Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna krizinden sonra Batı'nın ambargo kararları nedeniyle zor günler yaşayan Rusya'ya bir darbe de dövizden geldi. Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden ruble, dün de dolar ve euro karşısında yüzde 3 eridi. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre Ruble işlemlerin açılmasıyla dolar karşısında ilk defa 48 değerine çıktı. Ülkenin merkez bankası, hareketlenen piyasaya "Her an müdahale edebilirim" sinyalini verdi. Açıklama sonrasında ruble dolar karşısında kayıplarını bir miktar geri aldı.
CDS'LER YÜKSELDİ
Ancak ülkede döviz krizi paniği yaşandığı için CDS'ler 286 seviyesine kadar çıktı. Öte yandan, ülkede ambargo nedeniyle bazı ürünlerin fiyatında yüzde 30'lara varan artışlar yaşandı. Rus hükümeti, halkın en çok kullandığı stratejik 40 üründe fiyat kontrolü mekanizmasını gündemine aldı. Bu gerçekleşirse, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ilk kez piyasa ekonomisine müdahale edilmiş olacak. Reyting şirketi Fitch de Rusya'ya "büyüme, faiz ve petrol fiyatı" uyarısı yaptı.
DOLAR BİZDE 2.28'İ GÖRDÜ
Rublesye, Güney Afrika randında görülen değer kayıpları da eklenince dolar güç kazandı. Türkiye'de kur 2.28 TL'yi aştı. Beklentilerin altında artan ABD tarım dışı istihdam verisi ardından 2.26 TL'ye geriledi.
Aylin Suntay Gazprom Bank Varlık Yönetimi CEO'su ve Birinci Başkan Yardımcısı
Ambargo gelip Rus gıdasını vurdu
Kriz kelimesi şu an için biraz abartılı olsa da ülkede enflasyon yükseliyor. Rusya'nın Avrupa'ya karşı uygulamaya başladığı gıda sektöründeki ambargo ülkedeki ürünlerin fiyatlarını artırdı. Bu da enflasyona yansıyor. Yükselen enflasyon nedeniyle geçen hafta Merkez Bankası, faizleri yükseltti ve bundan sonra 'ruble'ye büyük bir baskı başladı. Ben bugün (dün) ulaşılan seviyeyi taban olarak görüyorum. Merkez Bankası'nın günlük piyasalara müdahaleyi durdurması akıllı bir adım oldu. Çünkü, rubleyi korumak için harcanan rezervlere yazık olduğunu nihayet gördüler. Rubleyi çarşamba gününden itibaren serbest bıraktılar. Artık günlük müdahale maksimum 350 milyon dolar, daha önce bu 2-2.5 milyar dolardı.
Şant Manukyan İşYatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü
'Bu yol yol değil' mesajı veriliyor
Ambargo ile Rusya'yı köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Ruble fiyatlamasına karşılık Merkez Bankası rezervleri devreye sokuldu. 420 milyar dolar rezerv var ve 240 milyarı kullanılabilir durumda. İsterlerse hareketi durdurabilirler. Ancak bu koşullar devam ederse. Yani petroldeki düşüş ve ambargo nedeniyle krizden söz edebiliriz. Piyasalar ufak ufak önlemini alıyor ve şu mesajı veriyor: "Bu yol yol değil."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.