Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları toplamı 10 Mart itibarıyla, 28 milyar 915 milyon artarak 1 trilyon 745 milyar 807 milyon liraya ulaştı. Toplam borç böyleyken Deniz Bilici Göçmen'in Sözcü'deki haberine göre, vatandaşların borçlanarak hayatlarını sürdürmesi bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
Yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla ekonomik krizin ortasında kalan vatandaşlar borçlanarak geçinmeye çalışırken borç yükü yükseliyor. İhtiyaçlarını karşılamak için tüketici kredileri ve kredi kartlarına sarılan vatandaşların borçları da her geçen gün katlanarak artıyor.
İLK SIRADA İHTİYAÇ KREDİSİ VAR
Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları toplamı 10 Mart itibarıyla, 28 milyar 915 milyon artarak 1 trilyon 745 milyar 807 milyon liraya ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan verilere göre bankalara olan toplam borç içinde tüketici kredileri tutarı, bir haftada 23 milyar 317 milyon lira artışla 1 trilyon 226 milyar 166 milyon liraya yükseldi. Söz konusu kredi borçlarının 792 milyar 980 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluşurken, 374 milyar 339 milyon lirası konut, 58 milyar 845 milyon lirası taşıt kredileri oldu. Aynı dönem vatandaşların bireysel kredi kartı borçları 5 milyar 598 milyon lira artarak 519 milyar 641 milyon liraya çıktı. Vatandaşların borçlarındaki artış en çok ihtiyaç kredisinde görüldü. 3 Mart haftasından 10 Mart haftasına kadar ihtiyaç kredisi borcu 17 milyar 678 lira artış gösterdi.
1 aylık borç artışı yaklaşık 117 milyar lira
Yaklaşık bir aylık dönemi içeren 10 Mart haftası ile 17 Şubat haftası verileri karşılaştırıldığında, bu süreçte vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları toplamındaki artış 116 milyar 885 milyon lira oldu. Söz konusu dönemde toplam borç içinde tüketici kredileri tutarı, bir ayda 85 milyar 376 milyon lira artışla, 1 trilyon 226 milyar 166 milyon liraya yükseldi. Bu dönemde bireysel kredi kartı borçlarındaki artış ise 31 milyar 509 milyon lira oldu.
Nakdi krediler 8,2 trilyon TL’yi aştı
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti
Kredi kartı yükü X kuşağının omzunda
Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredilerine kritik düzenleme
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.