Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2023 yılının başından itibaren bireysel kredi faizleri yüksek seyretmesine rağmen, tüketici kredilerinde önemli bir artış yaşanıyor. Özellikle taksitsiz bireysel kredi kartlarının kullanımı hızla yükselerek, Ağustos 2024 itibarıyla hacmi 1 trilyon TL'yi geçti. Bu artış, taksitsiz kartların hacminin yaklaşık 5 kat büyümesine işaret ediyor. Aynı dönemde, taksitli bireysel kredi kartlarının hacmi ise yaklaşık iki kat artarak 528,6 milyar TL'ye ulaştı.
Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberinde yer alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tüketici kredilerinin büyümesini sürdürmesinin başlıca nedeni taksitsiz bireysel kredi kartlarının yaygınlaşması. 2023'ün Ocak ayında 224,5 milyar TL olan taksitli bireysel kredi kartı hacmi, 2024’te 528,6 milyar TL'ye yükseldi. Taksitsiz bireysel kredi kartlarının hacmi ise aynı dönemde 226,6 milyar TL'den 1 trilyon TL'ye çıktı.
Yüksek kredi faizleri nedeniyle vatandaş, ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartından nakit çekimi ve diğer bankacılık ürünlerine yöneldi. İhtiyaç kredileri bu süreçte iki kat büyüyerek 1,2 trilyon TL’ye çıkarken, konut kredileri 452,9 milyar TL’ye, taşıt kredileri ise 85 milyar TL’ye yükseldi. Ancak, taşıt kredilerinde bir azalma gözlemleniyor.
Bireysel kredi kartı faiz oranları, ihtiyaç kredilerinden daha düşük seviyelerde kalsa da, yüksek ihtiyaç kredisi faizleri nedeniyle vatandaş kredi kartı kullanımını tercih ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredi faizleri Ocak 2024'te yüzde 61 iken, yıl ortasında yüzde 75'e yükseldi.
Bankacılık sektöründe, kredi büyümesini sınırlamak için alınan soğutma önlemleri nispeten başarılı oldu. Ancak, yüksek faizler ve sıkı kredi verme kriterleri nedeniyle, reel anlamda kredi hacminde daralma gözlemleniyor. Taksitli kredi kartı hacminde yüzde 3,5 artış yaşanırken, taksitsiz kredi kartı hacminde yüzde 51 artış meydana geldi.
2 kredi kartına aynı anda başvurmak doğru mu?
Bankalardan sıfır faizli kredi için ağustos ayarı!
150 bin TL ihtiyaç kredisinin geri ödemesi ne kadar?
Eximbank'tan 300 milyon euroluk kredi anlaşması
Kredi kartı borçları için 6 ödeme stratejisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.