Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sektörlerin pandemiden etkilenmemeleri ve piyasaların canlılığını korumak amacıyla başlatılan genişleyici para politikaları, bankaları kredi vermeye yönelten teşvik ve ceza uygulamaları ile başta kamu bankaları olmak üzere kredi hacmi oldukça genişlemişti. Normalleşme adımları içerisinde aktif rasyosu ile zorunlu karşılık teşvikleri gibi uygulamaların kalkmasıyla bankaların kredi politikaları da değişmeye başladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerinde geçtiğimiz hafta olan 4 Aralık haftasında TL kredi hacmi 27 Kasım haftasına göre 3 milyar lira azalarak 2 trilyon 336 milyar liraya indi.
Bankacılık sektöründe TL kredilerin artış hızı mart-ekim ayında yüzde 30 olarak gerçekleşirken, kasım ayından itibaren kredilerde yavaşlama başladı. BDDK’nın haftalık verilerine göre, 27 Kasım haftasında 2 trilyon 339 milyar lira olan TL krediler 4 Aralık haftasında 2 trilyon 336 milyar liraya geriledi.
Tüketici kredileri ise kasım ayı boyunca yatay seyrederek, 4 Aralık ile biten haftada 142 milyon lira gerileyerek 674.8 milyar liraya indi. Söz konusu kredilerin 279.7 milyar lirası konut, 11.2 milyar lirası taşıt, 383.8 milyar lirası ise ihtiyaç kredilerinden oluştu. Taksitli ticari kredilerin tutarı ise 312 milyar lira azalarak 598.3 milyar liraya geriledi. Kasım ayında, salgın sürecinde bankaları kredi genişlemesine zorlayan aktif rasyo düzenlemesinin ve yine kredi genişlemesine yönelik uygulanan zorunlu karşılık teşviklerinin kaldırılması bankaların de elini rahatlattı. Tüketici kredilerindeki faiz oranlarındaki yükseliş de kredi artış hızının azalmasında etkili oldu.
FAİZLERDE MEVDUAT GERİLEDİ, KREDİ ARTTI
Merkez Bankası haftalık verilerine göre bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 4 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 8 baz puan düşüşle yüzde 14,51’e inerken dolar mevduat faizi 13 baz puan azalışla yüzde 1,44 ve Euro mevduat faizi 3 baz puan artışla yüzde 0,74 olarak gerçekleşti.
TL bazlı ticari kredilerin Faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 116 baz puan artarak yüzde 18,79’a çıktı. TL bazlı konut kredi faizleri 139 baz puan artışla yüzde 17,49; ihtiyaç kredi faizleri 46 baz puan artışla yüzde 22,32’ye yükselirken taşıt kredi faizleri 15 baz puan azalışla yüzde 17,85’e indi.
Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 61 baz puan artışla yüzde 4,86 olurken Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 60 baz puan azalışla yüzde 2,71’e geriledi.
Hazine'den altın yatırımcısına bilgilendirme
QNB Finansbank’ın Gönüllü Finansçıları ‘Gönülden Ödüller’in sahibi oldu
Garanti BBVA Partners yeni dönem başvuruları başladı
4 yıl sonra dönüyor: Ağbal ilk kez kamera karşısında!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.