Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
HATAY (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''2011 yılında alınan kredilerin geri dönüş oranı yüzde 99. Bu oranları yakalamanın en büyük etkeni ise uygulanan ekonomi paketleri, kredi faiz oranlarının sonucudur. Bu durum tüm Türkiye genelinde aynı. Ama Hatay'ın durumu Türkiye ortalamasının üzerinde'' dedi.
Eker, Anemon Otel'de düzenlenen ''Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Tanıtım Sunumu'' toplantısında yaptığı konuşmada, Hatay'ın, Türkiye'de tarım sektörü potansiyeli ve kapasitesi bakımından çok önemli illerden biri olduğunu belirtti.
Hatay'da yaklaşık 26 bin kayıtlı çiftçi bulunduğunu ve 270 bin hektar alan üzerinde üretim yapıldığını ifade eden Eker, bunun önemli bir rakam olduğunu söyledi.
Eker, 270 bin hektar arazinin tamamının çiftçi kayıt sistemine dahil olmadığını dile getirerek, ''Çiftçi kayıt sistemine dahil olursa bu hem üretimin kayıt altına alınması demek, hem aynı zamanda biz desteklemelerimizi çiftçi kayıt sistemi üzerinden yaptığımız için onlar daha fazla destek almış olacak. Yani çiftçi kayıt sistemine daha çok arazi, daha çok çiftçi bu sistem içerisine girerse, çiftçilerimiz de o arazilerden elde edilen gelir de kayıt altına alınmış olmakla kalmayacak, aynı zamanda daha fazla devletten destek almış olacak '' dedi.
Hatay'ın 2011 yılı ihracatının Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre, tarım ürünü ihracatının yaklaşık 800 milyon dolar olduğunu vurgulayan Eker, kentte toplam meyve üretiminin 2002 yılında 568 bin tondan 2011 yılında 8 yıllık süreçte 891 bin tona çıktığını belirterek, bunun sorumluluğu devraldıkları dönemde nereden nereye gelindiğinin bir göstergesi olduğunu bildirdi.
Kentteki çeşitli tarımsal faaliyetlerde yaşanan gelişmeleri rakamlarla anlatan Bakan Eker, Hatay'da 2002 yılında 30 milyon liralık destekleme yapıldığını, bunun 2011 yılında 128 milyon liraya, 2012 yılında ise 15 Haziran itibariyle 130 milyon liraya ulaştığını belirtti.
Hatay'ın 2002 yılında 18,5 milyon lira prim ödemesi aldığını ifade eden Eker, 2012 yılında 11 Haziran itibariyle Hatay'ın aldığı toplam pirimin 108,5 milyon lira olduğunu söyledi.
Tarımsal kredi kullanımına ciddi kolaylık getirdiklerini belirten Eker, şöyle devam etti:
''Bunun süspansiyonunu sağlıyoruz. Tarım Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor, kredi faiz süspansiyonu. Çünkü biz devraldığımızda zirai krediler ile ticari krediler arasında bir fark yoktu. Yani devlet bütün kredi Faiz süspansiyonunu kaldırmıştı. Ziraat Bankası çiftçiye yüzde 59 faiz oranıyla kredi, borç veriyordu. Tarım kredi kooperatifleri yüzde 68'le, bir 9-10 puan daha ilave edin Ziraat Bankası kaynağını kullanıyorlardı yüzde 68, 69 faizle ödüyorlardı. Bu vereceğim bilgi önemli. 2002 yılında Ziraat Bankası artı tarım kredi toplamı Hatay'da verdikleri kredi tutarı 9 milyon 400 bin lira toplam. Yani 10 milyon değil. Ziraat Bankası'nın çiftçiye verdiği kredilerin geriye dönüş oranı yüzde 38'idi. Yani Ziraat Bankası 100 lira kredi veriyor çitçiye, 38 lirası geri geliyordu. Bugün ise 2011 yılında Hataylı çiftçinin aldığı kredi miktarı 329 milyon lira. 2011 yılında alınan kredilerin geri dönüş oranı ise yüzde 99. Bu oranları yakalamanın en büyük etkeni ise uygulanan ekonomi paketleri, kredi faiz oranlarının sonucudur. Bu durum tüm Türkiye genelinde aynı. Ama Hatay'ın durumu Türkiye ortalamasının üzerinde.''
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, Hatay'ın tarım potansiyeli bakımından çok önemli bir yer olduğunu ve bunun daha geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise, 972 verinin analiz edilerek ''Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı''nı hazırladıklarını, amaçlarının Hatay'ın Ortadoğu'nun tarım ve ticaret merkezi olması için bir vizyon ortaya koymak olduğunu söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, Antakya Belediye Başkan Vekili Aytaç Kınay, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ile sektör temsilcileri katıldı.
kocamaaaannn bir yalannn...kendisi bile inanmamistir...su an hic bir kredi hic bir kurumda donmuyor...
kocamaaaannn bir yalannn...kendisi bile inanmamistir...su an hic bir kredi hic bir kurumda donmuyor...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.