Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, yurtiçinde kullandırılan kredilerdeki düşüşü yorumladı. İşte Yıldırım'ın yazısından satır başları:
Dün Bursa’da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dengelenme sürecinin beklenenden de iyi gittiğini, yılsonu için cari açığın tahminlerin ötesinde düşüş gösterebileceğini söyledi. Albayrak “Kimsenin piyasadaki pozitif algıyı bozmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Çıktığı yurtdışı borçlanmasında 1.5 milyar doları rahat borçlanan, hatta üç katı teklif toplayan, risk primini de düşüren Hazine’nin patronu olarak pozitif havadan yana taraf olması gayet normal bir durum.
-Cari açığın düşüşü için ekonomideki dengelenmenin sürmesi gerekiyor. Zaten üçüncü çeyrekteki kur, faiz ve enflasyon şokunun altından öyle bir kaç ayda kaçıp kurtulmak mümkün değil.Yaraları belirlemek ve iyileştirmek zaman alacak. Bu da daha uzun vadenin işi ve yapısal önlemlerin, reformların yapılmasını gerektiriyor.
-İçine girdiğimiz girdaptan kurtulmanın yolu küçülmekten geçiyor. Küçülerek derlenip toparlanacağız ve bünyeyi sağlamlaştırarak yeniden büyüme yoluna koyulacağız.
-Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de dün yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin muhtemelen resesyona girdiği ve gelecek yılın ortasına kadar daralma beklediği, canlanmanın ancak yılın ikinci yarısında başlayabileceği tahmininde bulundu.
RESESYONUN 2 ÖNEMLİ GÖSTERGESİ
-Ekonomik veriler ise hem bakanı hem de yapılan tahminleri doğruluyor. Çünkü ithalat hızla düşüyor. Türkiye neredeyse dış ticaret fazlası verir hale gelecek. İhracatın ithalatı karşılama oranı ekim ayında yüzde 97’ye çıktı. Son 30 yılın en iyi rakamı. Cari açık yıl sonu için 40 milyar doların altına doğru gidiyor.
-Ekonomik faaliyetlerin daralmakta olduğunu gösteren ikinci önemli veri de kredilerin hızla azalmasıdır. Dün açıklanan Merkez Bankası haftalık verilerine göre yurtiçine kullandırılan krediler 2 Kasım itibariyle 2 trilyon 316 milyar liraya indi. Bir haftada 40 milyar ve yüzde 1.7 azalma meydana geldi.
İŞLER BIÇAK GİBİ KESİLDİ Mİ?
-Kredilerin ağustos ayı sonuna göre düşüşü ise 230 milyar lirayı buluyor. O tarihte bankacılık sisteminin 2.546 milyar liraya ulaşan yurtiçine kullandırılan kredi tutarı 2 Kasımda 2. trilyon 316 milyar liraya indi. Bu da kredi stokunun yüzde 9’u demek.
-Veriler 2 Kasım itibariyle olduğu için, 2 ayda 230 milyar veya yüzde 9’luk azalma çok sert bir daralmanın yaşandığına işaret ediyor. Her güne ortalama 3.7 milyar lira kredi azalması demek. Hatta son haftada her gün için krediler 5.7 milyar azaldı.
-Kendi parasıyla iş yapmayı, işine sermaye koymayı pek sevmeyen, bunun yerine borçlanmaya ağırlık veren bizler için bunun anlamı işlerin bıçak gibi kesildiğidir.
oranlar çok yüksek geçen sene 1,60 larda olan kredi çıktı 2,80 lere imkanı olan kullanmaz 36 ay geri ödemede 20 bin oluyor 40 bin
Bu kadar yuksek faizle kredimi kullanilir
Döviz kredilerindeki düşüş yaklaşık 5 milyar dolar. Bu aşağı yukarı 25 milyar eder. Ayrıca, yakın izlmedeki kredilerin bir kısmı konkordatolar nedeniyle TGA oluyor. Sonuçta kredi hacminin daralması bu dönemde gayet normal. Bu da büyümeyi negatif etkiler, son çeyrekte yüzde 3 civarında daralma beklenebilir
bu bilgi toplam krd dir. bunun içinde yp krd. de var. ağustosda kurlar yüksek olduğu için toplam krd tl karşılığı daha yüksek iken güncelde usd kuru ağustosa göre düştüğünden toplam krd elbette düşecektir.detaya bakmadan bu yorumu yapmak doğru değildir.
kurdan kaynaklanıyor.
banka vermiyor
uzatamamışlarsa veya şartları çok kötü ise sendikasyon geri ödemesi yapıyorlardır
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.