Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
KPMG'nin yayımladığı 2022 yılı “Sigorta Sektörel Bakış” raporunda, BES, sadece sigorta sektörü için değil Türkiye finans sektörü için de en iyi projelerden birisi olarak gösterildi. BES sisteminde toplam sözleşme sayısı 2022 Nisan ayı itibarıyla 8,8 milyon kişiye, fon tutarı ise 265 milyar TL'ye ulaştı.
KPMG'nin Türkiye'de sigorta sektörünü değerlendirdiği 2022 yılı “Sigorta Sektörel Bakış” raporuna göre Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2017 yılında devreye alınan otomatik katılım sisteminin de etkisiyle 2022'de de büyümeye devam ediyor.
Sistemdeki toplam sözleşme sayısı 2021 yıl sonunda 8,5 milyon kişiye, 2019 ve 2020'de üst üste %34 büyüme gören fon tutarı ise 2021 yılı sonunda %43'lük bir artışla 228 milyar TL'ye ulaştı. Bununla birlikte, 2022 Nisan ayı itibarıyla sistemdeki 265 milyar TL'lik fon tutarı hacminin %10,3'ünün yani 27 milyar TL'lik kısmının devlet katkısından oluşması da dikkat çekti.
Sözleşme sayılarında ise 2017 yıl sonu itibarıyla başlayan durgunluk, 2021 yılı itibarıyla olumlu yönde gelişmeye başladı. 2017 - 2020 yılları arasında 8,2 milyondan 8,3 milyona çıkan toplam sözleşme sayısı 2021 sonunda 8,5 milyon ve 2022 Nisan ayında 8,8 milyona ulaştı.
Rapora göre Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ile 2022 yılı ilk çeyrek sonundaki çalışan sayısı da 6 milyon 260 bin kişiye ulaştı. Çalışanların toplam fon tutarı 18,5 milyar TL'yi geçti. Bu rakam içerisinde yer alan devlet katkısı da 914,9 milyon TL'ye yükseldi.
Konuyla ilgili açıklama yapan KPMG Türkiye Sigorta Sektörü Lideri Tuğrul Uzun, “BES'in uzun vadeli tasarruf denildiğinde ilk akla gelen enstrümanlardan olması sektör adına sevindirici bir gelişmedir. Ancak ülkede yaşanan makroekonomik dengesizlikler nedeniyle hane halkı tasarruf eğilimindeki düşüş beklentisinden dolayı, sistemin geleceğinin belirsizlikler taşıdığı yönündeki görüşler de dikkate alınmalıdır. Bununla birlikte 2022 yılının Ocak ayında devlet katkısının yüzde 30'a çıkarılması ve döviz kurundaki çalkantılı hareketlerden dolayı; 2022 yılında BES'e katılımın artacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca Bireysel Emeklilik Yatırım ve Tasarruf Sistemi Kanunu'nda yapılan değişiklik ile OKS'ye katılmak isteyen 45 yaş üstündeki çalışanlar da sisteme dahil olabilecek. Katılımcıların 10 yıl boyunca sistemde kalmaları durumunda 56 yaşında emekli olabilmelerine imkân tanıyan yeni düzenleme, ilgi çekmeye aday.” dedi.
SEDDK, yabancıların BES'e katılımına ilişkin usul ve esasları belirledi
BES'te daha fazla kazanmanın formülü!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.