Kremlin'den resmi teklif geldi
Rus Devlet Başkanlığı Ofisi’ne bağlı ve devlet kurumlarının gıda tedarikçisi Trade House Kremlevskiy, Türk şirketlerle çalışmak istediğini bildirdi
Rusya’nın ABD ve AB’ye koyduğu gıda ithalatı yasağı karşısında ortaya çıkan 12 milyar Euro’luk açığı kapatmak için yöneldiği ülkelerden birinin Türkiye olması, bu ülkeden gelen alım taleplerinde patlamaya neden oldu. Ancak geçtiğimiz günlerde öyle bir firma başvuruda bulundu ki, ona mal satılabilirse başta Rusya’nın yönetim merkezi Kremlin olmak üzere Rus devlet kurumlarının gıda ihtiyaçları Türkiye’den karşılanacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ofisine doğrudan bağlı olarak çalışan devlet gıda şirketi Trade House Kremlevskiy’in yetkilileri geçtiğimiz hafta Türk Ticaret Ataşeliği yetkililerine Türk şirketleriyle çalışmak istediklerini bildirdi.
KOORDİNASYONU DA ONDA
Trade House Kremlevskiy, ülkenin federal resmi kurumlarının ihtiyaç duyduğu gıda maddelerinin Rusya’ya ithalatını gerçekleştiriyor. Şirket, Türk ürünlerinin Rusya’ya önemli bir giriş noktası olan Novorossisk’te toplam 8 bin ton kapasiteli iki soğuk hava deposu bulunduğunu ve bunları da kullanıma açacağını iletti. Şirket doğrudan alım yapıyor olsa da Rusya’nın gıda politikasında da söz sahibi bir kurum olarak görev yürütüyor. Rusya Devlet Başkanlığı’nın kontrolündeki diğer tarım ve gıda üretim işletmelerinin koordinasyonundan da sorumlu bulunuyor. Şirket alkollü içeceklerin toplu alımını da yapıyor. Ayrıca devlet kombinalarının ihtiyaç duyduğu etleri de ülke dışından ithal ediyor.
RESMİ TEDARİKÇİ UNVANI VERİYOR
Trade House Kremlevskiy, ithal ettiği ve Rus devlet kurumlarının kullanımına sunduğu ürünlerin yanı sıra ülkede dolaşımdaki bazı ürünler için marka yönetimi yapıyor. Başkanlık için kullanılan ürünleri üretenlere “Rusya Devlet Başkanı’nın Ofisi’nin Resmi Tedarikçisi” unvanını kullanma izni veren şirket ayrıca, “Kremlin Kalitesi, Kremlin Standardı, Kremlin Tedarikçisi, Kremlin’in Seçimi” gibi markalar kullanıyor. Şirket, doğrudan Rusya Devlet Başkanı’na bağlı olsa da Rusya için gümrükleme ve lojistik hizmetleri de veriyor Sınırlı da olsa devlet adına mobilya ve elektrikli aletler ticareti de yapıyor.
"TALEP PATLAMA YAPTI AMA FİYAT BASKISI YOK"
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya’nın gıda ithalatı ambargosu sonrası Trade House Kremlevskiy gibi birçok Rus şirketinden alım talebi patlaması yaşadıklarını söyledi. Tarım ürünlerinde Rusya kaynaklı bir fiyat artışı beklemediklerini belirten Satıcı, “Rusya’ya yönelik asıl sezon ekim ayında sera ürünlerinin pazara çıkmasıyla birlikte başlayacak. Türkiye’nin Rusya’ya tarım ürünü ihracatını 3 milyon tona çıkarma hedefi olduğunu kaydeden Satıcı, “Türkiye’de toplam üretim 45 milyon ton. Rusya’ya satışın fiyatlara yapacağı baskı yüzde 5 ile 10 arasında olur. Şu anki fiyat artışları tamamen iklimsel koşullardan kaynaklanıyor. Zaten şu an Rusya’ya ihraç edilen ürünlerde fiyat artışı yok” diye konuştu.
"RUSYA PAZARI BÜYÜK FIRSAT"
Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Rusya pazarının Çukurova ekonomisinin yükseltilmesi için büyük bir fırsat olduğunu bildirdi. Kulak, tarım dışı sektörlerin tanıtımına da yöneleceklerini bildirdi.