BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKredi kartlarına dair 6 efsane----

Kredi kartlarına dair 6 efsane

Kredi kartlarına dair 6 efsane
11 Temmuz 2024 - 18:36 www.finansgundem.com

Çok yaygın bir ödeme sistemi olmasına karşın kredi kartlarına dair birçok yanlış bilgi toplum içerisinde yayılıyor. Bu efsanelere kapılmamak içinse kredi kartlarını daha iyi tanımak gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kredi kartı kullanımı dünyanın en popüler ödeme sistemleri arasında yer alıyor. ABD Merkez Bankası verilerine göre 2023 yılında yetişkinlerin %82’sinin kredi kartı bulunuyordu. Birçok kişi gıda alışverişlerinden sevdikleri dijital medya platformunun aboneliğine kadar hayatın birçok alanında alışverişlerini yapabilmek için en azından bir kredi kartı kullanıyor.

Ancak YahooFinance’in haberine göre kredi kartları ne kadar yaygın olsa da kartlarla ilgili birçok yanlış bilgi de aynı hızla yayılıyor. Bu efsaneler tüketiciler için maliyetli hatalara yol açabilir. Haberde kredi kartlarına dair en yaygın altı efsane çürütülüyor

Efsane 1: Kredi puanı oluşturmak için mutlaka bakiyenizde borç tutmanız gerekir

Bu oldukça yaygın bir efsanedir. İyi bir kredi puanı oluşturmak veya mümkün olan en iyi krediye ulaşmak için bakiye biriktirmeniz gerektiğine inanılır. Bu mite inanan kullanıcılar son ödeme tarihi geldiğinde borçlu olunan ekstrenin tamamını ödemek yerine asgari miktarı veya borcun bir kısmını öder. Borcun kalan kısmı ise bir sonraki ekstre dönemine devreder.

Buna karşın iyi bir kredi puanı oluşturmak için borç taşımak gerekli değildir. Aslına bakılırsa ne kadar kredi kullandığınız kredi puanınızı etkileyen önemli bir faktördür. ABD’deki kredi puanı hesaplama yöntemi FICO’ya göre kredi puanınızın %30’unu belirler. Mevcut bakiyenizin ne kadar azını kullanırsanız kredi puanınız için o kadar iyidir. ABD’nin en büyük kredi bürolarından biri olan Equifax’e göre kredi kullanımınızı %30’un altında tutmanız kredi puanınızı artıracaktır.

Efsane 2: Kredi puanınızı artırmak için bir kart kapatın

Zayıf ve yetersiz bir kredi puanı ile mücadele etmenin yolarını arıyor olabilirsiniz. Bu yolda bir kredi kartını kapatmak borca girme ihtimallerini azaltmak için iyi bir yöntem gibi görünebilir. Ancak kart kapatmak aksine kredi puanınıza zarar dahi verebilir.

Bir kredi kartı kapattığınızda o kartın kredi limitine erişiminizi de kaybedersiniz. Bu nedenle kredi kullanım oranınız da artacaktır. Ayrıca kapattığınız kredi kartı en eski hesaplarınızdan birine bağlıysa puanınızı etkileyen başka bir faktör olan kredi geçmişinizin uzunluğu da zarar görebilir.

Bir kredi kartı kapatmak için iyi nedenler de olabilir. Örneğin kredi kartınızın yıllık ücreti yüksek olabilir veya başka bir kredi kartı üzerinden daha fazla harcama yapmak istiyor olabilirsiniz. Ancak kredi kartınızı kapatırken kredi puanınızın düşmesi riskini aldığınızı da unutmamanız gerekiyor.

Efsane 3: Kredi puanınız kötüyse kredi kartına başvuramazsınız

Mükemmel olmayan bir kredi puanınız varsa, kredi kartına hak kazanmanın imkansız olduğunu hissedebilirsiniz. Bazı premium kredi kartları gerçekten de iyi ila mükemmel kredi puanları gerektirir. Bu nedenle ayrıcalıklı kredi kartlarına hak kazanamayabilirsiniz.

Ancak düşük kredi puanı herhangi bir kredi kartı almaya hak kazanamayacağınız anlamına gelmez. Sınırlı veya zayıf bir kredi puanı olanlar için özel olarak tasarlanmış farklı kredi kartları da bulunuyor. Kredi puanınızı yeniden oluşturmak veya olumlu bir kredi geçmişi inşa etmeye başlamak için gerekli olabilecek bir kredi kartına başvurmanız mümkün.

Kartınızı kullanarak, faturanızı zamanında ödeyerek ve kart bakiyenizi nispeten düşük tutarak kredi puanınızı zaman içerisinde artırabilirsiniz. Daha sonra güçlü ödül programlarına, daha düşük faizlere ve kart ücretlerine sahip diğer kartlara da başvurma hakkını kazanabilirsiniz.

Efsane 4: Kredi kartı faiz oranları sabittir

Kredi kartı için alışveriş yaparken, kartın ücretlerine ve yıllık faizlerine dikkat etmek önemlidir. İlk başvurduğunuzda bir kredi kartı rekabetçi bir orana sahip olsa bile, zaman içinde bu faizler değişebilir. Araba kredileri veya kişisel krediler gibi diğer ürünlerin aksine, kredi kartı oranları sabit değildir.

Kredi kartı faizleri genellikle değişken oranlı bir endekse bağlıdır ve ihraççılar, değişken oran endeksi değiştikçe kredi kartlarındaki faizleri de değiştirebilir.

Efsane 5: Kredi kartlarında sadece asgari ödemeyi yapmanız gerekir

Ödeme geçmişiniz diğer bir deyişle gerekli ödemelerinizi zamanında yapıp yapmadığınız kredi puanınızı gerçekten etkileyen en büyük faktördür. Kredi puanınızı sağlam tutabilmeniz için en azından minimum tutarı ödemeniz çok önemlidir.

Ancak sadece asgari miktarda ödeme yapmak oldukça pahalı bir hatadır. Experian verilerine göre ABD’de ortalama bir kredi kartı bakiyesindeki borç kişi başına 6.500 dolar civarında.

Yüzde 22 yıllık faiz oranıyla ve asgari 195 dolarlık ödemeyle bu kredi kartı borcunun tamamını ödenmesi 52 ay sürer. Toplam ödediğiniz rakamsa 10.137,47 dolara ulaşır. Faiz ücretleri borcunuza toplamda yaklaşık 3.600 dolar ekler.

Efsane 6: Kredi kartı şartları pazarlık konusu değildir

Kredi kartı şirketleri esnek görünmeyebilir. Ancak iyi bir müşteriyseniz, kredi kartı şirketiniz şartlarınızı veya ücretlerinizi ayarlamak için sizinle birlikte çalışabilir.

İyi bir kredi puanınız varsa ve hiçbir ödemeyi kaçırmadıysanız, kartınızda daha düşük bir yıllık Faiz oranı için pazarlık yapabilirsiniz. Kartı veren kuruluşunuzun müşteri hizmetleri departmanını arayın ve daha düşük bir orandan yararlanmak için başka bir karta geçmeyi düşündüğünüzü açıklayın. Kart firması, sizi bir müşteri olarak kaybetmemek için faizleri düşürmek konusunda istekli olabilir veya kart ödülleri üzerinden ek avantajlar sağlayabilir.

Lending Tree tarafından 2023 yılında yapılan bir anket, kredi kartı veren kuruluşların müşteri faiz oranlarını azaltma taleplerinin %76'sını kabul ettiğini ortaya koydu.

İngiltere’nin en hızlı büyüyen bankası resmen banka değil

 

Kredi kartı borçlarıyla nasıl başa çıkılır?

 

Kredi kartlarında temassız ödeme 1.500 lira oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)