Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Korona virüsünün etkilerini sıfırlayacak bir ilaç geliştirme çabası Japonya’da büyük bir hızla ilerliyor… Pfizer ve Merck gibi ilaç şirketleriyle Kovid-19 ilacı için yarışan Japon biyoteknoloji şirketi Shionogi, günde bir kere alınarak bir hafta içerisinde korona virüsünü nötralize eden bir ilaç geliştirdiklerini duyurdu.
Sözcü'nün haberine göre şirket, Kovid-19 hastalarının bir hafta boyunca günde bir kere alacağı ilacın insanlar üzerindeki deneme fazına başlandığını da resmen açıkladı. Osaka merkezli şirket daha önce kolesterol ilacı Crestor’u geliştirerek uluslararası arenada adını duyurmuştu. Şirket, ilacın yan etkileri üzerine incelemelerin devam ettiğini de açıkladı.
GÜNDE TEK DOZ YETERLİ
Yapılan açıklamada bu ilacın Kovid-19 virüsüne saldıracağı ve günde tek doz alınmasının yeterli olacağı belirtildi. Şirket, çalışmaların devam ettiğini ve yan etkiler ile ilgili incelemelerin gelecek yıla kadar sürebileceğinin altını çizdi.
Öte yandan Wall Street Journal gazetesi, Pfizer ve Merck’in geliştirdiği corona virüsü ilacında son test aşamasına gelindiğini hatırlattı. Gazete, “Pfizer günde iki doz alınmasını tavsiye ettiği ilacını bu yıl piyasaya sürmeye hazırlanabilir. 2.000’den fazla kişinin katıldığı bir araştırma devam ediyor” yorumunu yaptı.
Korona virüsü aşısı olunmasına rağmen yeni vaka sayısının hızla artmasıyla birlikte Kovid-19 ilaçları için talep ve ilgi artarken şirketler de bu alandaki boşluğu doldurmaya çalışıyor. Bazı şirketlerin geliştirdiği antiviral ilaçlar hastanelerde Kovid-19 hastalarına kullanılırken bunlarla ilgili net araştırmalar henüz yapılmadı.
DENEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Shionogi’nin CEO’su Isao Teshirogi, hedeflerinin Kovid-19 hastasının evde semptomları hafifken alması gereken bir ilaç tasarlamak olduğunu söyledi. Teshirogi, “Amacımız güvenli ve ağızdan alınan bir ilaç geliştirmek. Bizim geliştirdiğimiz ilacın 5 gün içerisinde virüsü nötralize etmesini bekliyoruz. İlk aşamada 50 ile 100 kişinin dahil olduğu bir test yapmak. Daha sonra Japonya’da daha geniş kapsamlı ve plasebonun da yer aldığı bir araştırmayı yıl sonunda yapabiliriz” dedi.
İlaç geliştirme aşamasında yan etkilerin görüşmesi ve dolayısıyla ilacın başarısız olma ihtimali oldukça yüksek ihtimal. Mide bulantısı gibi hafif bir semptom bile bütün projenin çöpe atılmasına sebep olabiliyor. Pfizer ve Shionogi’nin ayrı ayrı geliştirdiği corona virüsü ilaçları proteaz enzimleri durdurarak enfeksiyonu engelliyor. Proteaz enzimleri HIV benzeri diğer virüslere karşı da kullanılıyor.
4 ilaç devi rekor tazminat ödeyecek
Avrupa İlaç Ajansı açıkladı: İki doz aşı Delta'ya karşı etkili mi?
İlaç krizinin ilk kurbanı bir bebek oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.