<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKredi büyümesi yavaşladı----

Kredi büyümesi yavaşladı

Kredi büyümesi yavaşladı
04 Haziran 2013 - 12:33 www.finansingundemi.com

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomik aktivite bankacılık sektörü büyüme hızını sınırlandırdığı açıkladı

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomik aktivitenin daha yavaş bir hızda artmasının bankacılık sektörünün büyüme hızını sınırlandırdığını belirterek, kredi hacmi büyümesinin hissedilir ölçüde yavaşladığını, bununla birlikte, finansal sağlamlık göstergeleri ve temel bankacılık büyüklükleri esas alındığında, bankacılık sektörünün sağlam duruşuyla büyümenin finansmanı işlevini sağlıklı olarak sürdürdüğünü söyledi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomik aktivitenin daha yavaş bir hızda artmasının bankacılık sektörünün büyüme hızını sınırlandırdığını belirterek, kredi hacmi büyümesinin hissedilir ölçüde yavaşladığını, bununla birlikte, finansal sağlamlık göstergeleri ve temel bankacılık büyüklükleri esas alındığında, bankacılık sektörünün sağlam duruşuyla büyümenin finansmanı işlevini sağlıklı olarak sürdürdüğünü söyledi.
TBB’nin 2012-2013 dönemi çalışmalarına ilişkin Faaliyet Raporu yayımlandı. Raporun sunum yazısını kaleme alan Aydın, yazısında dünya ekonomisinde büyümenin ve ticaretin canlandırılmasına yönelik çabaların 2012 yılında da sürdürüldüğünü ifade etti. Tüm ülkelerde istenilen düzeyde bir toparlanma olmasa da en azından bazılarında küçülmenin yavaşlatıldığını söyleyen Aydın, “Gelişmiş ülkelerde büyüme hızı hala yavaştır. Bu ülkelerde, kamu maliyesi ve finansal sektördeki sorunların daha da derinleşmesini önleyecek kararların geç de olsa alınmaya başlanması sayesinde risk iştahı yavaş da olsa artmıştır. İç talebin canlandırılması amacıyla gelişmiş ülkelerin merkez bankaları tarafından parasal genişleme devam etmiş, nominal faiz oranları çok düşük düzeylere gerilemiştir” dedi. Gelişmekte olan ülkelerin, büyüme hızlarının yavaşlamakla birlikte gelişmiş ülkelere göre daha yüksek bir büyüme performansı gösterdiklerine vurgu yapan Aydın, “Uluslararası piyasalarda oluşan yüksek likidite ve düşük getiri, makro dengeleri sağlam ve finansal piyasaları sağlıklı olan gelişmekte olan ülkelere uluslararası sermaye akımının hızlanmasına ortam yaratmıştır. Yüksek miktarlarda sermaye girişine maruz kalan gelişmekte olan ülkeler, kredi büyümesini sınırlandırmak, makro dengeler ile ilişkili olmayan aktif fiyatlarındaki artışları önlemek ve finansal istikrarı korumak amacıyla sermaye girişlerini sterilize eden para ve kontrollü iç talep yönetimine ağırlık vermişlerdir” ifadelerini kullandı.
YATIRIM HARCAMALARI REEL OLARAK GERİLEDİ
Türkiye’de makro büyüklüklerin dengelenmesini ve finansal istikrarın sürdürülmesini amaçlayan politika tercihine bağlı olarak iç talepte sınırlı bir büyüme gerçekleştiğini söyleyen Aydın, “Para politikası, uluslararası sermaye girişinin likidite etkisini zorunlu karşılık politikası yoluyla kontrol altında tutmaya devam etmiştir. İhtiyatlı bankacılık önlemleri ile bankacılık sektöründe olası risk büyümesi caydırılmaya çalışılmıştır. Dış talep artışının da yavaş olmasına bağlı olarak ülkemizde ekonomik faaliyetin büyüme hızı hissedilir ölçüde ivme kaybetmiştir. Tasarruf düzeyinde düşüş durmuş, yatırım harcamaları ise reel olarak gerilemiştir. Buna bağlı olarak tasarruf açığında hızlı bir iyileşme gerçekleşmiştir. Enflasyon ve faiz oranları düşmüştür” dedi.
Ekonomik aktivitenin daha yavaş bir hızda artmasının bankacılık sektörünün büyüme hızını sınırlandırdığını belirten Aydın, kredi hacmi büyümesinin hissedilir ölçüde yavaşladığını, bununla birlikte, finansal sağlamlık göstergeleri ve temel bankacılık büyüklükleri esas alındığında, bankacılık sektörünün sağlam duruşuyla büyümenin finansmanı işlevini sağlıklı olarak sürdürdüğünü söyledi.
FİNANSAL SEKTÖRÜN ARACILIK MALİYETİ DÜŞÜRÜLMELİ
Aydın, ekonomi yönetiminin vurgu yaptığı risklerin başarıyla yönetildiğini belirterek, “Büyüme hızındaki yavaşlamaya karşın, takipteki kredilerdeki artış sınırlı kalmıştır. Kaynak maliyetinin düşmeye devam etmesi yanında yeni kaynakların devreye sokulması, kredi hacminin büyümesi, ürün ve hizmetlerin çeşitlenmesi ve operasyon maliyetinin sınırlandırılması çabaları sayesinde sermaye büyümesini destekleyecek bir kar hacmi yaratılabilmiştir. Bununla birlikte özkaynak karlılığı yavaş da olsa gerilemiştir” dedi. Türkiye Bankalar Birliği’nin Türkiye ekonomisinin istikrar içinde ve potansiyel büyüme hızına yakın bir düzeyde büyümesinden yana olduğunu ifade eden Aydın, “Ekonomik faaliyetin finansmanında kritik öneme sahip kredi hacminin büyütülmesine, finansal sektörün büyümesine ve derinleşmesine, finansal kurumların sermayelerinin güçlü olmasına özel bir önem atfedilmektedir. Bu çerçevede, büyümenin sürdürülmesinde kritik öneme sahip olan yüksek katma değer yaratan sektörler ile döviz kazandırıcı alanlara yapılacak yatırımların ve alt yapı projelerinin finansmanı sürdürülmeli ve finansal sektörün aracılık maliyeti düşürülmelidir. Risklerin daha iyi ölçülmesi ve yönetilmesini teminen finansal olmayan kuruluşların bilançolarının güçlenmesine ve şeffaf hale getirilmesine ve kayıt dışılığın azaltılmasına, piyasa mekanizmasının daha iyi işlemesine yönelik düzenleme ve uygulamalar kararlılıkla ve hızlı bir şekilde sürdürülmelidir” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)