Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2019 yılının sonlarından bu yana hayatımızı etkileyen en önemli etmenlerden biri Kovid-19 pandemisiydi. Bazı kişiler kısa sürede hastalığı atlatırken bazı kişilerde ise hastalığın etkilerinin aylarca, hatta zaman zaman daha da uzun süre yaşadığı gözlemlendi. Bunun sebebine dair şimdiye kadar farklı yorumlar gelirken WebTekno'dan Emre Ömer Zehir'in haberine göre; semptomların bu kadar uzun süre görülmesinin nedeni ise doğrudan kişilerin psikolojisi olabilir.
Yeni bir araştırmaya göre depresyon, anksiyete ve stres bozukluğu gibi etmenler nedeniyle insanların Kovid-19 kaynaklı sorunlarının ortadan kalkması daha uzun sürüyor. Yani mental sağlığınız, fiziksel sağlığınız üzerinde de etkili oluyor.
Stres yüzünden KOVID-19'dan kurtulmak zorlaşıyor
Mental açıdan yaşanan sıkıntıların fiziksel sorunlara etkisiyle ilgili olarak en ilginç bulgulardan biri ise normalde etkisinin daha fazla olması beklenen hipertansiyon geçmişi, şeker, yüksek kolesterolün etkisinin bile mental etki kadar fazla olmaması.
Araştırmacılardan Dr. Siwen Wang, yaptığı açıklamada “Uzun süreli Kovid yönünden açıkça, bu (mental sağlık) açıdan bakmanın, fiziksel sağlık açısından bakmak kadar da değerli olduğunu görüyoruz.” dedi ve mental sağlığa da genel anlamda fiziksel sağlık gibi daha fazla özen göstermek gerektiğini ifade etti.
Öte yandan araştırmacılar, hastalığın stresle beraber fiziksel bir etkisi bulunduğunu da ortaya koydu. Çalışmada Kovid-19 rahatsızlığı geçiren 3.193 hemşire ile çalışıldı. Sonuçlara göre Kovid’in etkileri, stres altındaki kişilerde %30-50 arasında daha uzun oluyor.
Bu durumun temel nedeni olarak ise sitokin proteinlerinin salınmasıyla stres arasındaki ilişki gösterildi. Stres nedeniyle bu proteinin salınımı arttığı zaman ateşlenme miktarı da artıyor. Öte yandan araştırmanın çok benzer özelliklere sahip insanlarla yapılmış olması, durumun farklı kişilerde farklı gelişebileceğine işaret ediyor olabilir.
Hindistan'da milyonlarca Kovid aşısı imha edildi
Pfizer, KOVID aşısının fiyatını güncelledi
ABD, Kovid-19 aşısını çocuk aşı takvimine ekliyor
Kovid-19 "küresel acil durum" olarak nitelendirilmeye devam edecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.