Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pandemi döneminde yaşanan kredi patlaması, enflasyon ve cari açık döviz kurunu sıçrattı. Bunun üzerine Ankara'dan ekonomiyi soğutacak önlemler gelmeye başladı. Ağustos ayı toplantısında resmi politika faizini artıramayan Merkez Bankası, kurdaki yangını örtülü faiz adımları ile söndürmeye çalışıyor. Böylece politika faizi yüzde 8.25'te sabit kalırken ortalama fonlama faizi yüzde 10.16'ya kadar yükseldi.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, piyasa faizleri de likidite daraltılması ve örtülü faiz artışına hızla tepki verdi. Paranın maliyetinin artması kredilere anında yansıdı. Faizler en çok bireysel kredilerde arttı. Merkez Bankası'nın haftalık verisine göre, 28 Ağustos itibarıyla ihtiyaç kredisi Faiz oranı yıllık yüzde 18.06'ya çıktı. Temmuz sonuna göre ihtiyaç kredisi faizleri 658 baz puan arttı. Haftalık verilere göre ağustos sonunda temmuz sonuna kıyasla taşıt kredisi faizleri 402 baz puan artarak yıllık yüzde 15.60'a, konut kredisi faizleri ise 409 baz puan artışla yüzde 13.31'e çıktı.
TL üzerinden açılan ticari kredi faizi ise ağustosta yıllık yüzde 13.58'e kadar çıktı. Bu seviyeler en son 2019 Aralık ayında görülmüştü. 28 Ağustos haftasında yüzde 12.23'e gerilese de sıkılaştırma adımlarıyla bir ayda 146 baz puan yükseliş yaşandı. 17 Temmuz'da TL üzerinden açılan ticari kredi faizleri yüzde 9.30 ile dip seviyesindeydi. Dolar bazlı ticari kredilerin ise yıllık faiz oranının ağustos başında yüzde 2.86'ya kadar indiği gözlenirken, son hafta yüzde 5.79'a çıktı.
VADELER KISALDI
Konut kredilerinde hem faizler yükseldi hem de yeni kredi kullanımı azaldı. Kamu bankalarının haziran ayında başlattığı konut kredi kampanyaları da ağustos itibarıyla sona erdi. Kamu bankalarının 0.64 faiz oranı ile tarihin en düşük seviyesine indirdiği konut kredisi faizleri şimdilerde aylık 0.99-1.09 arasında değişiyor. Özel bankalarda ise konut kredisi faizleri aylık yüzde 1.15 ile yüzde 1.80 arasında değişim gösteriyor. Bu arada tüketici kredilerindeki vade süresi de kısaltıldı. Bankaları kredi vermeye zorlayan düzenlemelerle ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan yönetim bu kez bankaların frene basmaları için harekete geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tüketici kredilerinde vadeyi 60 aydan 36 aya indirdi. İhtiyaç kredilerinde de özel bankalarda yüzde 0.79'a kadar düşen faiz oranı görmek artık mümkün değil.
BENZİNİ FAZLA HIZLI HARCADIK
Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli, “Neredeyse yüzde 5'lere varan eksi reel faizler ve sene başından beri yüzde 35 oranında artan TL krediler sayesinde benzini fazla hızlı harcadık” dedi. Belli, ağustos ayı raporunda, “Faiz ve kurların belirlenmeye çalışılmasının ancak “kısa süreli” uygulanabileceği bilinen bir ekonomi kuralıdır. Hızla artan kurlar ve faizler bu süreyi kullanmış olduğumuzu gösteriyor. Reel faizleri bu kadar düşürmesek ve kredi artışında kontrollü gitsek, süreyi uzatabilirdik” yorumunu yaptı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.