Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kripto paralar, yatırımcıların portföylerinde oldukça geniş yer buluyor. Çok hızlı çıkışlarının yanı sıra sert düşüşlerin de yaşandığı kripto paraları ne kadar tanıyoruz? Barış Erkaya, Dünya'daki yazısında bu sorunun yanıtını veriyor. İşte o yazı:
Bir finansal enstrüman söz konusu olduğunda yatırımcılar genellikle iki kutba ayrılır: Teknik analizciler ve temel analizciler. Teknik analiz denince hemen akla gelenler karmakarışık çizilmiş trend çizgileri, formasyonlar, destek-dirençler, GANN, Fibonacci ve belki de sıradan bir yatırımcının hayatında hiç duymadığı daha yüzlerce osilatör (yani salınım) ve döngü...
Aslında teknik analizin temel mantığı bellidir: Yatırımcıların kalp atışını gösterir. Hangi yatırımcılar nereden aldı ve maliyeti nerede? Fiyat düşüşlerinde sürü psikolojisiyle birleşen yatırımcıların reaksiyonu yani kalp atış hızı neyi gösteriyor, nereye çıktığında heyecanlanıyor veya ne kadarı heyecanına yenik düşüyor? Kripto paralar için bunu 7 gün 24 saat kaydedilen bir EKG gibi düşünün. Sadece daha kitleselleşmiş bir tür EKG.
Kripto paralar şeffaf mı?
Elbette örneğin hisse senedi gibi bir yatırım aracında fiyat grafikleri hissenin halka açıklık oranına, ne kadar hisse senedinin kimde olduğuna yani takastaki dağılımına bağlı olarak daha sağlıklı yorumlar yapmaya imkan verir. Çünkü çoğu hisse senedinde bu türden tüm bilgiler şeffaftır. Dolayısıyla hisse senedini elinde tutan kişi sayısı daha fazla ve hisse senetlerinin dağılımı daha eşit olan tahtalarda bazen teknik analiz iyi bir yorumlama sonucu mükemmel çalışabilir. Fakat söz konusu olan kripto paralar olduğunda değişken sayıları hisse senetlerine göre misli misli fazla. Aslında matematiksel olarak hisse senetlerine göre BTC’nin geleceği hakkında daha fazla bilgiye sahip miyiz? Evet. Toplam arzın ne zaman tamamlanacağını biliyoruz. Talebi de az çok piyasa hacimlerinden görebiliyoruz. Bu durumda sorun ne? Yani Bitcoin’de istisnasız tüm uzmanların teknik analiz öngörülerini terse düşüren tam olarak nedir?
KRİPTO YATIRIMCILARINI NELER YANILTIYOR
Bitcoin’in tam olarak kimlerin elinde toplandığı konusunda sadece bir yanılsamaya sahibiz. Evet elinde Bitcoin olanların dağılımlarını biliyoruz. Fakat kim kiminle hareket ediyor sorusuna cevap yok.
2017’ye kadar bireysel yatırımcılar tarafından domine edilen Bitcoin’de bu tarihten sonra Grayscale gibi bir fenomen ortaya çıktı ve beraberinde dünya finans piyasalarının en büyük aktörlerini de bu piyasaya sürükledi. 2017’ye kadar çok büyük ölçüde madencilerin veya bireysel yatırımcıların psikolojisini gösteren Bitcoin grafiği artık kurumsal yatırımcıların kalp ritmini göstermeye başladı. Bu yatırımcıların bir çoğu da Grayscale konsolidasyonu nedeniyle birlikte hareket ediyor. Bu da Bitcoin’de agresif hareketlere neden oluyor. Yani en çok Bitcoin cüzdanı tutan bu yatırımcıların gizli ajandasını bilmedikçe fiyatları tahmin etmek kahve falı bakmaktan daha güvenilir değil.
Madenci cüzdanlarında yaşanan hareketleri gözlemleyebiliyoruz ama bir madenci cüzdanından sıcak cüzdana aktarılan Bitcoin’ler hangi seviyede kar görüp satılır veya neresi riskli görülür muamma.
Elinde Bitcoin bulunan yatırımcıların arasına artık hodler (yani Bitcoin’i uzun vadede tutacaklar) olanlardan daha çok kısa vadede yüksek kar gördüğünde satabilecek ya da biraz sert düştüğünde kaçıp gidebilecek yatırımcı tipi katıldı. Bu da fiyat öngörülerini çok daha fazla zorlaştırmaya başladı.
UST ve Luna, ardından gibi örnekler, yatırımcının risk algısını tüm piyasa için değiştirdi. BIST örneği verirsek çok sağlam görünen bir şirket ifl as ederse bu durum Ereğli Demir Çelik hisselerine olan inancı değiştirmeyebilir. Hatta yatırımcı bu türden hisselere kaçarak reaksiyon bile gösterebilir. Fakat herhangi bir denetimi bulunmayan UST gibi örneklerde tüm geleceğin bir kişinin ağzının içine baktığını acı bir tecrübeyle yaşamak Bitcoin’i hatta tüm kripto para yatırımlarını altın gibi güvenli alternatifl ere yöneltebiliyor.
Kripto para piyasasındaki yatırımcıların çok ciddi bir bölümü teknik analiz yaparken bile duygusal. Piyasada duygusallık ölümcüldür. Bu maddelere daha onlarcası eklenebilir. Son söz olarak: İşte bu ve buna benzer sebepler Bitcoin ve Ethereum gibi amiral kripto paralarda bile teknik analiz öngörülerinin neredeyse tamamen çuvallamasına yol açıyor. Bu maddeler ve son cümle yıllardır finansal piyasalarda bulunan uzmanların görüşleriyle oluşturulmuştur.
Kripto paralarda daha kötüsüne hazırlıklı olmalı
Kripto paralar yükselişe geçti
Kripto para piyasasındaki çöküş resesyon işareti mi?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.