Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kripto para piyasalarında 2023’ün ilk çeyreğine dair güncel bilgiler paylaşılmaya başlandı. Yıla hızlı düşüşlerle başlayan kripto para birimleri, ilk çeyreğin sonuna yaklaşırken ABD’de patlak veren C.
Bitcoin, yılın ilk çeyreğini 30 bin dolar seviyesine yaklaşarak tamamlarken, kripto para birimindeki yükseliş bir önceki çeyreğe kıyasla %72 oldu. Gate.io’nun Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu, 2023’ün ilk üç ayına ilişkin değerlendirmelerini ve nisanla başlayan ikinci çeyreğe dair tahminlerini paylaştı.
Yatırımcılarda risk alma iştahının çeyreğin son haftalarında arttığını kaydeden Sevcan Dedeoğlu, “Bunu yalnızca kripto para birimlerinde değil, 2022’yi büyük değer kayıplarıyla yaşayan teknoloji hisselerinde de gördük. Ağırlıklı olarak teknoloji şirketlerinin listelendiği Nasdaq borsası, ilk çeyrekte %17 yükseliş yaşadı” dedi.
İki büyük varlığın piyasa değeri 750 milyar doları aştı
İlk çeyrek sonunda görülen tabloya göre Bitcoin mart ayında %20,66, Ethereum ise %9,62 arttı. Kripto para ekosisteminin en büyük iki varlığı olarak kabul edilen BTC ve ETH’nin toplam piyasa değeri, güncel yükselişlerle 750 milyar doların üzerine çıktı.
Farklı varlık türleri ve yatırım araçlarındaki yatırımcı trendlerinin ilişkisini belirlemek için kullanılan korelasyona bakıldığında, S&P 500 ve Nasdaq endeksleriyle Bitcoin arasındaki korelasyonun %30 bandına çekildiği, altın ve Bitcoin arasındaki korelasyonun da %50 seviyesine ulaşarak 2 yılın en yüksek zirvesini gördüğü kaydedildi.
Kripto para birimlerinin yerleşik piyasalardan ve hisse senetlerinden bağımsız olarak hareket etmesinin, bu yatırım araçlarıyla davranışlarının farklılaşmasının, kripto para birimlerinin doğası ve değer vaadi açısından iyiye işaret ettiğine dikkat çeken Dedeoğlu, “Altın, görece daha az riskli varlıklar arasında sayılır ve yatırımcılar tarafından ‘güvenli liman’ olarak görülür. Altın ve Bitcoin arasındaki korelasyon artışının, Bitcoin’in kripto yatırımcıları için ‘güvenli liman’ niteliği kazandığını söyleyerek açıklayabiliriz” dedi.
Bitcoin, diğer kripto para birimlerini baskılıyor
Bitcoin’in piyasadaki hakimiyetinin de %47 seviyesine yükselmesi, en büyük kripto varlığı altcoin olarak tabir edilen diğer kripto para birimlerini baskıladığını gösterdi. Metis ve Maker gibi altcoin’ler çeyreği %20’nin üzerinde değer kaybıyla tamamlarken, Bitcoin ve Ethereum ağlarındaki aktif adres sayısı sırasıyla %10 ve %5 arttı. Bu süreçte Ethereum yatırımcıları başta olmak üzere, kripto ekosistemi, 12 Nisan tarihine kilitlendi.
12 Nisan, Şanghay Güncellemesi sebebiyle kritik
Ana ağ üzerinde Şanghay, konsensüs ağı üzerinde Chapella veya Shapella olarak adlandırılan ve uzun süredir beklenen Ethereum güncellemesi, 12 Nisan’da gerçekleştirilecek. Bu güncelleme, ETH 2.0 için kilitlenmiş (stake edilmiş) 32 milyar dolar değerindeki 17,6 milyon ETH’nin kilidinin açılması anlamına geliyor.
Bu tarihe yönelik beklenti nedeniyle Ethereum’un Bitcoin karşısında negatif fiyatlandığına dikkat çeken Sevcan Dedeoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Temelde iki senaryo göze çarpıyor. Ethereum’un fiyatının 12 Nisan sonrasındaki dönemde geçici olarak düşmesi veya doğrulayıcıların kilitleme işlemine devam etmesi sebebiyle Ethereum’un 2 bin dolar seviyesini test etmeye çalışması bekleniyor.
Shapella güncellemesi sonrasında ETH stake oranına ilişkin JP Morgan’ın beklentisi oranın %60’a, Messari'nin beklentisi ise %30’a çıkacağı yönünde. Bu beklentilerin orta ve uzun vadede Ethereum fiyatına olumlu etki edeceğini öngörüyoruz."
McCaul: AB'nin yeni kripto varlık kuralları yeterince ileri gitmiyor
Kripto para ATM kurulumlarında rekor gerileme
Bitcoin 10 günlük hareketli ortalamasının üzerinde seyrediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.