Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto varlık şirketlerinin zor bir karar vermesi gerekiyor. Kripto dünyası ya düzenleyicilerle yaşamayı öğrenecek ya da düzenleyicilerin öfkesinin sonuçlarına katlanacak. Dijital varlıkların en ateşli savunucularının sevgisinin en önde gelen nedenlerinden bir tanesi, birçoğunun hükümetin ve para otoritelerinin erişiminin dışında olması.
Merkeziyetsizleştirilmiş finansal bir sistem hayali kripto dünyasında halen varlığını korusa da, sektörde oldukça büyük finansal şirketler de ortaya çıktı. Büyük kripto borsaları arasında Coinbase ve Binance ile birçok stablecoin, dijital token gibi varlıkları piyasaya süren şirketler de bulunuyor. Financial Times’ın haberine göre bu platformlarda her ay yüz milyarlarca dolarlık işlem yapılıyor ve en büyük iki stablecoin’in toplam piyasa değeri yaklaşık 90 milyar dolara ulaştı.
Bu aktivite ise hızla sıkı düzenlemelere tabi olan geleneksel finans sistemine yöneliyor. Birçok kripto para borsası, bilinen ödeme kartları aracılığıyla banka hesaplarından para çekmeye ve yatırmaya imkan tanıyor. Tether ve USD Coin de geleneksel şirketler tarafından piyasaya sürülen kısa vadeli borçların da arasında bulunduğu rezervler tarafından destekleniyor.
Bu durum ise bunların kripto para dünyasının dışında da önem taşıdıklarını gösteriyor. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası (FED) ve Fitch’in de endişelerinin yükselmesine neden oluyor. Kripto şirketleri aynı zamanda borsalarda da yer almak için yarış veriyor. ABD merkezli Coinbase bu yıl Wall Street’te halka arzını gerçekleştirirken, Circle da halka arzını planlamaya başladı.
Yüksek profilli finansal şirketler ve hedge fonlar da oyuna girmek için fırsat kolluyor. Sektörün hızla büyümesi ve devasa hedefleri kısmen de olsa merkezi finansın dışında ve dolayısıyla hızlı hareket edebilmesinden kaynaklandı. Kripto paralar henüz ilk aşamalarındayken düzenleyiciler bu durumu görmezden gelebiliyordu. Ancak finansal düzenleyiciler şimdi oldukça ciddi sorularla karşı karşıya. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre düzenleyiciler kripto paraların kara para aklamak için kullanılmadığından ve terör finansmanına yönelmediğinden emin olmak istiyor.
Peki tüketiciler dolandırıcılık ve benzeri suçlardan nasıl korunacak? Hangi noktada kripto para piyasası geleneksel varlık piyasaları karşısında risk oluşturmaya başlayacak? Düzenleyicilerin alana yönelik giderek artan endişeleri bazı oyuncular için de risk oluşturuyor olsa da, diğerleri için fırsat olabilir.
Bu durum ise kripto sektöründe bir ayrım meydana getiriyor. Bazı operatörler düzenlemelere uyum çabası gösterirken, diğerleri geriden geliyor. İngiltere’nin kripto sektörünü temsil eden örgütü CryptoUK Direktörü Ian Taylor “tartışmanın tam merkezindeyiz” dedi. Açıklamasında kriptoyu ilk benimseyenlerin, kriptonun merkezi kontrolün dışında olduğu yönündeki zihniyeti geride bırakması gerektiğini ifade eden Taylor, bu sürecin sektör için fırsat yaratacağını söyledi.
Geçtiğimiz ay İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) Binance’e yönelik tüketicileri uyaran bir açıklama yaptı. Düzenleyiciler sektörün üzerine gitmeye devam ediyor. Piyasa liderliğini elinde bulunduran büyük kripto para grupları yakın gelecekte düzenlemelere uyum, şeffaflık ve tüketici güvenliği konusunda çok daha sıkı taleplerle karşı karşıya kalacak.
İngiltere'nin yeni fintek milyarderi
DeFi sektörü kısa vadede yanıltmasın: Büyüme sürüyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.