Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Korona virüs salgını etkisiyle ilk kültür sanat alanından insannlar elini eteğini çekti. Her krizin öncüsü olan sektör eve kapanma ile şekil değiştirdi. İnsanlar evlerinde dijital platformlar ve sosyal medya üzerinden bu alana yöneliyor. Sanatçıların kişisel hesaplarından düzenledikleri canlı konserler yanı sıra son yılların yükselen trendindeki dijital platformlar da sinema alanında yön değiştiriyor.
Bu yıl martın ilk 15 günü açık olan sinema sektörü, geçen yıla göre yüzde 54 küçüldü. Nisan ayında kapalı olduğu için hiç film yayınlayamayacak olan sektörde vizyon tarihi mayısta olan bazı filmler de tarih öteliyor.
Boxofficeturkiye.com verilerine göre, 1 - 19 Mart arasında, filmlerin toplam hasılatı 27 milyon 999 bin 39 TL olarak gerçekleşti. Sinemaya giden seyirci sayısı ise yüzde 59 kayıpla 1 milyon 626 bin 812 seyirci oldu. Bu yılın Mart ayını 2018'e göre kıyaslarsak, seyircide yüzde 73 kayıp hasılatta yüzde 63 kayıp gösterirken, 2017'ye göre ise seyircide yüzde 75 kayıp hasılatta yüzde 64 kayıp gösteriyor.
Box Office Türkiye verilerine göre dünyada yayılan virüsün, Türkiye’de vaka görülmesinden önce de insanları sinema salonlarından uzaklaştırmaya başladığı anlaşılıyor. 14-20 Şubat haftasından itibaren sinema salonlarında izleyici sayılarının düştüğü gözleniyor. 14-20 Şubat arasında 1.6 milyon izleyici barajını aşan sinemalar, bir hafta sonra yani 21-27 Şubat haftasında 1.4 milyon izleyiciyi salonlara çekiyor. Bu rakam bir hafta sonra ise yüzde 30 düşüşle 28 Şubat-5 Mart aralığında 1 milyon olarak gerçekleşmekte. Bir sonraki hafta yani 6-12 Mart tarihlerinde 815 bin kişiye geriliyor.
Türkiye’de ilk korona virüs vakasının açıklandığı ve sosyal izolasyonun tavsiye edildiği ilk hafta sonu ise son 9 yılın en düşük seyircili hafta sonu olarak tarihe geçiyor. 13-15 Mart arasındaki salonlardaki seyirci sayısı bir önceki hafta sonuna göre yüzde 69 düşüşle, yaklaşık 167 bin kişi. Toplam 35 filmin vizyonda olduğu hafta sonu hasılat da yüzde 69 düşerek, 3 milyon 79 bin 931 TL oldu. Hafta sonu toplam seyirci miktarının bu sayıdan daha düşük olduğu en son periyot ise 164 bin seyirciyle 29-31 Temmuz 2011 tarihleri arasında yaşanmıştı.
Sinemalara yasak geldiği hafta olan 13-19 Mart haftasının toplamına bakıldığında ise 47 filmin vizyonda olduğu seyirci sayısı yüzde 76.7 düşerek 189 bin 655 olurken, hasılat ise yüzde 75.6 düşerek 3 milyon 445 bin 49 TL oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.