Bankalar üzerinden özellikle komisyon tartışmalarının göbeğine oturan kredi kartı, hem kullanım olarak, hem kullanım alanı olarak, hem de sayı olarak hızla artıyor. Peki, halen
banka kartının yarısı kadar olsa da kredi kartının ekonomiye ve tüketiciye katkısı var mıdır, varsa bunlar nedir biliyor musunuz? Şükrü Kızılot Hürriyet’teki köşesinde “Kredi kartını atalım mı, tutalım mı?” diye soruyor, kullanımdaki kredi kartı sayısını, alışveriş tutarını ekleyip “Baktığınızda kredi kartları ve
banka kartlarının, kullanılmaması imkansız gibi bir şey” diyor. Ve etkilerini şöyle sıralıyor. İşte o yazı:
EKONOMİYE ETKİSİ
1- Belgesiz Alış-Verişi Önlüyor: Kredi kartı ile yapılan ödemelerin karşılığında, mutlaka fiş ya da fatura düzenlendiği için vergi kaybı önleniyor.
Daha açık bir anlatımla;
a) KDV satıcının cebine gitmiyor.
b) Elde edilen kazancın gelir ya da kurumlar vergisi ödeniyor.
2- Satıcıyı da Belge Almaya Zorluyor:
Banka kredi kartı ile yaptığı satışlara fiş ya da fatura düzenleyenler, mal alışları için de fatura almak mecburiyetinde kalıyorlar.
Örneğin; konfeksiyon satan-toptancıdan, toptancı-fabrikadan, fabrika-kumaşçıdan, kumaşçı-iplikçi ve boyacıdan, iplikçi-pamukçudan tüm mal alışları için belge almak zorunda kalıyor.
3- Ekonomide Canlılık Yaratıyor: Taksit gibi uygulamalarla, tüketicinin alım gücü artıyor. Perakende satışlarda, cironun yüzde 80-85’i taksitli satışlardan oluşuyor. Bu da ekonomide canlılık yaratıyor.
4- Kayıtdışı İstihdam Önleniyor: Ücret ödemelerinin bankalar aracılığıyla ve kartlı sistemler kullanılarak yapılması, kayıt dışı istihdamı önlediği gibi, kayıt içinde kayıt dışılığı yani bordroda düşük ücret göstermeyi de engelleyebiliyor.
5- Ücretlilere Vergi İadesinin Kaldırılmasının Olumsuz Etkilerini Önlüyor: Banka kredi kartları ile yapılan ödemelerin karşılığında, mutlaka fiş veya fatura düzenleniyor. Bu da ücretlilere vergi iadesinin kaldırılmasından kaynaklanan, belgesiz alış-verişi, önemli ölçüde önlüyor. Kartlı harcamalara, yüzde 2-3 nakit puan verilmesi, sistemi daha etkin kılabilir.
6- Harcama- vergi Geliri Etkisi: Kredi kartı harcamalarındaki yüzde 1’lik artış, vergi gelirlerini on binde 5 artırıyor. 1000TL’lik nakit kullanımı yerine 1.000 TL’lik kredi kartı kullanımı, vergi gelirini 20 TL artırıyor.
7- Büyümeyi sağlıyor: Kredi kartları ile 1000 TL’lik harcama GSMH’yi 0.0142 TL artırıyor. Bir taraftan büyümenin ihtiyaç olduğu talebi yaratılırken, diğer taraftan da büyümeyi sağlayan yatırımlara finansman oluşturuyor.
TÜKETİCİLER YÖNÜNDEN
1. Peşin Al Geç Öde
Tüketici, kredi kartıyla hem peşin satın almanın hem de geç ödemenin avantajlarından yararlanıyor.
2. Para Taşıma ve Çaldırma
Kredi kartları, fazla para taşımanın getirdiği kaybetme veya çaldırma riskini ortadan kaldırıyor.
3. Vade Avantajı
Ekonomik sıkıntı yaşayan tüketicilere, vade avantajı sağlayarak destek olmaktadır. Geçici finansal sıkışıklık dönemlerinde kişilerin yaşam standartlarını sürdürebilmesini sağlamaktadır.
4. İnternet ve Telefonla Sipariş
Tüketici internet, posta/telefon ile sipariş yoluyla, uçak, tren, otobüs, konser, maç, tiyatro ve sinema biletleri ya da muhtelif hizmetler satın alarak, adresine teslim edilmesini isteyebiliyor.
Bankaların,
faiz dışı gelirlerine yönelik tasarıya ek bir düzenleme yapılıp, kredi kartları ile tartışmalı konuların düzenlenmesi, olaya köklü bir çözüm getirebilir. (Şükrü Kızılot/Hürriyet)