Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şubat ayında Tesla elektrikli araçlarının satışında Bitcoin olarak ödeme kabul edeceğini söylediğinde kripto dünyasında büyük bir heyecan oluştu. Hisseleri borsada işlem gören bir şirket ve ünlü milyarder CEO’su kriptoya destek veriyordu ve bir değiş tokuş aracı olarak öne çıkarıyordu. Bununla birlikte varlığın bir değer koruma aracı olarak şöhreti de fiyatları giderek artarken yükselişteydi.
Bundan yalnızca birkaç ay sonra ise çok daha farklı bir tabloya bakıyoruz. Tesla Bitcoin ödemelerini kabul etme kararından döndü ve enerji tüketimiyle ilgili endişelerini neden gösterdi. En büyük kripto para ise Kara Çarşamba’da %30 değer kaybetti ve bir kez daha yüksek volatilitesini gözler önüne serdi. Bitcoin’e ve kripto paralara şüpheyle yaklaşanların ise görüşleri desteklenmiş oldu.
Yaşanan sert düşüşe rağmen, kripto paraların ve blockchain temelli platformların gelecekte dijital ödeme alanında kilit bir rol oynayacağına yönelik birçok kanıt bulunuyor. Geçtiğimiz yıl kripto dostu yeni nesil bankaların yükselişine tanıklık ettik. PayPal ise dijital varlık işlemlerine imkan tanıdı ve stablecoin kullanımı Visa’nın USDC’yi kabul etmesiyle birlikte yaygınlaştı.
Forbes’un haberine göre, birçok yeni kredi, tasarruf ve borçlanma ürünüyle birlikte inovatif çözümler hayatımıza girdi. Şimdi ise sırada merkez bankalarının piyasaya süreceği dijital para birimleri (CBDC) var. Bunlar Çin’de aktif olarak üretiliyor ve ABD, İngiltere, İsviçre ve İsveç gibi ülkelerde değerlendiriliyor.
Geleneksel bankalar çok fazla cephede savaş veriyor
Bankacılık sektörü ödeme alanında halen büyük bir etki oluşturuyor ancak eski finans devleri bu alandaki tek oyuncular değil. Geleneksel bankaların etrafı hıza büyüyen Monzo, Cash App ve Wirex gibi e-ödeme çözümleri üreten şirketlerle ve kripto temelli platformlar, borsalar ve mobil uygulamalarla sarılıyor. Ödemelerin sadece bankalar üzerinden yapılması modası geçmiş bir fikir gibi görünmeye başladı.
Bu ise tıpkı ev telefonundan arama yapmaya benziyor. Citi’den Ronit Ghose, “para bir format savaşına giriyor” dedi ve bu durumun bankacılar için birçok cephede zorluklar yarattığını ifade etti. Bankalar kripto inovasyonlarının baskısı altında ve bunlar ödeme ekosisteminde geleneksel bankaların rolünü tamamen silmeyi hedefliyor. Bu ayın ilk günlerinde Kanada’nın ödeme devi Nuvei Corporation, fintek şirketi Simplex’i 250 milyon dolarlık bir anlaşmayla satın aldı.
finansgundem.com'un derlemesine göre önde gelen kripto para platformları ve cüzdan sağlayıcılar için hizmet sunan Simplex, kripto alanında gerekli olan şirketlerden bir tanesi ve kullanıcıların dijital varlıklarına kredi ve banka kartlarıyla ulaşmasına imkan tanıyor. Şirket aynı zamanda Visa kart ağının da önde gelen üyelerinden bir tanesi ve bu yıl 2 milyar dolarlık ödeme işlemi yürüttü. Simplex’i satın alarak, Nuvei ödemelere yönelik entegrasyon yaklaşımını güçlendirmeyi hedefliyor.
Şirketten yapılan açıklamada aynı zamanda, satıcılar ve tüketiciler için ödemelerin karmaşıklığını en aza indirmenin de hedeflendiği söylendi. Bu hedef ise bir fintek şirketi için rakiplerinin bir adım ötesinde olması için oldukça önemli. Simplex’i satış noktasında entegre ederek müşterilerin ödeme süreçlerini optimize etme fırsatı, kripto paraların bir değiş tokuş aracı olarak kabulü için önemli bir adım.
Nuvei halka açık bir şirket ve Kanada’nın en büyük banka dışı ödeme sağlayıcısı. Şirketin tüm dünyada 200 pazarla bağlantısı bulunuyor. Kripto alanında çalışan finansal hizmet şirketleri de büyük hamleler yapıyor. Dijital yatırım bankası Galaxy Digital, kripto saklama hizmeti sunan BitGo’yu 1,2 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın aldı. CEO Michael Novogratz satın alımın Galaxy’i kurumlar için tek adres haline getireceğini söyledi.
Aynı zamanda şirketin dijital varlık ekosistemlerini ve blockchain teknolojisini kurumsallaştırma hedefi için de önemli bir adım atılmış oldu.
Hindistan'dan kripto para hamlesi
Ünlü yatırım uzmanından Ethereum için yükseliş tahmini
Hiçbir güç Bitcoin’i bitiremez
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.