Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde finans dünyasının ana gündem maddelerinin bazıları, son dönemde yaşanan iflas ertelemeleri, sektörün kârlılık rasyoları, ticari kredilerde artış eğilimi gibi konular oldu.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, zirvede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile özel görüşme fırsatı da buldu. Leblebici, Bakan Şimşek ile kısa bir görüşmelerinin olduğunu, burada da tenis konusunun gündeme geldiğini ifade etti. 18-24 Nisan tarihleri arasında TEB BNP Paribas İstanbul Cup düzenlenecek. Ümit Leblebici, tenise ilgisi bilinen Mehmet Şimşek'i turnuvaya davet ettiğini söyledi. Leblebici, sektöre yönelik ise muhafazakâr beklentilerde bulundu. İşte Leblebici'nin o açıklamaları;
KÂRLILIK
2015 yılında bankacılık sektörü iyi bir dönem geçirmedi. 2016 yılında da sektör açısından çok parlak bir dönem beklemiyorum. Belirsizlikler var. Regülasyonlar devam ediyor. 2015'te ne yaşadıysak, 2016 yılında da benzerini yaşayacağız. Kârlılıklarda çok büyük artışlar olmaz. TEB açısından ise 2015 yılı, 2014 sonunda aldığımız bazı kararlarla bankacılık sektörüne göre daha iyi geçti. 2016 yılında da odak noktamız verimlilik olacak. Daha farklı bir bankacılık yapmaya çalışıyoruz. Girişim bankacılığı, melek yatırımcılık çalışmalarımız var. 2016 yılında kadın bankacılığına yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz. Bu alanda yeni lansman yaptık, buradaki işleri gündeme taşımak istiyoruz. 20l6'da sektörün ne kadar büyüyeceğine bakıyoruz. Sektör 20l6'de yüzde 15-20 arası büyür. Biz de sektöre paralel kredi büyümesi yakalarız.
İFLAS ERTELEMELER
İflas erteleme sadece bankacılık sektörünün sorunu değil. İflas ertelemeler iyi niyetle alınmış kararlar olmasına rağmen bazı aksamalar var. iflas erteleme sadece bankaları değil, diğer ticari alacaklıları da etkiliyor. Bunun yeni bir düzenlemeye ihtiyacı olabilir. Konuyla ilgili bazı çalışmalar da var. Hepimiz çalışıp bir değer yaratıyoruz. Bu değer ekonomik sistemimiz. Bunun için hiçbir kurumumuzun kötü olması, kimsenin işine gelmez.
TİCARİ KREDİLER ARTIYOR
Son dönemde bireyselde yüzde 7-8'lerde, ticari kredilerde yüzde 15 civarında artış eğilimi var. Bu trendin 2016 yılında da devam etmesini bekliyoruz. Bireyselde üç yıl önce bazı düzenlemeler geldi ve kredilerde büyüme hızı yavaşladı. Doğru bir karardı. Çünkü cari açık fazlaydı, dış tüketime geçmiştik. Yeni düzenlemelerde tüketici kredilerine tekrar bir esneklik kazandırılması hedefleniyor. Ülkenin çok hızlı büyüdüğü yerlerde makro ihtiyati tedbirleri almak doğru. Daralmaya başladığı yerlerde de bu tedbirleri gevşetmek doğru. Yeni kanunda gelire göre düzenlemeler yapılacak.
TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLAR
2016 yılında tahsili gecikmiş alacak oranlarında bir miktar artış var. Buna korkulacak bir şey olarak bakmamak lazım. Bazı sektörlerde yaşanan sıkıntılar var. Turizm, mikro işletmeler buna örnek gösterilebilir. Bunun bankacılık sektörüne yansıması doğal olarak olacaktır. Bu Türkiye için sistematik bir risk değil. Yaşanan artışlar marjinal. Bu oranı bankalar rahatlıkla yönetebilir. Yine 2015 yılında sermaye kârlılık oranları ne ise 2016 yılında da benzeri olacaktır. Daha verimli hale gelmediğimiz sürece, regaülasyonlarda yeni bir değişiklik olmadığı sürece, sermaye kârlılıkları artmaz.
KREDİ FAİZ ORANLARI
Kredi faiz oranlarında düşüş sadece enflasyonla bağlantılı bir süreç değil. Mevduat tarafı da var. Bankalar mevduat toplayıp, bunu kredi olarak dağıtıyorlar. Sıkı para politikasında, likiditenin pahalı olduğu bir yerde, şu anda mevduatın aşağı gelmesini beklemememiz lazım. Bu durumda enflasyondan bağımsız olarak kredi faizleri aşağı gelir. Ancak likidite hala bu kadar sıkı kalacaksa, o zaman bunun gelmesi, Merkez Bankası faiz indirse de gecikmeyle olur. MB'nin Faiz indirdiği yerde hala likiditeye bir bedel ödemek zorunda kalıyoruz. Likidite daha fazla sisteme gelirse, mevduat tarafında düşüş olur, onun da krediye yansımasını görürüz. Kredi faizlerinde aşağı yönlü hareketler olur. Ancak bunun hızlı olmasını beklemiyoruz. (EKONOMİST DERGİSİ)
Özel sektör bono ve tahvilleri şirketlerin iflas ertelemeleriyle tehlike saçıyor. iflas erteleyen şirketlerin yatırım fonları içinde bonolar varsa ve bu yatırım fonlarını tasarruf sahipleri almışsa , iflas ertelemesi nedeniyle bonoları değerlerinin sıfır değerlendirmesine tabi olmaları halinde zarara uğrayacaklardır. Yatırım fonu sahipleri portföy şirketinin fonunu almışlar içinde hangi değerlerin bulunduğunu nereden bilsinler bunu portföy şirketi bilir .Fonları portföylerine alırken denetleyen ve bu çalışmayı yapan bir fon heyeti kurmak mecburiyetindedirler. o nedenle uğranılan zararı da portföy Yönetim şirketlerinin karşılaması gerekir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.