Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para kullanarak alışveriş yapmak bir dönemler oldukça zorlu bir mücadeleyi beraberinde getiriyordu. Bitcoin’i ödeme aracı olarak kabul eden işletme sayısı az olduğu gibi, şimdi oldukça yaygın kullanılan ödeme sistemleri de bulunmuyordu. Bu nedenle de satıcıyla anlaşarak, geleneksel para birimleri karşılığında dijital para takas etmek gerekiyordu. Bu durum ise kişilerarası pazarlarda kullanıcıları koruyan bir sistem olmadığı için riskliydi.
Yalnızca birkaç yıl içinde, online mecralarda ve metaverse’de hizmet ve ürün satın almak için Bitcoin ve Ethereum’u kullanabilir hale geldik. Para birimlerinin hesaplanması ise ödeme anında yapılıyor. Tüketici işleme onay verdiğinde, kripto para gerçek zamanlı olarak geleneksel para birimlerine çevriliyor. Satıcılar yüksek volatiliteli kripto paralar yerine geleneksel para birimleriyle ödeme alırken, tüketiciler kripto paralarını harcayabiliyor.
Forbes’un haberine göre dijital varlık alanında geliştirilen tüm altyapılar arasında, kripto dostu banka kartları, kripto paraların benimsenmesini en hızlandıran ürün oldu. Visa ve Mastercard gibi ödeme devleri kendi ağları üzerinde kripto paraları destekleyen sistemler geliştirdi. Bu şekilde de kullanıcılarına kripto para portföyleri oluşturma ve bunları harcamaları için ucuz ve hızlı bir şekilde geleneksel para birimlerine çevirme imkanı tanıdı. Bu küresel olarak kabul edilen bir çözüm değil ve birçok ülke halen kripto paralara karşı sert ve temkinli bir tavır izliyor.
Bazı ülkelerin kanunları vatandaşlarının kripto para satın almasını ve satmasını yasaklıyor. Kripto kartları Cezayir veya Bolivya gibi ülkelerde işlevsiz olsa da, Visa ve Mastercard’ın geçerli olduğu ülkelerde bu hizmetler kullanılabiliyor. Mastercard bu yılın ilk dönemlerinde dijital ekonomi üzerine yaptığı açıklamada, şirketin “kripto para kullanımını önerme ya da tavsiye etme amacı taşımadığı” söylendi. Açıklamada, şirketin “tüketicilerin, satıcıların ve işletmelerin istedikleri gibi dijitalleşmesine imkan tanıdığı” ifade edildi.
Dünya çapında milyonlarca tüketiciyi tek bir kartla ya da tek bir uygulamayla kripto paralarını kullanabilecekleri bir noktaya getirerek, iki ödeme şirketi geleneksel finans kurumlarının ödeme konusunda tekelleşmesine şaşırtıcı bir yorum getirdi. Ödeme alanında geleneksel oyuncuların gücü, inovatif dijital ödeme yöntemlerinin ortaya çıkışından bu yana azalıyordu.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre dev fintek şirketi Square’in Cash App’i her ay 40 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip.
Benzer şekilde Venmo, Revolut ve Wirex gibi dijital cüzdanların da geniş uluslararası müşteri tabanları var. Birçok alternatif ödeme platformu, kullanıcıların banka hesaplarını eşleştirerek para aktarmasına imkan tanıyor. Kripto dostu Banka kartları da genellikle bakiyeyi geleneksel para birimlerinde ve kripto para değerinde gösteriyor. Bu şekilde kullanıcılar ödeme noktasında ister geleneksel para birimlerini, ister kripto paralarını kullanabiliyor. gelecekte ise bankalar bu sistemin tamamen dışında kalabilir.
Değeri dolara endeksli stablecoin’lerin kullanımına da şimdi bu kartlarla imkan tanınıyor. Bu şekilde geleneksel finans ve kripto para alanı arasındaki uçurum daralıyor. Bu durum ise Bitcoin’in giderek güç kazanmasını sağlıyor. Kripto banka kartı alanı şimdiden birbiriyle rekabet eden birçok şirkete ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle de şirketlerin kartları için sunduğu ödüllerin de zaman içinde artması ve kartların desteklediği kripto paraların önümüzdeki yıl daha da çeşitlenmesi bekleniyor.
Fintek sektörünün dönüm noktası
Kripto piyasası temsilcileri Meclis'e gidiyor
Altcoin’ler 2022’de portföy yöneticilerinin odağında olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.