Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın borç verme faiz oranında indirime gitmesi, kredi kullanmak isteyen tüketicilerin de yüzünü güldürecek. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği sinyalini alan piyasada bankaların da maliyetlerinin düşeceği ve bunun da tüketici kredilerine yansıması beklenirken, ağustos itibariyle kredi Faiz oranlarında yılın en düşük seviyelerine gelinmesi dikkat çekti.
Türkiye'de ağustos ayı sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre taşıt kredileri hariç konut, ticari ve ihtiyaç kredilerinde kredi faizleri 2012 yılının en düşük seviyesine geriledi. Merkez Bankası verilerinden derlenen bilgilere göre, ağustos ayının son haftasında dört haftalık ortalamalara göre taşıt kredileri hariç tüm kredilerde kredi faizleri 2012 yılının en düşük seviyesinde bulunuyor.
Ağustos sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre konut kredisi faizleri yüzde 12,21 ile 2011 Temmuz ayı başından beri en düşük seviyede bulunurken, ihtiyaç kredisi faizleri de yüzde 17,38 ile 2011 Ekim ayı başından beri gördüğü en düşük seviyeyi gördü.
Ticari kredi faiz oranları ise ağustos ayı sonu itibariyle haftalık ortalamalara göre yüzde 13,92 ile Kasım 2011'den beri en düşük seviyesine geriledi. Taşıt kredileri haziran ayında Ocak 2012'den beri gördüğü en düşük seviye olan yüzde 12,99 seviyesine inerken, haziran ayından itibaren tekrar yükselişe geçen taşıt kredileri ise ağustos ayı haftalık ortalamalara göre yüzde 13,37 seviyesinde bulunuyor.
MERKEZ'İN KARARI ETKİLİ OLDU
Uzmanlar, Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı faiz koridorunun üst bandındaki 150 baz puanlık indirimin ardından kredi ve mevduat faizlerinin aşağı doğru inmeye devam edeceğini ve bu durumun iç talebi de destekleyeceğini belirtiyor.
Nitekim Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandını aşağı yönlü hareket ettirmesi durumunda bankacılık sektörünün de buna uyum sağlayacağını, bir taraftan maliyetlerinin azalacağını bir taraftan da kredi faizlerini aşağı çekebileceklerini ifade etmişti.
Para bir maldır. Her malın bir fiyatı vardır. Bir tüccar aldığı malı üzerine karını koyarak satar. Bu anlamda din de ticareti teşvik eder. zaten peygamber de bir tüccardır. bir tüccar genel olarak daha fazla kazanma şansını yüksek görmedikçe borçlanarak iş yapmayı sevmez. Bu noktada tahmin hatası yapan tüccar genelde yüksek borçlanma nedeniyle iflas eder. peygamberi bir tüccar olan dinimiz de doğal olarak faizle borçlanmayı teşvik etmemiş hatta haram diyerek uygulamayı tamamiyle silmek istemiş.. ama gelinen çağda adı ister faiz, ister kar payı olsun para belli bir bedelle satılmakta ve alınmaktadır.çünkü para alınıp satılan maldır.artık dinde de şu faiz olayına mantıklı bir izah getirilmelidir. Borç alana zorla verilmediği sürece, borç verenin devlet denetiminde çalışması sağlandığı sürece yani yasadışı tefecilik faaliyeti (ki bu zaten yasal bir uygulama değildir) olmadığı sürece FAİZE "haram" demek dünya gerçeklerini görmemek "başını kuma sokmak" demektir. Kimse dinimizi çağın dışında gösterecek bu tür "fetvalar" verip insanları sözüm ona "faiz vermeyen" ama " kar payı" veren sistemlere özendirmesin..yanlış olan budur..adı ne olursa olsun bir para borcu alırsanız veya borç verirseniz vadeye geçen gün için paranızın alternatif getirisini talep etmeniz sizin en doğal hakkınızdır. bu süreçte insafsızlık ederek faiş fiyat uygulamak sadece faiz alan borç verici için değil, malını faiş karla satan tüccar için de doğru değildir..olsa olsa "haram" bu olmalıdır bence..
faiz haram bosuna kredi çekıp gunaha gırmeyın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.