Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin'de ortaya çıkan yeni koronavirüs yayılmaya devam ettikçe, bu gizemli salgınla ilgili özellikle sosyal medyada farklı iddialar gündeme geliyor. O iddialardan biri virüsün 2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nde laboratuvar ortamında geliştirildiği yönünde.
Öncelikle belirtmek gerekir ki Çinli yetkililer virüsün Vuhan kentinde ortaya çıktığını belirtiyor.
İddiayı gündeme taşıyan sosyal medya kullanıcıları ayrıca, üzerinde resmi kayıt numarası olan bir belge paylaşıyor. İddialara göre, 2003'te geliştirilen ve patenti alınan virüs, 2020'te yok olacak. Bundan dolayı virüs yok olmadan önce salgın başlatıp aşı satışı hedefleniyor.
Ancak belge üzerindeki patent numarasına bakıldığında söz konusu kaydın bugün Çin'de görülen 2019-nCoV virüsüne değil, 2002-2003 yılları arasında yine Çin'de etkili olan SARS-CoV virüsüne ait olduğu görülüyor.
Şiddetli akut solunum yolu sendromu (Severe acute respiratory syndrome-SARS) hastalığına yol açan başka bir koronavirüsle ilgili biyolojik çalışmalara ait kayıtlı doküman bugün görülen 2019-nCoV virüsüne ait bir belge gibi sunuluyor.
Koronavirüs tek bir virüs değil
İddia sahiplerinin sandığının aksine koronavirüs kavramı tek bir virüsü ifade etmiyor. Kavram aynı tip birçok virüs için kullanılan jenerik bir isim. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre koronavirüsler, basit bir soğuk algınlığından SARS'a kadar insanlarda çok çeşitli hastalıklara neden olabilecek birçok virüsün genel adı. Bu virüsler ayrıca hayvanlarda da çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.
Virüs, daha önce SARS hastalığının yanı sıra 2015'te Suudi Arabistan'da ortaya çıkan şekliyle ölümcül sonuçlar doğurmuştu.
Patent numarası tedavi çalışmasıyla ilgili
Bir virüsle ilgili alınan patent numarası o virüsün laboratuvarda geliştirildiği anlamına gelmiyor. Virüslere karşı aşı geliştirme aşamasında, eğer virüs izole edilebilmişse bunun için patent alınır. Yani, SARS-CoV virüsüne ait söz konusu patent ABD'li bilim insanlarının virüsle başa çıkmanın yolunun bulduklarını gösteriyor. Bağlantısını yukarıda paylaştığımız ilgili belgenin detaylarına bakıldığında bu bilgileri görmek mümkün.
Ayrıca, hali hazırda 2019-nCoV virüsünün aşısının ya da herhangi bir tedavisinin bulunmadığını dikkate aldığımızda "aşı satmak için virüsün yok olamadan önce halka bulaştırıldığı" iddiaları da çürüyor.
Öldürme oranı sezonluk grip virüsüyle aynı
2019-nCoV virüsünün öldürme oranı şu an için yüzde 3, yani virüsün bulaştığı hastaların yüzde 3'ü hayatını kaybetti. Ölenlerin büyük bir kısmı 60 yaşının üzerinde.
Öldürme oranı dikkate alındığında şu an için yeni koronavirüsün sezonluk grip virüsünden daha ölümcül olduğu söylenemez. Ancak uzmanlar semptomlarını göstermeden önce de bulaşan virüsün daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden endişe ediyor. (Euronews)
Bunu tartışmak bile yanlış bilinen gerçek herkes biliyor bunu çin ABD yi bitirmeden ABD Çin,i bitirdi ekonomik olarak bir virüs ile işi halletti ama çin şu an hazırlanıyor sonuca bak
İlacı bulan hastalığı salmıştır.. Bizim kanlarda bir tarikat tarafından Abd ye gönderilmişti Dna mız ellerinde.
Bu kadar reklam yapılıyor olması bu iddia'yı doğruluyor.Her yıl gripten ve zatürre'den ölenlerin sayısı daha fazla.Aşının satılabilmesi için virüs'ü biraz daha yayacaklardır.Bol bol da reklama devam.Zamanı geldiğinde zaten hazır olan aşıyı piyasaya sürerler.Sonra ilaç firmaları parayı götürür.
Şahin kış Aynı şeyi düşündüm, pentagon abd savunma bakanlığına mı kaldı bu iş. İşin işinde komlo teorileri devreye giriyor o zaman.
aşının bulunma denemelerinin pentagon laboratuvarlarında yapılıyor olmasıda düşündürücü, dünyada okadar büyük ilaç firmaları varken
pentagon dünkü çocuk mu? amerika oradan yönetiliyor. sadece ilaç değil herşeyi deniyor o herifler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.