Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dev fintek şirketi Affirm, halka arzından yalnızca sekiz gün sonra 26 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. Şirketin hisseleri 12 aylık gelirinin 44 katı seviyesinde işlem görüyor ve bir kredi kurumu ya da olgunlaşmış bir ödeme şirketi gibi değil, bir teknoloji şirketi gibi fiyatlanıyor. Ödeme devi PayPal’ın değerlemesi ise satışlarının 12 katı seviyesinde gerçekleşiyor.
Şirketin büyümesini sürdürmek için Affirm’ün kurucusu Max Lexchin bazı büyük ve pahalı hamleler yaptı. Temmuz ayında, e-ticaret platformu Shopify’ın ABD’de yer alan satıcıları için tek taksitli finansman hizmeti sunan şirketi olmak için, Shopify’a hissesinden %5’lik pay verdi. Bu hissenin değeri şimdi 2 milyar dolar. Aralık ayında ise, Affirm Kanadalı şimdi al, sonra öde şirketi PayBright’ı 264 milyona satın aldı.
Forbes’un haberine göre yatırımcılar büyüme satın alıyor ve şimdi al, sonra öde hizmeti Worldpay’in tahminlerine göre 2025 yılında dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ödeme metodu olacak. Affirm ve Klarna ile Afterpay gibi rakipleri 2020 yılında ABD’de 10 milyar doların üzerinde işlem gerçekleştirdi. Bu rakam ise beş yıl önce yaklaşık 100 milyon dolar seviyesindeydi.
Bununla birlikte ABD’de kredi kartı bakiyeleri düşüyor ve kart ücreti hacimleri halen korona virüs pandemisi öncesi seviyelerinin altında. Şimdi al, sonra öde şirketlerinin hiç biri böyle bir sonuç hayal etmemişti. Örneğin Afterpay müşterilerini kredi denetimine tabi tutmuyor ya da faiz talep etmiyor. Ancak şirket gelirinin %14’ünü, Levchin’in hiç hoşlanmadığı gecikmiş ödemelerden elde ediyor.
Satış noktası finansı yeni nesil tüketiciler için o kadar çekici hale geldi ki, Peloton, Mirror ve West Elm gibi yüksek profilli markalar şimdi Affirm aracılığıyla faizsiz taksitli ödeme kredileri sunuyor. Perakende ödemeleri, 30 Eylül tarihinde sona eren mali yılda Affirm’ün 596 milyon dolarlık gelirinin yarısını oluşturdu. Ancak şirket aynı 12 aylık süreçte 97 milyon dolar da kayıp yaşadı ve halen kar etmedi.
Affirm’ün faiz oranları her zaman düşük değil. Oranlar krediyi alan kişinin kredi notuna göre %0 ila %30 arasında değişebiliyor. Aynı zamanda faizsiz taksit olanağı sunan satıcıların da oranlar üzerinde etkisi oluyor. Ancak Affirm gecikmiş ödemelerden ücret talep etmiyor ve tüketicilere ödeyecekleri Faiz miktarını ilk başta bildiriyor.
Bu miktar ise genellikle üç ila 12 ay arasında değişen sabit ödemelerden oluşuyor ya da daha büyük alışverişler söz konusu olduğunda 4 yıla kadar çıkabiliyor. Tüketiciler her ay rutin kredi kartı borçlarını öderken, pahalı bir ürünü Affirm ile satın alabilirler.
Kripto paralar gündemin ilk sırasına yerleşiyor
BBVA’dan bankacılıkta yapay zeka adımı
Küresel değer yatırımcıları gizlice enflasyonu bekliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.