın, egoların ve duyguların alım satımlarınız için en kötü göstergeler olduğunu unutmayın.
Yatırımcıların yalnızca pozisyona giriş çıkış yerlerini, pozisyon büyüklüklerini ve risklerini seçtiğini; pozisyonun kazançlı olup olmayacağı dahil diğer her şeyi ise piyasanın seçtiğini anlayın.
Alım satıma başlamadan önce bir alım satım planınız olsun ve kararlarınızda bu plana uygun hareket edin.
Alım satımlarınızda her zaman haklı olma isteğini bir kenara bırakın. Bunun yerine para kazanma isteğini koyun. Para kazanmanın ilk adımının ise yanıldığınızı gördüğünüz anda zararınızı kesmek olduğunu kabullenin.
Asla duygularınızın alım satım planınızı ele geçirmesine neden olacak kadar büyük pozisyonlarla alım satım yapmayın.
“İyi hissettiriyorsa, yapma.” - Richard Weissman
Galibiyet serileri sırasında büyük pozisyon boyutlarınızı ve mağlubiyet serileri sırasında küçük pozisyon boyutlarınızı değiş tokuş edin.
Para kaybetme konusunda endişelenmekten daha çok alım satım disiplininizi kaybetme konusunda endişelenin. Parayı geri kazanabilirsiniz ama disiplin kazanmak sandığınız kadar kolay olmayabilir.
Kaybedeceğiniz bir alım satım size paraya mal olur ama büyük bir pozisyonun kontrolünüzden çıkmasına izin vermek cesaretinizi kaybetmenize neden olabilir. Sermayenizi korumak için olduğu kadar sinirleriniz için de kayıplarınızı kısa kesin.
Bir yatırımcı ancak kendine, alım satım sistemine inanır ve yatırım yolculuğunda disiplinli kalacağını bildiğinde başarıya ulaşabilir.
Risk yönetimi: Yıkım riskinizi sıfıra indirin
Nerede çıkacağınızı bilmeden asla bir alım satım yapmayın.
Önce size bir işlem hakkında yanıldığınızı gösterecek doğru zararı durdur seviyesini bulun, ardından bu fiyat seviyesine göre pozisyon boyutunuzu ayarlayın.
Herhangi bir alım satımda ne kadar kâr edebileceğinize değil, önce sermayenizin ne kadarını kaybedebileceğinize odaklanın.
İşlemlerinizi pozisyon boyutlandırma yoluyla yapılandırın ve kayıpları durdurun. Böylece sermayenizin yüzde 1'inden fazlasını asla kaybetmezsiniz.
Alım satım hesabınızı asla herhangi bir zamanda yüzde 5'ten fazla toplam riske maruz bırakmayın.
Volatilitenin doğasını anlayın ve volatilite artışlarıyla birlikte artan risk için pozisyon büyüklüğünüzü ayarlayın.
Asla, asla ama asla kayıptaki bir pozisyona ekleme yapmayın. Sonunda yanlış eğilimle savaştığınızda, bu işlemler hesabınızın yok olmasına neden olacaktır.
Tüm işlemleriniz dört sonuçtan biriyle bitmelidir: Küçük bir kazanç, büyük bir kazanç, küçük bir kayıp veya başa baş ama asla büyük olmayan bir kayıp. Büyük kayıplardan kurtulabilirseniz, sonunda başarı elde etme şansınız çok yükselir.
Risk yönetimi kurallarınızda inanılmaz derecede inatçı olun, bir an bile geri adım atmayın. Savunma, sporda şampiyonluklar sağladığı gibi yatırımlarınızda da kâr sağlar.
Çoğu zaman takip eden stoplar, kâr hedeflerinden daha kârlı sonuçlar doğurur. Kaybeden işlemlerin bedelini ödemek için büyük kazançlara ihtiyaç vardır. Trendler herkesin tahmin ettiğinden daha uzağa gitme eğilimindedir.
Alım satım stratejisi: Kişiliğinize uyan ve kazanan bir alım satım sistemi yaratın
“Gerçekleşen şeyin alım satımını yapın, olacağını düşündüğünüz şeyin değil.” - Doug Gregory
Karlı pozisyonda uzun süre dayanın; kaybı en kısa zaman diliminde satın.
Diğer yatırımcılara karşı üstün yönlerinizi keşfedin.
Alım satım sisteminiz görüşler yerine ölçülebilir gerçekler üzerine kurulu olsun.
Haberleri değil grafik hareketlerini alın ya da satın.
Sağlam bir alım satım sistemi, ya alım satımların büyük bir kazanma yüzdesine ya da büyük kazançlara ve küçük kayıplara sahip olacak şekilde tasarlanmalıdır.
Yalnızca lehinize risk ödülü olan işlemlere girin.
Trendin gösterdiği yönde alım satım yapın.
Yalnızca lehinize olan seviyelerden pozisyona girin, anlamsız gürültüye kapılmaktan kaçının.
Zarar durdurmalarınızı gürültü aralığının dışına yerleştirin, böylece yalnızca hatalı olduğunuzda zararı kabul etmiş olursunuz.
Kayıp risklerini azaltan borsa stratejisi
İşini sevmeyenler için 8 kritik strateji
Son 50 yıldır kazandıran borsa stratejisi
Alım satım stratejinizi işlevsiz kılan 10 hata
Price action stratejisiyle yatırımın 10 püf noktası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.