Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, bazı destek programlarını revize ettiklerine dikkati çekerek, "Burada yerli ve milli bir duruş sergileyerek, cari açığın azaltılmasını, teknolojik girişimciliği ve katma değerli üretimi esas aldık. Yürüttüğümüz faaliyetlerle yeni girişimlerin ortaya çıkmasına ve mevcut KOBİ'lerin gelişmelerine katkı sağladık." dedi.
KOBİ'ler aracılığıyla yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek için bu yıl Stratejik Ürün Destek Programı'na başladıklarını ifade eden Uzkurt, son dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hayata geçirilen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'na da dahil olan bu destekle ithal edilen ürünleri yerli üreten KOBİ'lere 5 milyon liraya kadar destek verdiklerini bildirdi.
Hem üretime hem ihracata destek
Cevahir Uzkurt, teknoloji üretiminin KOBİ'ler aracılığıyla tabana yayılmasını sağlamak için KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı'nı hayata geçirdikleri bilgisini vererek, bu programla Ar-Ge süreci tamamlanmış teknolojik ürünlerin üretimine de 5 milyon liraya kadar destek sağladıklarını dile getirdi.
KOBİ'lerin yurt dışı pazarlara açılmasını sağlamak için Yurt Dışı Pazar Destek Programı'nı uygulamaya koyduklarına işaret eden Uzkurt, programla ihracat yapmak isteyen KOBİ'leri 300 bin liraya kadar desteklediklerini aktardı.
Uzkurt, KOBİ'lerin iş birliklerini artırmaları için İş Birliği Destek Programı'nı da revize ederek yeniden uygulamaya aldıklarını, 10 milyon liraya kadar destek verdiklerini vurgulayarak, bu programla işletmelerin iş birliği kültürünü artırmayı ve tasarruf sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
İşletmeler sektöründeki ve bölgesindeki yerini görebiliyor
KOSGEB'in diğer destek programlarına dikkati çeken Uzkurt, şu bilgileri paylaştı:
"KOBİ'lerin üretimini dijitalleştirmeleri için KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında yeni bir çağrıya çıktık. 'İmalat Sanayisinde Dijitalleşme' başlıklı çağrıyla 258 KOBİ'mizi 71,5 milyon liraya kadar destekliyoruz. Bu destek programında her bir işletme için üst limit 1 milyon lira. Bu program sayesinde imalat sanayisinde yerli ve yetkin dijital teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmeyi ve dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını artırmayı hedefliyoruz."
Cevahir Uzkurt, teknoloji tabanlı yeni girişimcileri desteklemek ve Türkiye'nin yüksek teknolojili alanlardaki payını artırmak için, imalat sanayisinde teknoloji düzeyi yüksek sektörlerde işini kurmak isteyen girişimcilere Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında 370 bin liraya kadar destek verdiklerini bildirdi.
İş kuracak girişimcilere yönelik KOBİ Finansman Destek Programı'nı uygulamaya koyduklarını ifade eden Uzkurt, "Ayrıca kurumlarla iş birliği içinde veriye dayalı yapılan bilimsel analizlerle KOBİ ekosistemini düzenlemek ve destek modellerini geliştirmek amacıyla İşletme Değerlendirme Raporu'nu uygulamaya aldık. E-devlet üzerinden ücretsiz ve aracısız verilen rapor uygulaması, 22 Eylül'de kullanıma açıldı. Geçen sürede yaklaşık 5 bin 600 işletme bu raporu alarak Türkiye genelinde, sektöründe ve bölgesinde nerede olduğunu gördü." diye konuştu.
KOSGEB'in destek bütçesinde artış olacağını dile getiren Uzkurt, şunları kaydetti:
"KOSGEB 2019'da bütçesinin tamamını KOBİ ve girişimcilerin büyümesi için harcadı, gelecek yıl da aynı ilkeyle hareket edecek. 2020 yılı destek bütçemizde yüzde 9,45'lik artış oldu. 1,8 milyar lira bütçemiz var ama bunun dışında da bazı kuruluşların bize ödediği aidatlar bulunuyor. Bunlardan gelenlerle gelecek yıl yaklaşık 2 milyar liranın üzerinde bir kaynağı KOBİ'lerin projelerine aktaracağız."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.