Kritik konularda uzlaşı arıyorlar
AK Parti ile CHP görüşmelerde birçok konuda anlaşma sağlandığ, dış politika, zorunlu din dersi gibi başlıklarda çözümün liderlerde olduğu bildirildi
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “koalisyon müzakeresi”nde son görüşme yarın 14.00’te gerçekleşecek. Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun üçüncü görüşmesinde, önceki gün ortaya çıkan seçenekler konusunda nihai karar verilecek.
Kıvanç El'in Milliyet'teki haberine göre AK Parti cephesinde, kısa süreli reform hükümeti görüşü ağırlık kazanırken, kaynaklar, görüşmeden çıkan olumlu havaya rağmen, “Uzlaşılan konu daha çok, uzlaşılamayanlar çok azınlıkta. Ancak azınlıkta maddeler kritik maddeler. Uzlaşılan konuların fazla olması, bazı konulara girilmemesinden de kaynaklanıyor” yorumunu yaptı. Bu “kritik maddeler”deki tıkanmayı iki liderin tavrı çözecek ya da iki parti arasındaki masa dağılacak.
Hükümeti kurma görevini aldığı 9 Temmuz’dan bu yana koalisyon çalışmalarını yürüten Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ile yapılan istikşafi görüşmelerin ardından Kılıçdaroğlu ile yarın üçüncü kez bir araya gelecek ve Ak Parti-CHP arasında koalisyon hükümeti kurulup kurulmayacağı konusundaki nihai görüşmeyi gerçekleştirecek.
TARAFSIZ SAHADA GÖRÜŞME
İlk görüşme CHP Genel Merkezi’nde, ikinci görüşme Başbakanlık Konutu’nda gerçekleşmişti. Son görüşme ise İstikşafi görüşmelerin yapıldığı, “tarafsız sahada” yani Ankara Palas’ta 14.00’te gerçekleşecek. Bu görüşme öncesinde Davutoğlu’nun partisinin MYK’sını toplaması ve yakın kurmayları ile süreci değerlendirmesi bekleniyor.
SÜRE TARTIŞMASI BELİRLEYİCİ
Önceki gün 4 saat 20 dakika süren görüşmede yapılan beş istikşafi görüşmenin sonucunda gelinen nokta ele alındı. Ak Parti cephesinde, “Görüşme öncesi CHP’den daha sert tutum bekliyorduk. Ancak çok uzlaşmacı ve hazır olarak masaya geldiler. Beklenmedik bir tutum izlediler” yorumları yapılıyor. Görüşmede, CHP’nin ısrarla istediği, “4 yıllık hükümet” konusu uzun süre konuşulurken, “kısa süreli reform hükümeti”, “seçim hükümeti”, “süre konulmaksızın Anayasa öncelikli hükümet” gibi seçeneklerin de tartışıldığı ifade edildi. Ak Parti açısından en güçlü seçeneğin, “süreli reform hükümeti” olduğu vurgulandı. CHP kanadının bu sürenin, “en az 2 yıl” olmasını talep ettiği de kulislere yansıdı. Ak Parti cephesinde ise, “1 yıl”, “2 yıl” gibi net sürelere sıcak bakılmadığı, ancak, “protokole bağlanacak reformların hayata geçirileceği süre kadar” bir koalisyon ortaklığına sıcak bakıldığı vurgulandı. Süre tartışmasının koalisyon görüşmeleri açısından bağlayıcı bir noktada olduğu ifade ediliyor.
‘Az’ ama ‘öz’ konular
Görüşmede her iki tarafın da uzlaştığı, uzlaşmaya yakın olduğu ve uzlaşmaya uzak olduğu konular ele alındı. Tüm bu konuların her iki tarafın da dosyasında yer aldığı vurgulanırken “uzlaşılan” konuların daha fazla yer kapladığı, uzlaşmaya yakın konuların da oldukça fazla olduğu kaydedildi. “Uzlaşmaya uzak” konu başlıklarının “az” olmasına karşın, yüksek derecede öneme sahip olduğu ifade edildi. Bu konuların detayları ele alındıkça ayrışmanın büyüyebileceği kaydediliyor.
Bu konuların da yarınki görüşmede açılmasına kesin gözüyle bakılıyor. eğitim başlığında genel olarak CHP’nin “4+4+4” yerine “1+8+4” ve “zorunlu din dersleri”nin kaldırılması talebine Davutoğlu’nun, “Eğitimde elbette sorunlu alanlar var, birlikte çözebiliriz. Ancak sistemin omurgasıyla oynanmasını uygun bulmayız” karşılığı verdiği kaydedildi.
Ak Parti cephesinde Alevilik derslerinin artırılması, ayrı bir ders konulması da dahil bu konuların ele alınabileceği de vurgulanırken zorunlu din dersinin kaldırılması gibi konular ise, “müzakere dışı” olarak görülüyor. CHP’de ise iddialara rağmen bu konuların masaya henüz gelmediği ifade ediliyor.
En sorunlu alan olarak ise dış politika gösteriliyor. Suriye, Mısır, İsrail ve genel olarak Ortadoğu politikalarının Kılıçdaroğlu tarafından en fazla eleştirilen konular olduğu kaydedilirken Davutoğlu’nun da dış politikada, “kazanımları kaybedecek geri adım atılmasının söz konusu olmadığı” mesajı verdiği vurgulanıyor. Tarafların yeni anayasa gibi başlıklarda uzlaştığı, ancak uzlaşılan bu başlıkların detaylarında görüş ayrılıklarının fazla olduğu ifade ediliyor.
Tavırlar çözecek
CHP’nin ekonomik vaatlerinin de görüşmede gündeme geldiği ve Davutoğlu’nun kasım ve aralık ayındaki bütçe görüşmelerine atıf yaparak, koalisyon ortaklığı kurulursa bütçenin beraber yapılacağını ifade ettiği ve bütçe şartlarına göre bu konuların değerlendirilebileceği görüşünü aktardığı belirtildi. Görüşmede her iki liderin de, “yüzde 100 anlaşma elbet olmaz” görüşünde birleştiği ifade edilirken, “süreli reform hükümeti”nin de bu çerçevede gündeme geldiği kaydedildi. Ak Parti kulislerinde yarın bir uzlaşma çıkmazsa cuma günü MHP ile bir görüşmenin de olabileceği de konuşuluyor.