Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sürekli artan konut fiyatları ile yükselen konut kredi faizleri, krediyle ev sahibi olmak isteyenlerin yapması gereken aylık ödeme tutarında fırlamaya neden oldu.
Merkez Bankası verilerine göre, geçen senenin başlarında İstanbul’da ortalama konut fiyatları 1,6 milyon TL iken, konut kredisi için aylık yapılması gereken ödeme tutarı 21-31 bin TL aralığında değişiyordu.
Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, bu yıl aynı dönemde, konutların ortalama fiyatı 2,8 milyon TL’yi aşarken; konut kredilerinin aylık ödeme tutarı 28 bin TL’den başlayıp 63 bin TL’ye kadar çıkıyor.
Satın alınmak istenen ev sıfır değilse, kamu bankalarından kredi almak zaten pek mümkün değil; özel bankaların uyguladığı konut kredisi faiz oranları ile de neredeyse bir evi kendisine alan vatandaş, iki ev parası kadar da faiz ödemesi yapmak zorunda kalıyor.
‘ORTALAMA’ KONUT FİYATLARI 3 MİLYON TL’YE YAKLAŞTI
Merkez Bankası’nın (TCMB) son verilerine göre, ülke genelindeki 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı 2023 Ocak itibarıyla 1 milyon 868 bin 200 TL'ye çıktı.
Aynı dönemde İstanbul'da ise metrekare fiyatları 28 bin 910 TL'ye yükseldi. Yani İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı ocak ayı itibarıyla 2,8 milyonu aşmış durumda.
Yine de ‘acaba kira ödemek yerine ev sahibi olabilir miyim’ diye düşünenler, ilk engeli bankaların uyguladığı kredi kısıtlamasıyla yaşıyor.
Son uygulamalara göre, ekpertiz değeri 1 milyon TL’nin altındaki evlerin yüzde 90’ı kadar kredi verilirken; ekspertiz değeri 1-2 milyon TL aralığındaki evlerin yüzde 60-70’i ve 2-5 milyon TL aralığında evlerin ise yüzde 50-60’si kadar kredi veriliyor.
Ancak bunun yazılı olarak geçerliliği olsa da uygulamada karşılığı yok; bankalar genellikle en fazla 250 bin TL kredi kullandırıyor.
Yine de İstanbul’da ortalama fiyattan (2,8 milyon TL) bir evi alabilmek için gerekli kredi verildi diyelim:
1,1 MİLYON TL’LİK ÖN BİRİKİM GEREKİYOR
Bankalar kredi kısıtlamasına gitmeyip 2,8 milyon TL’lik bir daire almak isteyene yüzde 60’ı kadar kredi verse bile, en fazla 1,7 milyon TL’sini vermiş oluyor.
Bu da, vatandaşın ortalama fiyatlı bir daireyi satın alabilmesi için bile 1,1 milyon TL’lik birikime sahip olması demek.
Bu tutar, geçen sene bu dönem İstanbul’daki ortalama fiyatlı bir daire için 332 bin TL idi.
Geriye kalan 1,7 milyon TL’lik konut kredisi için yapılması gereken aylık ödeme tutarı ise en az 28 bin TL’den başlayıp, 63 bin TL’yi aşıyor.
Kamu bankalarının konut kredi faizleri 1,29 iken, özel bankalarda bu oran yüzde 1,99’dan başlayıp 3,60’a kadar çıkabiliyor.
Bu da, eğer kamu bankasından kredi kullanılırsa, bankaya 10 yılda toplam 3,4 milyon lira ödenmesi demek.
Kredi eğer özel bir bankadan kullanıldıysa da toplam ödeme miktarı 10 yılda 7,6 milyon lirayı aşıyor. Bu ise, bir evi kendisine alan vatandaşın neredeyse iki ev parası kadar da Faiz ödemesi yapması anlamına geliyor.
2 EV PARASI KADAR FAİZ
Öte yandan, geçen sene bankalar genellikle ekspertiz değeri 500 bin lira ve altı kadar olan evler için, değerin yüzde 90'ına kadar; ekspertiz değeri 500 bin lira üstü olan evler için ise, değerin yüzde 80'i kadar kredi veriyordu.
Kamu bankalarının konut kredisi faizleri geçen sene yüzde 1,29 ila yüzde 1,34 aralığında değişirken, özellerde ise 1,95'ten başlayıp 2,40'a kadar çıkıyordu.
Yani geçen sene ancak en az 332 bin lira birikimi olanlar İstanbul'da ortalama fiyatlı bir daireyi satın alabiliyordu.
Bu da, eğer kamu bankasından kredi kullanılırsa, bankaya 10 yılda toplam 2,7 milyon lira ödenmesine, yani bir ev parası kadar da faiz ödenmesi anlamına gelirken: kredinin özel bir bankadan kullanılması durumunda ise toplam ödeme miktarının 10 yılda 3,7 milyon lirayı bulmasına; yani satın alınan evin tutarından da fazla faiz ödemesi yapılması anlamına geliyordu.
Aradan geçen bir yıl içinde durdurulamayan konut fiyatları ile artan faiz oranları, vatandaşın krediyle ev almasını iyice imkansız hale getirmiş oldu. İstanbul’da 2,8 milyon TL’lik ortalama bir daire için bankalara 5,8 milyon TL, yani iki ev parası kadar faiz ödenir hale geldi.
Ankara'da konut fiyatlarında hızlı artış
İstanbul'da konut fiyatları 6 arttı
İşte İstanbul'da konut fiyatları en çok artan ilçeler
Konut fiyatları bir yılda yüzde 153,1 arttı
SADECE 5,5 YIL ÖNCE BİR DOLAR 3,5 TL SEVİYESİNDE İDİ ÜLKEMİZ 2001 DENDE KÖTÜ EKONOMİK KRİZİNİ YAŞADI HALA DA YAŞIYORUZ AMA ÇOĞUNLUK FARKINDA BİLE DEĞİL EN BÜYÜK SORUN GELİRE GÖRE KİRALIK KONUT BULMA SORUNU HALİNE GELDİ EV SAHİPLERİ SÖZLEŞMEYE TÜFE ENFLASYONUNA UYMAK İSTEMİYOR TEMMUZDAN SONRASI TUFAN OLMAMASI İÇİN BELEDİYELER SOSYAL KONUTLAR YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERMEYE BAŞLAMALIDIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.