Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ağustos ayının sonunda tüm dünyada yayınlanan blockchain temelli oyun Mir 4, Kore borsalarında listelenen oyun şirketi WeMade’in hisselerinde neredeyse dört kat yükselişi sağladı. Şirketin kurucusu Park Kwan-Ho milyarder oldu. Oyun ülkede geçtiğimiz yılın kasım ayında yayınlandı ve daha sonra 26 Ağustos tarihinde 170 ülkede ve 12 dilde oyun severlerle buluştu. O dönemden bu yana oyun Google’ın Play Store’unda 1 milyonun üzerinde indirildi ve WeMade’in hisseleri yaklaşık %290 arttı.
Gelecek ay 49 yaşına girecek Park, WeMade’in en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı. Park’ın şirkette %45’lik hissesi bulunuyor ve Forbes’a göre serveti 1,2 milyar dolar. Blockchain temelli oyun Mir 4 oyuncuların kripto para kazanmasına ve non-fungible token (NFT) işlemleri yapmasına imkan tanıyor. Bu tür oyunlar kripto paralar giderek daha geniş kesimlerce benimsenirken, popülerlik kazanıyor. Örneğin Vietnamlı oyun üreticisi Sky Mavis tarafından üretilen Axie Infinity’nin günde 2 milyonun üzerinde aktif oyuncusu bulunuyor.
Sky Mavis bu ayın ilk günlerinde Silikon Vadisi’nin girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz liderliğinde gerçekleştirilen fonlama turunda 152 milyon dolar yatırım sağladı. WeMade CEO’su Henry Chang ağustos ayında analistlere yaptığı açıklamada, “oyunlarımız meta evrenlere dönüşüyor ve sanal varlıkların değeri anlaşılıyor” dedi.
Devamında, “WeMade bu geçiş döneminde oluşan fırsatları yakalamaya odaklanıyor” ifadesini kullandı. Seoul’ün güneyinde yer alan şirket, Mir 4’un yayınlanmasından önce de başarı gösteriyordu. Şirketin ikinci çeyrekte gerçekleştirdiği bilanço açıklamasına göre gelirler bir önceki yıla kıyasla %175 artış göstererek 60 milyon dolara çıktı. Şirketin net karı 16 milyon dolar olurken, bir önceki yıl 4 milyonluk zarar telafi edildi. Shinhan Investment Analisti Lee Moon-jong “gelirlerin yukarı yönlü trende devam etmesini bekliyoruz. Bu yıl dördüncü çeyrekte Mir 4’un mobil versiyonunun yayınlanması da itici güç olacak” dedi.
Şirket gelirlerinin yaklaşık %95’ini oyunlardan, kişisel bilgisayarlardan ve lisans ücretlerinden elde ediyor. Mir serisi haricinde WeMade’in diğer önemli oyunu Icarus. Oyunun mobil versiyonu Google’ın Play Store’unda 500 bin kez indirildi. Şirketin diğer gelir kaynakları arasında 2018 yılında başlatılan blockchain faaliyetleri de yer alıyor.
Oyun şirketi şimdiye kadar, Wemix isimli kendi kripto parasını piyasaya sürdü ve bir NFT açık artırma platformu kurdu. Temmuz ayında şirket Seoul merkezli Bitcoin borsası Bithumb’un en büyük hissedarı Vidente’ye 70 milyon dolar yatırım yaptı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre WeMade Kurucusu Park, şirketi 2000 yılında kurdu ve şirket 2009 yılında Kore’nin teknoloji ağırlıklı endeksi Kosdaq’ta halka arzını gerçekleştirdi.
Daha önce Park, Kore’nin oyun üreticisi ActozSoft’ta dört yıl çalıştı. Mir 4’un başarısının ardından Park, Kore’nin diğer yedi oyun milyarderi arasında yerini aldı: Krafton’dan Chang Byung-gyu, NCS’ten Kim Taek-jin, Netmarble’dan Bang, Nexon’dan Kim Jung-ju, NHN Entertainment’tan Lee Joon-ho, Pearl Abyss’ten Kim Dae-il ve Smilegate’ten Kwon Hyuk-bin. Ağustos ayında Krafton’ın 3,8 milyar dolarlık halka arzının ardından, kurucusu Chang’ın serveti üç katın üzerinde artarak 2,9 milyar dolara yükseldi.
Şirketin halka arzı, Samsung Life Insurance’ın 2010 yılında gerçekleştirdiği halka arzının ardından Kore’nin en büyük ikinci halka arzı oldu.
İngiltere'den Facebook'a 70 milyon dolar para cezası
Alibaba’nın kurucusundan 1 yıl sonra bir ilk
Çin'den McDonald's'a e-para baskısı
Bizim oyun şirketlerimiz de Bi teklif geldi mi hemen satıyorlar kime mi abd li şirketlere halbuki borsaya gelse şirketi büyütme şansları olacak şirketini satamamış olacak ve belkide çok büyük dünya çapında bir şirket olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.