BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKredi kartı mı, banka kartı mı?----

Kredi kartı mı, banka kartı mı?

Kredi kartı mı, banka kartı mı?
04 Haziran 2024 - 17:32 www.finansgundem.com

Dışarıdan bakıldığında birbirine benziyor gibi görünüyor olsa da cüzdanınızdaki bu iki kart birbirinden çok farklı özelliklere sahip. Moneywise’ın haberinde banka kartlarının avantajları ve dezavantajları tartışılıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSi

ABD Merkez Bankası’nın ödemeler araştırmalarından elde edilen son verilere göre 2005’ten bu yana ABD’deki hesap kartı işlemlerinin sayısı kredi kartı işlemlerinin sayısını aştı. Aradaki farksa gittikçe artıyor.

2021 yılında 87,8 milyar ön ödemeli hesap kartı işlemi gerçekleştirilirken kredi kartı işlemleri ise 51,1 milyarda kaldı.

Ancak Moneywise’ın haberine göre bankalar banka kartlar hakkında birkaç kritik konuyu gündeme getirmekten kaçınıyor. Haberde kart kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bazı unsurlara işaret edildi.

Hesap kartlarının avantajları ve dezavantajları

Günümüzde birçok kişi nakit taşımak yerine banka hesap kartlarının rahatlığını tercih ediyor. Hesap kartlarının büyük bir kısmı perakendeciler tarafından kabul ediliyor ve birçok şirket kredi kartı kullanımı için talep ettiği ek ücretleri Banka kartlarından istemiyor.

Hesap kartlarının sağladığı bir diğer avantaj tüketici için borca sebep olmadan harcama kontrolüne yardımcı olabilmesidir. Zira sadece hesabınızda olanı harcarsınız. Bu sayede borca girmekten kaçınırsınız.

Ancak hesap kartlarının bazı olumsuzlukları da vardır. Çoğu hesap kartının günlük harcama limiti bulunur. Dolayısıyla büyük bir satın alma işlemi yapmakta veya fazla sayıda küçük işlemi gerçekleştirmekte zorlanabilirsiniz.

Hesap kartları sağlıklı bir kredi geçmişi oluşturmanıza da yardımcı olmaz. Hesabınızdakinden fazlasını harcarsanız kredili mevduat hesabı ücreti alınabilir. Birçok kredi kartı harcamalar sonucu ödüller sağlarken banka hesap kartları için bu o kadar yaygın değildir.

Kimlik avı dolandırıcılığı ve yasa dışı kopyalamaya karşı dikkatli olun

Banka hesap kartlarının belki de en büyük dezavantajı kimlik avı dolandırıcılığı veya yasa dışı kopyalama gibi dolandırıcılık tehditleriyle karşı karşıya olmasıdır.

Kimlik avı dolandırıcıları e-posta, telefon görüşmesi veya kısa mesaj yoluyla meşru finans kurumları gibi davranabilir. Sahte bir internet sitesi aracılığıyla kişisel bilgilerinizi çalmaya çalışabilir. Bilmediğiniz kaynaklardan gelen e-posta veya mesaj bağlantılarına asla tıklamayın ve asla kişisel veya gizli bilgilerinizi paylaşmayın.

Kart bilgilerini veya şifrelerini yakalayan yasa dışı kopyalama yöntemleri de kart kullanıcıları için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu gibi dolandırıcılık yöntemleri güvenilir olmayan bir ATM’ye veya bir POS cihazına entegre olabilir. Suçlular çalınan bilgileri kurbanlarını soymak için kullanır.

Finansal teknoloji firması FICO’nun verilerine göre 2023’te hesap kartı kopyalama oranları bir önceki yıla göre %96 yükseldi. ABD’de yaklaşık 1.600 kopyalama vakasında 315.000’den fazla kartın güvenliği ihlal edildi.

Finansal verilerinizi nasıl koruyabilirsiniz?

İyi aydınlatılmış kapalı alanlardaki ATM’leri kullanmaya çalışın ve turistik alanlarda ATM kullanmaktan uzak durun. Bir benzin istasyonunda ödeme yapıyorsanız ödemeyi POS cihazıyla yapmak yerine içerideki kasa kısmında yapmayı tercih edin.

ATM ve POS makinelerinde herhangi bir hasar olup olmadığını inceleyin. Doğru görünmeyen bir şeyler varsa bu cihazları kullanmayın. Kart şifrenizi girerken her zaman diğer elinizle tuş takımını kapatın. Banka hesap kartınızda çip teknolojisi varsa manyetik şerit yerine bu yöntemi uygulayın.

Hesabınızın yetkisiz işlemlere karşı izlendiğinden emin olun ve şüpheli herhangi bir olayı derhal bankanıza bildirin. Güçlü bir parola ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak da akıllıca bir yöntemdir.

Hesap kartı yerine kredi kartını ne zaman kullanmalı?

Kredi kartları da dolandırıcılık riski taşır. Ancak hesap kartlarıyla karşılaştırıldığında dolandırıcılık işlemlerine karşı daha iyi koruma yöntemlerine sahiptir. Bununla birlikte yetkisiz bir harcama ile karşılaşan tüketicilerin olabildiğince erken işlem hakkında bankayı bilgilendirmesi gerekir.

Kartınız kaybolmamış veya çalınmamış olsa bile şifrenizin çalınması halinde ekstrenizde görünen yetkisiz işlemlerden sorumlu tutulabilirsiniz. Bu nedenle ekstrenizi düzenli olarak kontrol etmeniz oldukça önemlidir.

Bir finans kurumunun yetkisiz işlem araştırması haftalar veya aylar alabilir. Bu süre zarfında hesabınızdan çalınan fonlara erişemezsiniz.

Dolandırıcılık konusunda endişeleriniz varsa kredi kartınızı banka kartından daha sık kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak her ne kadar kredi kartları genellikle dolandırıcılık konusunda daha fazla güvenlik sağlasa da banka hesap kartlarının tüketiciyi borçtan uzak tutma avantajını da unutmamak gerekiyor.

Üç ay peş peşe asgarisi ödenen kartlar kapanacak' iddiasına yalanlama

 

Kart borcunun 328 milyar TL’si faize bırakıldı

 

Kartlı ödemeler yüzde 107 arttı

 

Kart borcunu ödemeyenlerin başlarına gelebilecek 4 felaket

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)