Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de kentsel yerleşim yerlerinde 18 yaş ve üzerindeki bireylerin tasarruf eğilimlerini izleyen Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2021 yılı ikinci çeyrek sonuçları açıklandı. Türkiye'deki bireylerin tasarruf oranı gelişmekte olan ülkelerin oldukça gerisinde bulunuyor. Araştırma geçtiğimiz yıl pandemi tedbirleri kapsamında yürütülen ucuz kredi politikasının da uzun yıllardan sonra ilk kez % 20'nin üzerine çıkan tasarruf sahipliği oranının yeniden düşmeye başladığını gösteriyor.
BU YIL LİSTEYE GİRDİ
Buna göre, 2020'nin üçüncü çeyreğinde % 20.2 olan tasarruf sahipliği oranı 2021 ikinci çeyreğinde %18.3 olarak gerçekleşti. Türkiye'de bireylerin yatırım aracı olarak kripto para birimlerine olan ilgisi araştırmanın sonuçlarında da gözleniyor. Araştırmaya ilk kez bir önceki çeyrekte dahil edilen kripto para birimleri ikinci çeyrekte 5 puan ile en fazla yükselen tasarruf aracı oldu. İlk çeyrekte listeye % 5'lik oran ile 7'nci sıradan giren kripto para birimleri, ikinci çeyrekte yüzde 10'a yükselirken, TL vadeli hesap ile birlikte 4. sırayı aldı.
“GELİR YETERSİZ”
ING Türkiye ve Ipsos Araştırma Şirketi işbirliği ile gerçekleştirilen Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'na göre, en çok tercih edilen tasarruf aracı % 21 ile bireysel emeklilik fonları ve yastık altı altın ve nakit olurken, onları % 14 ile sistem içi altın takip etti. Araştırmada tasarruf edememe gerekçeleri arasında “tasarruf edecek yeterli gelirin olmaması” (%80) ve “borçlar” (%12) en önemli iki gerekçe olarak belirtildi. Gelir yetersizliği cevabı veren bireyler temel giderlerden kaynaklı gelir yetersizliği (%72) yaşadıklarını vurguluyor. Tasarruf yapma gerekçeleri arasında geleceğe yatırım unsuru % 50 ile öne çıkıyor.
Çocuklara gelecek kaygısı öne çıkıyor
Araştırmaya göre çocuklu bireylerdeki tasarruf sahipliği 2021 yılının ilk çeyreğine göre 2 puan artarak % 16'ya yükseldi. Tasarrufu olanların arasında “çocukları için” tasarruf edenlerin oranı ise 5 puanlık bir artış ile % 25 oldu. Çocukları için tasarruf edenlerin gerekçeleri arasında ilk sırada yer alan “çocuklarımın geleceğine yatırım” kriteri bu çeyrekte 4 puanlık artış ile % 57'ye yükseldi.
Kripto para yatırım stratejisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.