Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hükümet tarafından yapılan faizleri indir baskısı hayata ne zaman geçirilir bilinmez ama yakın zamanda zor gibi göründüğü belirtiliyor. Hürriyet ekonomi yazarı Uğur Gürses bugünkü köşesinde bankaların kaynaklarının kıtlığına dikkat çekti. Gürses, "kaynağı kıt olan kredinin faizi nasıl düşsün" diyor. İşte Gürses'in kaleme aldığı o yazı;
Türkiye'de ekonomik büyümenin lokomotifi, hane halkı tüketimine dayanan iç taleptir, 'kasası' da kredilerdir. Kredilerin de iki temel unsuru var; biri kaynağı, diğeri de buna bağlı olarak fiyatı yani faizi.
‘Düğmeye basılarak’ faiz düşürülmesini bekleyen, zorlama ile düşürüldüğünde de ‘faizi düşürdük, ekonomi büyür’ bakışı, tasarruf açığı olan ama aynı zamanda sermaye girişi azalan bir ülke için çalışmayacak bir bakıştır.
Türkiye’de bankaların verdiği krediler, 2009’da milli gelirin (GSYH) yüzde 42’sinden, 2015 sonunda yüzde 77’sine yükselmiş. Yani 6 yılda GSYH’nın yüzde 35’i kadar bir ilave kredi verilmiş.
Soru şu; bu kredinin kaynağı nereden?
Mevduat artışı 6 yılda GSYH’nın yüzde 10’u kadar olabilmiş. Mevduat dışı kaynakların artışı GSYH’nın yüzde 18’i, öz kaynaklar ise sadece GSYH’nın yüzde 2’si kadar artabilmiş. Özeti şu; kredi büyümesi büyük çapta mevduat dışı kaynaklardan sağlanabilmiş.
Kredilere kaynak sağlayan bu alanların hangi para cinsinden olduğu da fotoğrafa çerçeve oluyor; döviz kaynakları.
GSYH’nın yüzde 35’i kadar artan toplam kredilerin TL cinsinden olan bölümü GSYH’nın yüzde 22’si kadar. Buna karşılık, TL mevduattaki artış sadece GSYH’nın yüzde 1’i kadar. İşte bu veri her şeyi anlatıyor. Milli gelirine oranla TL mevduatı neredeyse hiç büyütemeyen Türkiye, kredi büyümesinde ‘atlı koşturmuş’.
Şimdi ‘faizleri düşürürsek kredi büyümesi sağlarız’ hayali kaplıyor ortalığı. Ya da “KOBİ’lerin maliyetleri düşecek” hayali.
Soru şu; yerli kaynakları büyütemeyen ve dışarıdan borçlanan bankacılık kesimi TL faizlerini aşağı çekerek mevduatları yükseltebilir mi? Yoksa mevduat kaybı mı yaşar?
Bankacılık kesimi, son dönemde ne öz kaynaklarını büyütebiliyor ki bunun anlamı kârlılığının azalmış olması demek, ne de TL cinsi kaynaklarını büyütebiliyor. Sermaye yeterlik rasyoları gerileyen, TL kaynakları zayıf olan bankaların kredi faizini düşürmelerini beklemek gerçekçi değil.
TL mevduat faizlerinin yüzde 14’e geldiği yerde, ticari kredi faizlerinin ortalaması yüzde 16, tüketici kredisi faizlerinin ortalaması ise yüzde 17’de. Tasarruf açığı olan bir ekonomide, uzun vadede kredi faizlerinin seviyesini mevduat faizleri belirler. Bu durum, orta vadede kredi faizlerinin daha da yükseleceğini söylüyor bize.
Özellikle ödemeler dengesinin finansmanında orta vadede sermaye çıkışının olduğu bir tabloda, Merkez Bankası faiz indirse bile kredi faizleri üzerindeki baskı sona ermeyecek demektir. Ayrıca, Merkez Bankası Faiz indirerek, piyasa faizleri ile kendi faizleri arasındaki farkı büyütüyor olacak. Bu, bir bakıma kendi kredibilite açığının da göstergesi.
DÜĞMEYE BASINCA PİYASA ÇALIŞIR MI?
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Borsa İstanbul’da teminatlı vadeli para piyasası kurulacağını ilan etmesi, ‘düğmeye basarak piyasa kurulacağını’ sanan kesimleri heyecanlandırdı. Bir taraftan faizlerin düşük tutulduğu, gerektiğinde Merkez Bankası’nın karar almasına politik baskı koyarak bloke edildiği bir ekonomide vadeli para piyasası olmaz. Çalışmaz da.
‘Enflasyonu boş verin, büyümeye bakın; faizleri düşürün’ korosu, vadeli para piyasasının kurulmasıyla ‘firmaların uzun vadede önlerini görüş olacağını’ sanıyor. Oysa enflasyon hedefi yüzde 5 olan, ama çekirdek enflasyonu yüzde 10’a dayanan ülkenin Merkez Bankası faizleri ortalaması yüzde 8.9 gibi bir yerde tutuyorsa hiçbir piyasa oyuncusu üç ay sonrasına, 6 ay sonrasına gönül rahatlıyla para yatırmaz. O piyasada ‘çerezine’ işlemler olur. Çünkü 2014 başında olduğu gibi; düşük faiz politikası dönemini izleyen süreçte mutlaka faiz ‘düzeltmesi’ kaçınılmaz olur. Hele ki sermaye çıkışlarının olduğu bir konjonktürde.
Enflasyonun düşürüldüğü ve düştüğü yerde kalacağına dair bekleyişlerin güçlenmesi vadeli para ve sermaye piyasalarına fon akışı getirir, derinleştirir.
Türkiye’nin çeyrek yüzyıllık bir politik takıntısı ne yazık ki hala çözülemedi; ‘düğmeye basarak’ ne faiz düşürülebiliyor, ne de vadeli piyasa kurulabiliyor.
Kaç paran var faizde sayın yorumcu?)))
düşer düşer.. 1 trilyon mevduat var.. Yıllık yüzde 10 dan sadece bu bile 100 milyar tl para hacmi demek. Teleb i oluştur bak nasıl düşüyor faizler.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.