Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
En popüler kripto temelli oyun ve blockchain kullanan metaverse (sanal evren) projesi Axie Infinity 30 milyar dolar değere ulaştı. Şirketin kripto parası AXS bu hafta sonu 110 doların üzerine yükseldi ve piyasa değeri 29,5 milyar dolara çıktı. Güney doğu Asya gibi bölgelerde, Filipinler ve Vietnam’da Axie Infinity kripto varlıkları temel alan bir dijital ekonomiyi ortaya çıkarıyor.
Bankacılık hizmetlerine erişimin zor ve pahalı olduğu bölgelerde kullanıcılar Axie Infinity oynayarak gelir elde ediyor. Axie Infinity oynamak için kullanıcılar non-fungible token (NFT) olarak Axie karakterleri satın alıyor ve üç Axie’ye sahip olduklarında diğer kullanıcılara karşı oynamaya başlayabiliyor. Axie Infinity’nin kripto parası AXS token, oyunda temel para birimi olarak kullanılıyor. Bu nedenle oyunun geliri yükseldiğinde, AXS token’ın kullanılabilirliği ve böylelikle değeri de artıyor.
Token Terminal’a göre AXS işlem hacmi haftada 28,9 milyon dolar. Yıllık olarak ise bu rakam 1,5 milyar dolara denk geliyor ve geleneksel oyun sektöründe önde gelen oyunlarla rekabet eden bir seviyeye işaret ediyor. Forbes’un haberine göre kullanıcılar Axie Infinity gibi oyunları oynamak için NFT satın almak durumunda olduğu için, giriş bariyeri yüksek.
Axie Infinity’de kullanıcı aktivitesinin, AXS ve Axie NFT fiyatlarındaki yükselişe rağmen artmasının nedenlerinden bir tanesi ‘kiralama’ uygulamalarının yükselişi. YGG, Avocado Guild ve GuildFi gibi platformlar kullanıcıların Axie Infinity oynamak için Axie NFT ödünç almasına imkan tanıyor. Oyunda elde edilen gelirlerden ise pay alınıyor. Bu şekilde kullanıcılar başlangıçta büyük miktarlarda para harcamaksızın Axie Infinity gibi oyunları oynayabiliyor. Aynı zamanda oyun oynama fırsatını bulmalarını sağlayan ‘kiralama’ platformlarına da destek veriyorlar.
Bu platformlardan oyun oynamak için düşük maliyetle NFT alan kullanıcılar ise ‘burslu’ olarak adlandırılıyor. YGG, Avocado Guild ve GuildFi platformlarında bin ila 6 bin ‘burslu’ bulunuyor.
Metaverse yatırımları artıyor
Axie Infinity’nin hızla büyümesi ve ‘kiralama’ platformlarının yükselişiyle önde gelen şirketler metaverse alanına yatırım yapmak için akın ediyor. 27 Eylül tarihinde Facebook, küresel metaverse araştırmalarına, ilgili ürünlerin geliştirilmesi için 50 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.
Facebook’tan yapılan açıklamada, “metaverse tek bir şirket tarafından bir gecede inşa edilmeyecek. Politika yapıcılar, uzmanlar ve sektörde yer alan partnerlerle işbirliği yaparak bunu hayata geçireceğiz” dendi. Devamında, “küresel araştırma ve program partnerlerimize bu ürünlerin geliştirilmesi için 50 milyon dolar yatırım yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Animoca gibi metaverse odaklı fonlar da NFT’lerle ilişkili projelere ve kripto temelli oyunlara yatırım yapıyor.
Animoca 28 Eylül’de NFT bilimkurgu oyunu Phantom Galaxies’in bir fragmanını yayınladı. Şirket yakın zamanda kripto temelli ‘oynadıkça kazan’ metaverse oyunu Warena’ya yatırım yaptı. Oyun kullanıcıların karakterleri kişiselleştirmesine ve kendi metaverse’lerini yaratmalarına imkan tanıyor. Kullanıcıların kendi dijital alanlarını yaratmalarına imkan tanıyan metaverse projeleri de yükselişte.
Decentraland gibi uzun süredir devam eden projelere ve Nifty Island gibi yeni oyunculara talep yüksek. Kripto alanındaki metaverse projeleri de birbirleriyle aktif olarak işbirliği içerisinde ve komüniteler arasında sinerji oluşturuyor. Örneğin finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yakın zamanda değeri 5 milyar doların üzerine çıkan popüler kripto para temelli RPG oyunu Iluvium, Binance Smart Chain üzerinde faaliyet gösteren metaverse oyunu Deathroad ile işbirliği kurdu.
Solana blockchain’i üzerinde yer alan uzay temalı oyun Star Atlas da Güney Kore’den yoğun ilgi görüyor. Buna rağmen Asya’da bulunan kullanıcılar Japonya ya da Güney Kore’de geliştirilmiş olan Klaytn gibi blockchain’lere yöneliyor. Pazarda yeni konseptler yükselirken, Ethereum dışında önde gelen blockchain’lerde de aktivite artışta.
Özellikle Binance Smart Coin ve Solana’da son dönemde metaverse projeleri giderek arttı. Eski Çin hikayelerini tema olarak kullanan The Three Kingdoms, Binance Smart Chain üzerinde ‘oynadıkça kazan’ sistemiyle faaliyet gösteriyor.
Dev fintek şirketi bankacılık lisansından vazgeçti
Bitcoin ile ödeme yapanlara yakıtta indirim!
Coinbase'e ikinci şok! 6 bin hesaptan kripto para çalındı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.