<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto para korsanları 'köprülere' yöneldi----

Kripto para korsanları 'köprülere' yöneldi

Kripto para korsanları 'köprülere' yöneldi
09 Ağustos 2022 - 09:15 www.finansingundemi.com

Kripto para piyasaları geçtiğimiz hafta Nomad'a yapılan hacker saldırısıyla sarsıldı. Nomad'a yapılan saldırı 2022'deki bu tarz köprülere yapılan 7. saldırı oldu. Söz konusu saldırılarda 1.2 milyar dolar çalındı.

Kripto paraların kullanım alanıyla ilgili yapılan en önemli eleştirilerden birisi her önemli paranın kendi blokchain ağında işlem görüyor olmasıdır. Her projenin kendi teknolojisi üzerinde çalışması normal olsa da gerçek hayatta farklı sistemler arasında geçişin zorluğu sık sık yaygın kullanım önünde bir engel olarak gösteriliyor.

Farklı ağlar arasındaki geçişi sağlamak ve hızlandırmak amacıyla son dönemde 'köprü' platformları giderek popüler hale gelmeye başladı. Ancak platform sayısının artması hackerların da bu alana olan ilgisini artırdı. Geçtiğimiz hafta söz konusu köprü platformlarından olan ABD merkezli Nomad'a bir saldırı gerçekleşti. Sistemdeki hatalı bir kod kullanılarak gerçekleştirilen saldırı sonucu hackerlar 156 milyon dolarlık kripto para çaldı.

Blockchain analiz firması Elliptic'e göre bu tarihteki en büyük 8. kripto para soygunu oldu. En büyük 10 saldırının 4'ü 'köprülere' yapıldı.

Tarihteki en büyük kripto para soygunları ve çalınan miktarlar:

Son saldırıyla ilgili Elliptic'ten yapılan değerlendirmede Nomad akıllı kontratlarındaki açıktan 40 kişinin yararlandığı ve en büyük payı alan hackerın 42 milyon dolarlık kripto paraya el koyduğu belirtildi.

Nomad saldırısı 2022 yılındaki 7. 'köprü' saldırısı oldu. Bu saldırılarda 1.2 milyar dolarlık kripto para çalındı. Geçen yıl ise benzer bir işleve sahip olan PolyNetwork'ten 611 milyon dolarlık kripto para çalınmıştı.

HATA OLMA OLASILIĞI YÜKSEK

Güvenlik uzmanları köprü platformlarının zaman zaman çeşitli kripto paraların kendi ağlarına uygun bir replikasını yarattığını ve asıl parayı rezervde tuttuğunu, diğerlerinin ise akıllı kontratlar aracılığıyla geçişkenlik sağladığını vurguladı. Söz konusu ağların karmaşık yapısı hata veya açıkların olma/bulunma ihtimalini de yükseltiyor. Bu sebeple son dönemde köprülerin hackerların en gözde hedefi haline geldiği belirtiliyor. Uzmanlar büyük teknoloji firmalarının yaptığı gibi bu platformların da sistem de açık bulunması için ödüllü yarışmalar düzenlemesi gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Bunun yanında merkeziyetsiz bir sisteme hizmet verme amacında olmalarına rağmen uzmanlar pek çok köprü platformunun ağı üzerinde tam kontrol sahibi olduğunu ve bu aşırı merkezi yapının da saldırıları daha kolay hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Blok zincirler arasında köprü nedir?

Köprüler, blok zincirler arasında varlıkların iletişim ve hareketliliğine duyulan ihtiyaçtan doğar. Bunlar blok zincirlerini birbirine bağlayan protokollerdir. Katman 1 blok zincirlerinin ortaya çıkmasıyla, tek bir blok zincirin en üstte yer alacağı ve herkes tarafından kullanılacağı fikri yerine, kripto para birimi endüstrisi için çok zincirli bir geleceğin ana hatlarını görebiliriz.

Katman 1 blok zincirlerinin ve ikinci katman çözümlerinin bu çoğalması, Web3'ü oluşturan artan sayıda zincirler arası merkezi olmayan uygulama (Dapps) ile birlikte , bunları birbirine bağlamak için bir altyapı ihtiyacını beraberinde getirdi. Aslında, varsayılan olarak blok zincirlerinin çoğu, kendi kurallarına, yönetişim mekanizmalarına, yerel varlıklara ve diğer blok zincirleriyle uyumlu olmayan verilere sahip olan izole ortamlarda bulunur.

Bu nedenle, diğer ekosistemlerle bağlantı ve birlikte çalışabilirlik eksikliği nedeniyle faaliyeti ve yeniliği sınırlayabilecek, birbirleriyle değiş tokuş yapmaları ve iletişim kurmaları için yerel bir yol yoktur.

Böylece köprüler, bu izole blok zincirleri birbirine bağlamanın bir yolunu sunar. Akıllı sözleşmelerin, verilerin, jetonların ve çeşitli bilgilerin bir zincirden diğerine aktarılabileceği ağlar arasında bir ağ geçidi oluştururlar. Somut olarak, Ethereum ağında bir ETH'miz varsa ve bunu Near ağında kullanmak istiyorsak, doğal olarak imkansızdır. Bu nedenle, iki ağı birbirine bağlamak için köprülerin kullanılması gereklidir.

2 trilyon dolarlık kayıp! Kriptolar için sert düzenleme çağrısı

 

Kriptoya ilgi azalıyor

 

Kripto rallisi uzun ömürlü değil

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)