<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKraliçe’nin ne kadar mirası var?----

Kraliçe’nin ne kadar mirası var?

Kraliçe’nin ne kadar mirası var?
09 Eylül 2022 - 11:30 www.finansingundemi.com

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in ölümüyle birlikte İngiltere Kraliyet Ailesi’nin servetini bir kez daha gündeme taşındı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kraliçe II. Elizabeth, Perşembe günü İskoçya'daki evi Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında öldü. Tahtta 70 yılından kalan Kraliçe, Prens Charles'ın kral olarak taç  giymesiyle 500 milyon dolardan fazla kişisel varlığı da miras bırakacak.

Bu basit görünse de Kraliçe'nin serveti ve şimdi bu servete ne olacağı karmaşık bir konu. Kraliçe’ye ait olduğu görülenler varlıkların çoğu aslında Kraliyet Firması’na aittir. Bu şirket Kral George VI ve Prens Philip gibi İngiliz kraliyet ailesinin üyelerinin bir zamanlar "aile şirketi" olarak adlandırdığı 28 milyar dolarlık imparatorluk.

Fortune’un haberinde Kraliçe’nin ölümünün ardından servetinin nasıl dağılacağı derleniyor.

Kraliçe nasıl gelir elde eder?

Kraliçe, İngiliz kraliyet ailesine yıllık olarak ödenen ‘Hükümdarlık Hibesi’ (Sovereign Grant) olarak bilinen bir vergi mükellefi fonu aracılığıyla gelir elde etti. Söz konusu fon Kral III. George'un kendisi ve kraliyet ailesinin gelecek nesilleri için sabit bir yıllık ödeme almak amacıyla Parlamento'dan elde ettiği geliri teslim etmek için yaptığı bir anlaşmadan kaynaklanmaktadır.

Bu hibe miktarı 2021 ve 2022 yıllarında 86 milyon liranın biraz üzerinde olarak belirlendi. Bu fonlar, resmi seyahat, mülklerin bakımı ve Kraliçe'nin hanesinin (Buckingham Sarayı) işletilmesi veya bakım maliyetlerine için tahsis edilir.

Ancak Kraliçe sadece yıllık maaş almıyor.

Kraliyet Firması: 28 milyar dolarlık bir imparatorluk

‘Monarchy PLC’ olarak da bilinen firma, Kraliçe'nin başı olduğu hüküm süren kraliyet ailesi olan Windsor Hanedanı'nın kıdemli üyelerinden ve halka açık yüzlerinden oluşan bir gruptur. Kraliyet ailesi üyeleri televizyonda yayınlanan etkinlikler ve turizm yoluyla her yıl Birleşik Krallık ekonomisine yüz milyonlarca sterlin pompalayan küresel bir iş dünyası imparatorluğu olarak kabul edilebilecek şirketi işletiyorlar.

Firmanın üyeleri Kraliçe ve diğer yedi kraliyet mensubu soylu isimler: Prens Charles ve karısı Camilla, Cornwall Düşesi Prens William ve eşi Cambridge Düşesi Kate, Kraliçe’nin kızı Prenses Anne ve Kraliçe’nin en küçük oğlu Prens Edward ve karısı Wessex Kontesi Sophie.

Forbes'a göre, monarşi, 2021 yılı itibariyle satılamayan yaklaşık 28 milyar dolarlık gayrimenkul varlığına sahip. Söz konusu varlıklarsa şöyle:

Kraliyet Malikanesi: 19,5 milyar dolar
Buckingham Sarayı: 4,9 milyar dolar
Cornwall Dükalığı: 1,3 milyar dolar
Lancaster Dükalığı: 748 milyon dolar
Kensington Sarayı: 630 milyon dolar
İskoçya Kraliyet Mülkü: 592 milyon dolar

Aile işletmeden kişisel olarak kâr etmese de, amaç ekonomiyi canlandırmaktır, bu da Windsors'a ücretsiz medya görünürlüğü ve kraliyet damgası yoluyla zenginlik sağlayabilir. Üst düzey ürünler üzerindeki kraliyet "onay damgaları", Forbes raporlarına göre bu damganın sahipleri için gelirleri artırıyor.

Kraliyet Mülkü

Kraliyet Mülkü (The Crown Estate), Kraliçe II. Elizabeth tarafından tutulan İngiliz monarşisine ait arazi ve mülk birikimleri anlamına geliyor. Ancak bu mülkler, kendisinin sahip olduğu özel mülkiyet değil; yarı bağımsız bir kamu kurulu tarafından yönetilir. Haziran ayında, Kraliyet Mülkü, 2021-2022 mali yılı için bir önceki yıla göre 43 milyon dolar daha fazla, 312,7 milyon dolarlık net gelir kârı açıkladı.

Kraliyet Hanedanı’na göre, Hükümranlık Hibesi için finansman, başlangıçta %15 olarak belirlenen gelirin kârının bir yüzdesinden geliyor. Hibe oranı Buckingham Sarayı'nın yenilenmesini desteklemek için 2017-2018'de %25'e yükseltildi ve 2028 yılına kadar %15'e düşürülmesi bekleniyor.

Hibe; personel, güvenlik, seyahat, temizlik ve bakım için bordro dahil olmak üzere resmi masrafları ödemek için kullanılır. Ancak Kraliçe'nin ve geniş ailesinin özel masrafları, Özel Cüzdan adı verilen ayrı bir ödenekle ödenir.

Kraliçe’nin özel cüzdanı

Kraliçe'nin Özel Cüzdanı, esasen Lancaster Dükalığı'ndan Kraliçe’nin özel gelir sağlayan, 14. yüzyıla kadar uzanan bir mülk ve varlık portföyüdür.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Lancaster Dükalığı internet sitesinde yer alan bir açıklamada "Mart 2022'nin sonunda, Lancaster Dükalığı'nın kontrolü altında 652,8 milyon dolarlık net varlığı vardı ve 24 milyon dolarlık net fazla verdi. Bunlar mülk ve finansal varlıklar biçimini alıyor" denildi.

Net varlıklar doğrudan Kraliçe'ye ödenmez, ancak 24 milyon dolarlık fazla fon vardır. Bu fon vergilendirilir ve esas olarak Hükümdarlık Hibesi tarafından karşılanmayan masrafları karşılamak için kullanılır.

Kraliçe’nin kişisel varlıkları

Business Insider'a göre Kraliçe, büyük ölçüde yatırımları, sanat koleksiyonu, mücevherleri ve Sandringham House ve Balmoral Kalesi'ni içeren gayrimenkul varlıkları üzerinden 500 milyon doların üzerinde kişisel varlık biriktirdi. Kraliçe’nin ölümüyle kişisel varlıklarının çoğu, tahtı devrettiği Prens Charles'a devredilecek.

Kraliçe ayrıca, 2002 yılında Kraliçe annesi öldüğünde resimlere, pul koleksiyonuna, çinilere, mücevherlere, atlara ve hatta değerli bir Faberge yumurta koleksiyonuna yapılan yatırımlar da dahil olmak üzere yaklaşık 70 milyon dolar miras aldı. Koleksiyondaki resimler arasında Monet, Nash ve Carl Fabergé'nin eserleri yer alıyor.

Kraliçe'yi annesinin bıraktığı mülk için miras vergisi ödemekten muaf tutan özel bir yasal düzenleme bulunuyor. Bu düzenleme Prens Charles için de geçerli olacak. Kraliyet mensubundan kraliyet mensubuna miras, kraliyet ailesinin servet erozyonunu önlemek için 1993 yılında eski Başbakan John Major ile kararlaştırıldığı üzere %40 miras vergisinden muaf tutuldu.

Ancak Prens Charles, İskoçya'nın mülkünü, Kraliyet Mülkü’nü, Lancaster Dükalığı'nı, Cornwall Dükalığı'nı ve Buckingham ve Kensington Sarayları'nı içeren 28 milyar dolarlık imparatorluğu doğrudan miras almayacak. Sadece Kraliçe II. Elizabeth tarafından kendisine özel olarak belirlenen kişisel varlıkları alacak.

Kate Middleton ve Prens William'ın unvanları değişti

 

Kraliçe'nin ölümü İngiliz basınında: Sizi çok sevdik hanımefendi

 

Banknotlarda Kral III. Charles tartışması

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cat09 Eylül 2022 12:19

    Bir Kraliçeye birde yolsuzluklar içinde ülkesini soyan soyduran devlet adamlarına bakarsan Kraliçe sorgusuz sualsiz Cennetlik ender insanlardan

  • Bont09 Eylül 2022 11:56

    Ülkesine iktidarda olduğu süre icinde dünyaya batmayan çağdaş uygar medeni çok güçlü bir ülke bıraktı sonsuza kadar Tanrının gücünü arkasına alarak en büyük miras budur sonsuza kadar