Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası (TCMB) dövize talebi dizginlemek, piyasadaki başıboş likiditeyi çekmek için makroihtiyati önlemleri devreye alıyor.
TCMB, piyasaların beklemediği bir şekilde haftalık gösterge repo faizinde 500 baz puan artışa giderken, geçen hafta ortalama ihtiyaç kredisi faizleri bir önceki haftaya göre 1264 baz puanlık tarihi artışla yüzde 76'ya yükseldi. Böylece ihtiyaç kredisi faizlerinde 22 yılın zirvesi görüldü.
Mayıs 2023 seçimleri öncesinde Mart 2023'te ortalama ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 25'e kadar gerilemişti. Böylece sadece bir yılda ihtiyaç kredisi faizleri üçe katlanmış oldu.
Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, yüzde 76'lık faiz oranına Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) eklendiğinde kredi maliyeti yüzde 117'ye denk geliyor.
Bu oran ortalama oranı gösterirken birçok yurttaş daha yüksek oranlarla karşı karşıya kalıyor.
Geçen hafta ortalama kredi faizlerindeki artışta TCMB'nin kredi büyümesine sınırlandırma getiren ve zorunlu karşılık adımı içeren düzenlemeleri etkili oldu.
Bugünkü faiz artışı kararı ve ek makro ihtiyati tedbirlerle birlikte ihtiyaç kredisi faizlerinin daha da yükselmesi muhtemel.
TİCARİ KREDİ FAİZLERİ SERT YÜKSELDİ
Geçen hafta ortalama ticari kredi faizleri de bir önceki haftaya göre 270 baz puanlık sert artışla yüzde 58,46'ya yükseldi.
Geçen sene seçimler öncesinde Mart 2023'te ortalama ticari kredi faizleri yüzde 14'lere kadar gerilemişti. Böylece sadece bir yılda ticari kredi faizleri dörde katlanmış oldu.
Geçen hafta ortalama konut kredisi faizleri de bir önceki haftaya göre 133 baz puanlık artışla yüzde 42,65'e yükseldi.
Bu dönemde taşıt kredisi faizleri ise 423 baz puanlık düşüşle yüzde 43,09'a geriledi.
Öte yandan, son dönemde kredi hacmi artışındaki ivmelenme dikkat çekti.
TL cinsi KOBİ kredilerinde 4 haftalık artış oranı 26 Ocak 2024 tarihinde yüzde 1,8 iken geçen hafta yüzde 4,9’a yükseldi. İhtiyaç kredilerinde de söz konusu oran bu dönemde yüzde 1,5'ten yüzde 5,1'e yükseldi.
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'ye çıkardı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.