Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüketicinin en akıllıca kullanması gereken finansal araçların başında yer alan kredi kullanımı sırasında riskleri en aza indirmek için nelere dikkat etmeli? Kredi kullanımı öncesinde ve sonrasında nasıl bir planlama yapılmalı? İşte bu soruların yanıtlarını almanız için kendinize ve bankanıza sormanız geren 20 soru.
İŞTE KREDİ KULLANMADAN ÖNCE SORMANIZ GEREKEN 20 SORU
Kredi, tüketici için akıllıca kullanılması gereken önemli bir finansal araçtır. Tüketici kredi kullanım öncesinde ve sonrasında yapacağı planlamalarla ileride karşılaşabileceği problemleri kolaylıkla minimize edebilir.
KULLANIM ÖNCESİNDE NELER SORULMALI?
Kredi kullanım öncesinde tüketici öncelikle kendi koşullarını değerlendirmelidir. Tüketici, kredi kullanarak ihtiyacını giderdikten sonra yapılması gerekenleri planlanmalı, araştırarak ve banka karşılaştırması yaparak kredi başvuru sürecini başlatmalıdır.
Aşağıda belirtilen 10 temel sorunun cevabı, kredi başvuru öncesinde tüketicinin karar verme noktasına daha planlı yaklaşılmasına yardımcı olur
1. Aylık taksitler zorlanmadan ödenebilecek mi? Kredi hesaplaması yapıldı mı? Ödeme planı diğer ihtiyaçlar için yapılan harcamaları ne kadar kısıtlayacak?
2. Talep edilen kredi tutarına göre bankaya gelir belgelenebilecek mi? Çalışılan firma/kurumdan ayrılma/işten çıkarılma durumuna karşı risk planı oluşturuldu mu?
3. Alınacak kredi ihtiyaç için mi yoksa lüks için mi alınıyor? Kredi alımı tüketici için ne kadar zorunlu?
4. Kredi alımı ve sonrasında uygulması gereken şartlar tam olarak anlaşıldı mı?
5. Kredi alımı öncesinde detaylı araştırma yapıldı mı bankalar karşılaştırıldı mı?
6. Kredi tutarını ve vadeyi az tutarak daha az faiz ödenebileceği biliniyor mu?
7. Kredini taksitlerinin gecikmesi ya da ödenmemesi durumunda karşılaşılabilecek problemler tam olarak biliniyor mu?
8. Kullanılan kredinin erken kapatılması durumunda erken ödeme cezası koşullarının kullanılan kredinin (ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi) şekline göre değiştiği biliniyor mu?
9. Elde nakit olmasına rağmen faiz oranları düşük olduğu durumda kredi kullanmanın avantaj/dezavantajları neler olabilir?
10. Kullanılacak kredi ileride kullanılacak başka bir krediyi etkiler mi? Bu koşullarda kredi seçimi nasıl yapılmalı?
10 soruda kredi kullanım öncesinde neler yapılması gerektiğine karar veren tüketici, kredi kullanım aşamasına gelir. Bu aşamada da bankadan öğrenilmesi gereken önemli bilgiler vardır.
BANKAYA SORULACAK 10 TEMEL SORU
Tüketici kendi iç planını oluşturduktan sonra kredi başvurusu yapacağı bankaya karar verir. Bu noktada bankaya sorulması gereken 10 temel soru vardır:
1. Gelire göre ödeme planı nasıl oluşturulur? Bankanın hazırladığı ödeme planına göre kullanılacak kredinin Faiz oranı, masrafı ve toplam ödenecek faizi ne kadardır?
2. Bankaya ödenecek masraflar nelerdir? Bunlardan hangileri zorunlu hangileri isteğe bağlıdır?
3. Faiz oranları düştüğünde düşük faiz oranından krediye devam etmek mümkün müdür?
4. Ara ödeme yapılmak istenildiğinde banka ayrıca masraf talep eder mi? Koşullar nelerdir? Bu koşulları önceden belirlemek mümkün müdür?
5. Faiz oranlarının yükselmesi kullanılan krediyi etkiler mi?
6. Kullanılacak kredi için ayrıca Banka hesabı açılacak mı? Bu hesap için hesap işletim ücreti alınır mı? Alınıyorsa tutarı nedir? Hesap işletim ücretinin ödenmemesi için neler yapılması gerekir?
7. Kredi kullanımı için hayat sigortası yaptırmanın kredi maliyetine etkisi, avantajları/dezavantajları nelerdir?
8. Gelir belgesinin yetersiz kaldığı durumda neler yapmak gerekir?
9. Kredi onay ve kredinin alım süreci ne kadar zamana ihtiyaç vardır?
10. Maaş ya da mevduat hesabı olan bankadan kredi kullanmanın avantajı var mıdır?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.