Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de kredi kartı kullanım oranı hızla artarken, Ocak ayındaki aidat zamları tüketicilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Bankaların kredi kartı aidat talep etme hakkı olsa da tüketicilerin aidatsız kart seçeneği talep etme ve ödediği aidatları geri alma hakkı bulunuyor.
KREDİ KARTI SAYISI REKOR SEVİYEDE
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, Türkiye'de kredi kartı sayısı 129 milyona ulaşmış durumda. Bu, kişi başına ortalama 2 kart düştüğü anlamına geliyor. Ancak artan kredi kartı aidatları, özellikle birden fazla kart kullanan tüketiciler için ciddi bir yük oluşturuyor.
AİDAT ZAMMINA TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Ocak ayında kredi kartı aidat ücretlerine yapılan zam, sosyal medya ve şikayet platformlarında tüketicilerin tepkisini artırdı. Kart sahipleri, yıllık aidatlar nedeniyle bankalarla sık sık sorun yaşıyor ve bütçelerine ek yük getiren bu ücretlere çözüm arıyor.
BANKALARIN AİDAT ALMA HAKKI VE TÜKETİCİ KORUMA YASALARI
3 Ekim 2014’te yürürlüğe giren ve 7 Mart 2020’de güncellenen düzenlemeler, bankalara kredi kartı aidat talep etme hakkı tanıyor. Ancak aynı düzenleme, tüketicilerin korunması için aidatsız kart seçeneği sunulmasını zorunlu hale getiriyor.
AİDAT ÖDEMEK İSTEMEYENLER NE YAPABİLİR?
Tüketiciler, aidat ödedikleri kartlarını aidatsız bir kartla değiştirme talebinde bulunabilir. Bankalar bu talebi yerine getirmek zorundadır. Ayrıca tüketiciler, geçmişte ödedikleri aidatlar için başvuru yaparak iadelerini talep edebilirler.
AİDATSIZ KREDİ KARTINA GEÇİŞ HAKKI
Tüketiciler, bankalarıyla iletişime geçerek aidatsız bir kredi kartı talep edebilir. Bu süreçte bankalar, kart sahiplerini farklı üyelik ücreti olmayan kart seçenekleri hakkında bilgilendirmekle yükümlüdür.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURUN
Eğer ödenen aidat ücretlerini geri almak isterseniz, Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurabilirsiniz. Geçmiş aidatlarınızı geri almak için başvuruda bulunarak, haksız ödenen ücretlerin iadesini talep etme hakkına sahipsiniz.
Kredi kartı kullanıcılarının, aidatlar konusunda haklarını bilmesi ve buna göre hareket etmesi, gereksiz mali yüklerin önüne geçmek açısından büyük önem taşıyor. (Sözcü)
Dar gelirlinin kredi kartı harcaması Merkez'in radarına girdi
Aşırı kredi kartı borcunun 3 kritik işareti
Kredi kartı kullananlara 3 kritik uyarı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.