Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para birimlerindeki keskin fiyat değişimleri gelişmekte olan piyasalarda istikrarı engelleyici sermaye akışlarına sebep oluyor olabilir. Financial Times’ın haberine göre Uluslararası Para Fonu (IMF) Mali Müşaviri ve Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Başkanı Tobias Adrian geleneksel para birimlerinin yerine kripto para kullanımının gelişmekte olan piyasalar için ani ve kalıcı riskler taşıdığını söyledi.
Adrian açıklamasında, “Kripto, bazı dış yatırımcılar tarafından istikrarsız olarak kabul edilen ülkelerden para almak için kullanılıyor. Bu bazı ülkelerdeki yöneticiler için büyük bir zorluk” dedi. IMF yetkilisi kripto para birimlerinin en son zirvesinden bu yana toplamda yaklaşık 1 trilyon dolar değer kaybettiğini de hatırlattı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre IMF geçen hafta Bitcoin’i yasal para birimi olarak tanıyan ilk ülke olan El Salvador’un bu kararla ülkedeki finansal istikrar ve bütünlüğünü riske attığı uyarısını yinelemişti.
IMF’den 1 milyar dolar değerinde finansman arayan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele dünyanın en büyük kripto para birimine bağlı tahviller satarak para toplamayı planlıyor. Plan, hükümet tarafından zaten yükseltilen borçlar nedeniyle bazı uluslararası yatırımcıların eleştirilerine de hedef oldu.
Adrian, bazı gelişmekte olan piyasaların ve ekonomilerin mevcut yerleşik para birimlerinin yerini kripto varlıkların alması sonucu "acil ve akut risklerle" karşı karşıya kaldığını ve bunun "kriptolaştırma" olarak adlandırılan bir süreç olduğunu söyledi.
IMF yetkilisi, "Sermaye akışı yönetimi önlemlerine kriptolaşma karşısında ince ayar yapılması gerekecek. Değer transferleri, düzenlenmemiş yeni enstrümanlar, yeni kanallar ve yeni servis sağlayıcıları tarafından yapıldığında sermaye akışlarını yönetmek için yerleşik düzeni sağlayan araçların uygulanması daha zor olabilir" ifadelerine yer verdi.
Kripto para birimleri ile ABD teknoloji hisseleri, devlet tahvilleri ve hatta ham petrol gibi gelişmiş ülkelerdeki diğer finansal varlıkların performansı arasında daha yakın korelasyon olduğuna dair belirtiler de IMF'yi rahatsız ediyor.
IMF yetkilileri, kripto para birimlerindeki yüksek kaldıraçlı alanların pay piyasalarındaki satışlarla beslendiğini düşünüyor. Adrian konuyla ilgili açıklamasında, "Kripto ve pay piyasaları arasındaki korelasyon güçlü bir şekilde yükseldi. Kripto artık hisse senetlerinde olup bitenlere çok yakından bağlı. Bunu öylece reddedemeyiz" dedi.
IMF, ulusal ve küresel düzenleyici kurumları kripto para birimlerini denetlemek için koordineli, tutarlı ve kapsamlı bir yaklaşım belirlemeye çağırdı. Ancak dijital varlıkların ana akım finansa geçme hızı göz önüne alındığında bu oldukça endişe verici bir görev.
Adrian kriptoya getirilmesi gereken düzenlemelere ilişkin açıklamasında "Küresel piyasa düzenlemelerini kabul etmek asla hızlı bir süreç değildir. Ancak şimdi başlarsak, finansal istikrarı koruma hedefine ulaşabilir ve aynı zamanda temel teknolojik yeniliklerin getirdiği avantajlardan yararlanabiliriz" ifadelerine yer verdi.
Metaverse gayrimenkul satışları 500 milyon doları aştI
Nobel ödüllü iktisatçı: Kripto borsaları mortgage krizine benziyor
IMF, küresel kripto para düzenlemesine ilişkin uyarıda bulundu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.