Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Binance'in kurucusu Changpeng Zhao Cuma günü yaptığı açıklamada, Kremlin'in Batılı şirketlerden yaptırımlardan kaçmak için sanal para kullanamayacağını, zira kripto piyasasının “Rusya için çok küçük olduğunu" söyledi.
The Guardian'ın haberine göre kripto para alım satım platformunun başındaki Zaho, "Şu anda medya ve politikacılar kripto para ve yaptırımlara odaklanmak için çok fazla çaba harcıyor" dedi.
Ancak Zaho, kriptoda var olan küresel net değerin görece küçük payı göz önüne alındığında enerjilerini başka bir yere kaydırmaları gerektiğini söyledi.
Binance kurucusu konuyla ilgili açıklamasında "Bugün kriptonun benimsenmesine bakacak olursak, küresel nüfusun muhtemelen yaklaşık %3'ü bir tür kripto yatırımına sahip. Bunlardan çoğu, kriptodaki net değerinin sadece küçük bir yüzdesini kapsar. Bugün kriptoda küresel net servetin sadece %0,3'ünden daha azı bulunuyor. Bu oran Rusya için de aynı şekilde geçerlidir" ifadelerine yer verdi.
Zhao'ya göre, Rusya'nın kripto parayı kullanarak yaptırımları delmesinin önünde bir engel daha bulunuyor. Kripto uzmanı halka açık blockchain kullanımının “fazlasıyla izlenebilir” olduğunu ve bu sebeple “yasadışı faaliyetler için etkili bir araç olamayacağını” söyledi.
Buna karşın kripto para borsası Coinbase Global’ın CEO’su Brian Armstrong konuyla ilgili yaptığı açıklamada sıradan Rusya vatandaşları için kriptonun “can simidi” olarak kullanılabileceğini söyledi. Armstrong, “Birçok insan büyük olasılıkla ülkelerinin yaptıklarına karşı çıkıyor ve yasaklar onlara da zarar verecek” ifadelerine yer verdi.
Coinbase Cuma günü yaptığı açıklamada, şu anda tüm kullanıcıları yasaklamadığını, ancak ABD hükümetinin böyle bir kısıtlama getirmeye karar vermesi durumunda buna uyacağını söyledi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Armstrong Twitter’dan yaptığı bir açıklamada, kripto para borsasının, diğer düzenlenmiş finansal hizmetler işlerinde olduğu gibi, yaptırım uygulanan kişi veya kuruluşlara ait olabilecek IP adreslerinden yapılan işlemleri engelleyeceğini söyledi.
Kripto para sektörü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında önemli bir ilgi gördü. Bazı hükümet yetkilileri Rusya'ya veya bazı Rus oligarklara kripto kullanımlarını için yaptırımları uygulayıp uygulayamayacağını merak ediyor. Aynı zamanda Ukrayna da aktif olarak dijital varlıklar aracılığıyla bağış istiyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşümden Sorumlu Bakanı Mykhailo Fedorov, geçtiğimiz günlerde büyük kripto borsalarından Rus kullanıcıların adreslerini engellemelerini istedi.
Son blockchain verileri, yaptırımın vurduğu ülkede yaşayanların büyük borsalarda kripto ticareti yapmak için acele etmediğini gösteriyor. Kripto araştırmaları şirketi Chainalysis'in verilerine göre, ruble cinsinden kripto aktivitesi 3 Mart'ta sadece 34,1 milyon dolardı. Bu rakam 24 Şubat'taki 70,7 milyon dolarlık son zirveden ve 20 Mayıs 2021'deki 158 milyon dolarlık rekordan oldukça düşük bir seviyede.
Armstrong, Rus oligarkların yaptırımlardan kaçınmak için kripto para kullanma riskinin yüksek olmadığını, zira blockchain ağlarındaki paranın dolaşımının nakit veya altın gibi diğer varlıkları kullanmaktan daha izlenebilir olduğunu söyledi. Armstorng’un açıklamaları tüm Rusların kripto kullanımının kısıtlanmasının “etik olmayacağını” söyleyen Zhao’nun yorumlarıyla örtüşüyor.
‘Güvenli liman’ fonları neden riskli?
Bitcoin tarihin doğru tarafında yer alabilecek mi?
Yandex iflasın eşiğinde: Yeterli kaynağımız yok!
Bitcoin’de 30 bin dolar beklentisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.