Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Öncellikle tasarruf tanımı ile ilgili terim sorununu ortaya koymak istiyorum. Sözlükte tasarruf; ekonomik tutum, para biriktirme, artırım, gelirin tüketilmeyen kısmı olarak kullanılır. Bir çok tanımda buna paralel ifadeler bulunmaktadır. Ancak tasarrufun diğer bir unsuru ise harcanmayan yada elde tutulan varlığın başkası tarafından değer verilmesidir. Örnek olarak insanlar altını bir tasarruf aracı olarak görüyorsa bunun sebebi gelirin harcanmayan kısmının başkaları tarafından gelecekte değer verilmesidir. Başkasının değer vermeyeceği yada daha az değer vereceği tasarruf ürününü insanlar neden tercih etsin ki? Çünkü mantıklı değil. İnsanlara akıl diye ALLAH cc. nimet vermiş. Elbette ki gelecekte başkalarının değer vereceği varlığı ellerinde tutmak isterler, yani tasarruf yapmak isterler. Ülkemizde tasarrufun artmamasının sebebi menkul tasarruf ürünlerinin cazip olmamasıdır. Tasarrufun tabana yayılması için yeni ürünler geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Halkımızda altın ve gayrimenkulü bir tasarruf aracı olarak görmektedir. Gayrimenkul için önerim yok ama altının bir menkul olduğu için tabana yayılacak bir tasarruf aracı olabileceği düşünüyorum. Özellikle 2008 ekonomik krizinden sonra merkez bankalarının krizi aşmak için bolca banknot basımı yapıldığı herkesçe malum. Bu durumda altın herkesin bildiği ancak potansiyelini tam fark edilmeyen bir tasarruf aracıdır. Ülke ekonomimizdeki dış ticaret açığımız sebebiyle oluşan kırılganlık tehlikesinin ise altın ithalatı ile azalacağını düşüyorum. Nitekim altın bir tüketim aracı değil sadece ve sadece tasarruf aracıdır. Dolayısıyla ithal edilerek tasarruf edilen altın istenildiği zaman ekonominin ihtiyacı için kullanılabilir. Bu durumda dış ticaret açığımızı tasarrufumuzu arttırıcı bir etken olarak kullanılması iki temel ve büyük sorunu tek hamlede çözme imkanı verecektir. Böylece kırılganlık azalacaktır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.