Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ukrayna’nın en büyük kripto para borsası Kuna’nın kurucusu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana günde yalnızca birkaç saat uyuyabiliyor. Kuna’da kripto para işlemleri savaşın başlamasından bu yana yükselişe geçti. Yükseliş kısmen Ukrayna Merkez Bankası’nın yürürlüğe koyduğu katı sermaye kurallarının bir sonucu: ATM’lerde para çekme limitleri, elektronik para birimi sistemi üzerindeki kısıtlamalar ve döviz piyasasının askıya alınması.
Ancak kripto para ve Kuna aynı zamanda Ukrayna’ya bağış yapmak isteyenlere de imkan tanıyor. Kiev’den ayrılmasının ardından Kuna CEO’su Michael Chobanian, Kuna’yı ülkenin batısından idare ediyor. Chobanian, Kuna’nın çalışanlarının ve platformun altyapısının işgal öncesinde Ukrayna dışına taşındığını söyledi. Chobanial Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “bu içinde yaşamak zorunda olduğumuz bir gerçeklik” dedi. Ukrayna hükümeti ve özel yardım grupları işgalin başlamasından bu yana 51 milyon dolarlık kripto para bağışı aldı.
Bu bağışların büyük bir bölümü ise Kuna üzerinden gerçekleşti. Kripto para bağışları askeri ekipman, tıbbı malzeme ve diğer ürünlerin alımında kullanıldı. Aktivistler, siyasiler ve hatta terörist gruplar daha önce fon elde etmek için kripto paraları kullanmış olsa da, bu tür bir bağış kampanyası daha önce ulusal bir hükümet tarafından yapılmamıştı. Diğer fon kaynaklarına kıyasla yapılan bağışlar da yüksek miktarda değil. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi 6,4 milyar dolarlık yardım teklifinde bulunurken, Ukrayna savaş maliyetlerini karşılamak için salı günü tahvil satışlarından 270 milyon dolar elde etti.
Ancak bu durum yine de kripto paraların rolünün önemli olduğunu gösteriyor. Kripto veri şirketi Elliptic CEO’su James Robinson, “bu paranın tüm dünyadan doğrudan gelebileceğini gösteriyor” dedi. Teknolojiden destek almak Ukrayna hükümeti için sıra dışı değil. Ukrayna son yıllarda ekonomisini teknoloji sektörü üzerinden güçlendirmeye çalışmıştı. Ülke hükümetin kontrolü altında resmi bir elektronik para sistemi kurdu ve Dijital Dönüşüm Bakanlığı oluşturdu.
Bu bakanlık ise Kuna’nın bağış kampanyasına başlamasını istedi. Chobanian, “nakit hiçbir işe yaramıyor çünkü fiziki” dedi. Nakit taşımanın savaş bölgesinde tehlikeli olduğunu da dile getirdi. Birçok kişinin kredi kartı ya da IBAN kullandığını söyleyen Chobanian, kripto paraların büyük ödemeler ve uluslararası para transferleri için kullanışlı olduğunu belirtti. Kripto para transferleri, geleneksel metodlara kıyasla oldukça hızlı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre transferler Bitcoin’de yaklaşık 10 dakikada gerçekleşiyor.
Bu da bağışlanan paralara hemen erişim sağlanabileceği anlamına geliyor. Kuna kripto paraları diğer dijital para birimlerine ya da geleneksel para birimlerine de çevirebiliyor. Chobanian, bazı şirketlerin doğrudan kripto ödemelerini kabul ettiğini de söyledi. Chobanian, “birçok şirket para kazanmaktan çok bize yardım etmek istiyor. Bu nedenle de bizim isteğimiz üzerine kripto para ödemelerini kabul ediyorlar” dedi. Bağış fonu birçok kripto parayı kabul ediyor: Bitcoin, Ethereum, Tether, Litecoin, Dogecoin ve 20 kripto para daha listede.
Blockchain temelli platform Polkadot’un Kurucusu Gavin Wood da 5 milyar dolarlık bağış yapacağını açıkladı. Ukrayna hükümeti kripto para bağışlarından 31,5 milyon dolar elde etti ve şimdiye kadar 17 milyon doları harcandı. Ukrayna ve ABD yetkilileri Rusya’nın yaptırımlardan kaçabilmek için kripto paraları kullanabileceğini söyledi. Hafta sonu Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhalio Fedorov, kripto borsalarına Rus kullanıcıları engellemeleri için çağrıda bulundu. Ancak borsalar bunu kabul etmedi. Şimdiye kadar Rusya’dan kripto para kullanarak yaptırımların ihlal edildiğine yönelik bir sinyal gelmedi.
AB, Rusya ile sınır ötesi programlarını askıya aldı
Deutsche’in killt Rusya birimi uçurumun kıyısında
Rus şirketleri Çin bankasında hesap açmaya çalışıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.