Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemde yüksek enflasyon ve artan kredi maliyetleri bireyler ve işletmeleri zorlamaya başladı. 2023 seçimlerinden önceki bol ve ucuz para döneminin ardından, sıkılaştırıcı yüksek faiz dönemiyle birlikte hem bireysel hem de ticari borçlanmalar arttı. Bu durum, bankaların takipteki alacaklarında da belirgin bir artışa yol açtı.
Birol Bozkurt'un Dünya'daki konuyla ilgili haberine göre bankaların takipteki alacakları, 2023 yılının Ocak ayında 160,3 milyar TL iken, 2024 yılına kadar %19,78 oranında artış gösterdi ve bu yılın ilk sekiz ayında geçen yılın iki katına ulaştı. Son dört ayda takipteki alacaklar 50 milyar TL arttı ve Mart ayının sonundan itibaren hızlı bir yükseliş gösterdi ve geçtiğimiz hafta itibarıyla 249 milyar 308 milyon TL düzeyine yükseldi. Özellikle tüketici kredilerindeki takipteki alacaklar %100’den fazla arttı; bunların büyük kısmı ihtiyaç kredilerinden oluşuyor.
Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacaklar da %432,5 oranında bir artış gösterdi ve kart borcu 1,5 trilyon TL’ye ulaştı. Ticari kredilerde de benzer bir artış yaşandı; takipteki ticari krediler Temmuz ayından sonra 20 milyar TL artarak 165 milyar TL’ye çıktı. Ayrıca, karşılıksız çeklerin tutarı Temmuz ayında %216 oranında artış gösterdi.
Şirket kapanışları da arttı; Temmuz ayında kapanan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %39,8 artarken, açılan şirket sayısı ise yıllık bazda %4,2 oranında arttı. 2024'ün ilk yedi ayında kapanan şirketlerin sayısı geçen yıla göre %28,3 artarken, açılan şirket sayısında %14,5’lik bir düşüş gözlendi.
BDDK'dan Fibabanka’ya servis bankacılığı izni
Kredi kartında nakit kullanımı patladı
2 kredi kartına aynı anda başvurmak doğru mu?
Bankalardan sıfır faizli kredi için ağustos ayarı!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.