Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İngiltere'deli East Anglia Üniversitesi'nce yapılan bir araştırmada koronavirüsün neden olduğu koku ve tat duyusundaki değişim ile grip ya da soğuk algınlığı sonucu oluşan koku ve tat kaybı arasında fark bulunduğunu ortaya koydu.
Üniversiteye bağlı Norwich Medical School tarafından yürütülen çalışmaya Belçika, İtalya Yunanistan ve Türkiye'den çeşitli üniversiteler de katkı verdi.
10 Kovid-19 hastası, 10 soğuk algınlığı geçiren hasta ve 10 sağlıklı kişinin katılımıyla toplam 30 gönüllü üzerinde yapılan araştırmada Covid-19 hastalarının yaşadığı koku ve tat kaybının çok daha etkili olduğu anlaşıldı.
Kovid-19'u grip ya da soğuk algınlığından nasıl ayırt edebiliriz?
Araştırmaya göre Covid-19 hastaları kahve, sarımsak, portakal, limon ve şeker gibi kokuları duyamazken, tatları acı, ekşi ya da tatlı şeklinde ayırt etmekte zorlanıyor. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Prof. Carl Philpott'a göre bu durum koronavirüsün diğer solunum yolu virüslerinden farkını ortaya koyuyor.
Prof Philpott'a göre grip ya da nezlede yaşanan koku ve tat kaybının sebebi burun akıntısı ya da tıkanıklığından kaynaklanıyor ve koronavirüsün neden olduğu duyu kaybından çok daha hafif seyrediyor.
Araştırma sonucu koronavirüsten kaynaklı duyu kaybının hastalığın geçmesinden birkaç hafta sonra tamamen ortadan kalktığına işaret ediyor.
Araştırmacılar, bu bulgunun Covid-19 testinin hemen uygulanamadığı durumlarda ya da acil tarama gereken birinci basamak tedavi, acil servis ya da havaalanı gibi yerlerde Covid-19 hastalarının tespitinde yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak uzmanlar bu yöntemin teşhis koymak için yetersiz olduğunun ve testlerle mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Koronavirüs neden koku ve tat alma duyularını köreltiyor?
Öte yandan, European Repirotary Journal'da yayımlanan bir araştırma koronavirüsün neden koku ve tat alma duyularına etki yaptığını inceledi. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki John Hopkins Üniveristesi'neki bir grup araştırmacı tarafından yapılan çalışma bu soruya genizden alınan doku örneklerini inceleyerek yanıt bulmaya çalıştı.
Araştırmada ACE-2 olarak adlandırılan bir enzimin yalnızca burnun içindeki koku alma alanında ve çok yüksek miktarlarda bulunduğu tespit edildi. Bu enzimin koronavirüsün vücuda girişine izin veren bir çeşit ""sınır kapısı" işlevi gördüğü sanılıyor.
Koronavirüsün burundaki sinir hücrelerini kullanarak vücuda girdiği bilgisini doğrulamak üzere yeni araştırmalar sürdürülüyor. Araştırma ekibinden uzmanlar bu bilginin doğrulanması halinde burundan alınacak antiviral ilaçlar sayesinde enfeksiyonla mücadele edebileceğine dikkat çekiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.