Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para piyasaları bu kez iki kripto para borsasının savaş alanına dönmüş durumda. Binance ve FTX arasındaki çatışma, Bitcoin’in 16 bin dolar seviyelerine gerilemesine neden olurken, yatırımcılar yeni diplerin oluşabileceğinden endişe ediyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yıl başından bu yana çöküş yaşayan kripto para piyasalarında her yeni dip başka yeni dipleri de beraberinde getiriyor. Bitcoin’in 17 bin dolar seviyelerindeki destek noktasını kırması ve 16.830 dolara kadar gerilemesi, yatırımcıların piyasaların geleceğine yönelik endişelerini de iyice artırıyor.
Düzenleyici eksiklikler
CoinDesk’ten Will Canny’nin haberine göre. sadece son yaşanan düşüşe değil, kripto para piyasasında bu yıl gerçekleşen devasa çöküşe vurgu yapan JPMorgan, özellikle son düşüşün 'düzenleyici eksiklikler'den kaynaklanan risklerle ilişkili olduğu vurgusu yapıyor.
JPMorgan, yayınladığı araştırma raporunda, “Kripto para piyasalarındaki son çöküşe rağmen, değeri ABD doları veya altın gibi başka bir varlığa sabitlenen bir kripto para birimi olan stablecoin'lerin arkasındaki teknoloji, para sisteminin evriminde önemli bir rol oynamaya devam edecek” diyor. Raporda, teknolojilerin, menkul kıymetlerin ve varlıkların tokenizasyonu, akıllı sözleşmeler ve kriptografinin ‘finansal sistemlerin geleceğini değiştirecek teknolojiler’ olduğunun altı çiziliyor.
Tüketicileri ve yatırımcıları korumak
JPMorgan, herhangi bir yeni gelişmede olduğu gibi, asıl zorluğun ‘inovasyonu teşvik etmek ile finansal istikrarı sürekli kılmak ve tüketiciler ve yatırımcıları korumayı sürdürmek arasında doğru dengeyi bulmak' olduğunu not ediyor. Paylaşılan nota göre, kripto para piyasasında kamu ve özel sektörün rollerinin hala açıkça tanımlanması gerektiğine de vurgu yapılıyor.
Raporda, politika yapıcıların, yatırımcı ve tüketicilerin korunmasını ve aynı zamanda kara para aklamayı ve terörün finansmanını durdurmak için de ‘Müşterinizi tanıyın’ (Know Your Customer - KYC) ve ‘Kimlik sorunu düzenlemesi’ başlıklarını geliştirerek finansal istikrar risklerini ele almaları gerekeceği belirtiliyor.
Yüzde 28 kriptoya güvenmiyor
Notta, “Politik ve teknolojik gerçekler ışığında tam anlamıyla kusursuz bir düzenleyici çerçeve elde etmek zor” da deniliyor. JPMorgan’a göre, son kripto piyasası çöküşü, bu tür düzenleyici eksikliklerden kaynaklanan riskleri vurguluyor.
Banka tarafından yürütülen bir yatırımcı anketi, katılımcıların yüzde 28'inin kriptonun 2023 yılında 'en kötü performans gösteren varlık sınıfı' olacağını söylediğini ve yüzde 74'ünün de Bitcoin fiyatının altı aylık süre içinde 25 bin doların altında olmasını beklediğini gösteriyor.
Haziran ayı ortasından bu yana kripto para piyasasının en hacimli parası olan Bitcoin’in, 25 bin ila 18 bin dolar arasında işlem görüyorken dün yaşanan çöküş ile birlikte 18 bin desteğinde tutunamayarak 16.830 dolar seviyelerine kadar gerilediği görülüyor.
Kripto para borsası Binance, FTX’i satın alıyor
Binance FTX savaşı kripto piyasasını sarstı
Altın mı, kripto mu? Güvenli liman hangisi?
Seçim sonuçları kriptoyu nasıl etkileyecek?
Finansal kargaşada istikrar kripto paralarda
Kripto 1 trilyon dolar desteğinde tutunabilecek mi?
Kripto veya sanal para Asla enflasyonu önleyemez. Enflasyonun basılan para miktarı ile alakası yok. Yıllar boyu bankalar eliyle kredi büyümesiyle uydurulan büyüme olayı 8-10 sene sonra ciddi krizlere sebep olmaktadır. Bunu anlatmayan bankalar, suçu hep reel sektöre yüklemektedir. Maalesef ciro büyümesi satılan ürün adedinin artması ile de olsa sonra geri dönülemez noktaya gelmekte ve kredi miktarlarıda işletme sermayesibolmayan firmalar için artırılmakta sonunda piyasalarda bir vesile doyum veya balon hikayenin patlaması ile enflasyon ve fakirleşme olmakta. Sürekli artırılan kredi limitleri yerine reel, gerçek sermaye artırımları olmalı ama bizde g.menkul veya araç yatırımları olmakta. Sonrası da malum enflasyon ve iflaslar.. . Sebepsiz zengileşmeye kredi limit artışlarıyla bankalar sebep olmaktadır!!!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.