Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dijital paralar henüz yaygınlaşmadı ancak, dijital paraları dolaşıma sokma yarışı devam ediyor. Merkez bankalarının %85’inden fazlası şimdi para birimlerinin dijital versiyonlarını değerlendiriyor, denemeler yapıyor ya da pilot programlar yürütüyor. Çin büyük ekonomiler arasında yarışı önde götürürken, şimdiye kadar ekonomiye 300 milyon dolar değerinde dijital renminbi sürdü.
Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası (FED) de dijital para birimi oluşturmayı düşünüyor. İngiltere Merkez Bankası ise yakın zamanda piyasaya bir “Britcoin” sürebilir. İsveç e-krona hazırlanırken, 2023’te ilk nakitsiz toplum olabilir. Elbette dijital paralar dünyada dolaşıma devam ediyor. Ancak merkez bankası dijital paraları (CBDC) yeni bir araç olacak ve şimdi dolaşımda olan dijital tokenlarla benzerlik taşıyacak.
Bireyler ve kurumlar CBDC işlemlerini dijital bir cüzdan üzerindeki uygulamalar aracılığıyla yapabilecekler. CBDC mevduatları ise merkez bankasının koruması altında olacak ve ticari bankalarda olduğu gibi faiz oranıyla işletilebilecek. Bu dijital paralar aynı zamanda merkeziyetsizleştirilmiş dağıtık hesap defterlerinde bulunabilecek ve küresel olarak takip edilebilecek.
Yeni kripto paralar ve ödeme sistemleri ise merkez bankalarının üzerinde kendi dijital paralarını piyasaya sürmesi için baskı oluşturuyor. Oldukça popüler olmasına rağmen Bitcoin tek tehdit değil. finansgundem.com'un derlemesine göre, volatilitesi oldukça yüksek olan kripto parayı birçok yatırımcı kullanmaktan ziyade elinde tutmayı tercih ediyor. Kripto paranın bağlı olduğu blockchain ise oldukça yavaş.
Ancak kripto para piyasasının geneli önemli ölçekte ilgi çekiyor. Şimdi 2,2 trilyon dolara ulaşan kripto para piyasasının yarısını Bitcoin oluşturuyor. Merkez bankacıları özellikle “stablecoinler” konusunda endişeli. Bu coinler, hükümet dışı kurumların oluşturduğu dijital tokenlar ve bir para birimine sabitlenmiş bir kur oranında bağlı bulunuyorlar. Stablecoinler ise tüm dünyada, özellikle de gelişen ülkelerde uluslararası ödemelerde öne çıkıyor.
Teknoloji ve finans şirketleri stablecoinleri sosyal medya ve e-ticaret platformlarına entegre etmeyi hedefliyorlar. Citigroup’un Banka Araştırmaları Küresel Başkanı Ronit Ghose, “merkez bankaları stablecoinlere taksicilerin Uber’e baktıkları gibi bakıyor” dedi.
Şimdi dolaşımda olan stablecoinlerin en büyüğü Tether ve dolaşımdaki coinlerin değeri 51 milyar dolar. Dolaşımdaki doların değeri ise 2,2 trilyon dolar. Yakın zamanda ise Facebook’un desteklediği stablecoin, Diem’in piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Facebook’un 1,8 milyar günlük kullanıcısına ulaşmayı hedefleyen coin aynı zamanda Uber ve diğer şirketler tarafından da destekleniyor. Diem’in hızla yayılma potansiyeli ise merkez bankacılarına endişe veriyor.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Finans Danışmanı Tobias Adrian, “tartışmayı değiştiren şey Facebook oldu” dedi. Açıklamasının devamında, “Diem stablecoin ve ödeme platformu özelliklerini birleştirebilir ve dünya çapında kapsamlı kullanıcı tabanıyla buluşturabilir. Bu potansiyel çok güçlü” ifadelerini kullandı.
CBDC’lerin ardındaki büyük güç ise para ve ödeme sistemlerinin hızla ayrışması. Gelecek yıllarda insanlar Bitcoin’i değer koruma aracı olarak kullanırken, stablecoinleri ödeme aracı olarak görebilir. Yardeni Research’ten Ekonomist Ed Yardeni, “özel sektör merkez bankalarına meydan okuyor” açıklamasında bulundu.
Dev fintek şirketinin yeni Bitcoin stratejisi
Wall Street kripto para dalgasını kaçırdı
ECB'nin varlık alımları azaldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.