Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıldan bu yana kripto paralar, blockchain ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) projeleri rekor seviyelerde yatırım çekti. Bu yatırımlar ise bireysel yatırımcıların, kripto ve dijital varlıkların geleceğini destekleyecek altyapıyı inşa eden şirketlere yatırım yapmasıyla birlikte artmaya devam ediyor. En büyük yatırımcılar kurumsal sınıf altyapılara milyarlarca dolar akıtıyor.
Bu altyapılar ise kredi, mevduat ve borsa işlemleri için inşa ediliyor ve kurumların yıllardır karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. a16z ve Tiger Global, Coinbase gibi ilk jenerasyon kripto şirketlerine fon sağlamıştı. Bu şirketler öncelikli olarak perakende yatırımcılara hizmet sunmuş olsa da şimdi dikkatlerini bu varlıkların kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesi için altyapı inşa eden şirketlere fon sağlamaya yöneltiyor.
Son dönemde sektörde gerçekleşen fonlamalar bazı ilgi çekici gerçekleri ortaya koyuyor. Örneğin 2021 yılının birinci ve ikinci çeyreğinde kripto ve blockchain şirketlerine 9,5 milyar dolar girişim sermayesi aktı. Bu rakam ise 2020’nin toplam yatırımlarından üç kat daha fazla. Özellikle de kurumlar için inşa edilen altyapılar ve hizmetler yatırımları çekiyor.
Daha önceki dönemlerde ise bireysel yatırımcıların alana girmesine yönelik yatırımlar revaçtaydı. Alım satım işlemleri, kredi ve likidite provizyonu ise zirvedeki sektörler. Fonların yaklaşık %60’ı bu sektörlerdeki şirketlere aktı. Ardından ise ödeme ve cüzdan sağlayıcılar geldi. Bir fonlama turunun ortalama değeri bu yıl 15,8 milyon dolar oldu. Bu rakam PitchBook verilerine göre 2019 yılında 5,7 milyon dolar seviyesindeydi. O dönemden bu yana yükselen değerlemeler ve hızlı büyüme daha fazla sermaye gerektirmeye başladı.
Tüm bu veriler ışığında kripto ve dijital varlıkların kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesi, önümüzdeki beş yılda önemli ölçüde dikkat çekici bir şekilde büyüme gösterecek. 2021 yılı kripto paralar, blockchain teknolojisi ve dijital varlıkların büyümesi için kilit bir yıla dönüşüyor.
Giderek artan yatırımlar ve Fidelity ile State Street gibi geleneksel devlerin alana girmesinin yanı sıra sektörde yatırım yapmak isteyen birçok farklı yatırımcının ilgisi devasa bir itici güç oluşturuyor.
ABD’nin düzenleyicileri şimdilik büyük bir adım atmamış olsa da, sektöre temkinli ancak açık fikirli yaklaşımları büyük bir artı. Bu alan hızla olgunlaşıyor, büyük sınavlara tabi tutuluyor ve büyümesinin bir sonraki ayağına yakın.
Sektördeki en büyük büyüme alanlarından bir tanesi de kurumsal altyapının kripto ve dijital varlıkların benimsenmesini destekleyecek olması.
‘Biden paketi’ Türk şirketlerini de etkiler mi?
Credit Suisse skandallardan ne öğrendi?
Online dolandırıcılıkta genç mağdurlar artıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.