Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM
Hastalık olarak "koronavirüs hastalığı" yani COVID-19, virüs ise "şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2" yani SARS CoV-2 olarak adlandırılıyor.
Virüs ve hastalığın neden farklı isimleri var?
Virüsler ve neden oldukları hastalıklar genellikle farklı isimlere sahiptir. Örneğin, HIV, AIDS'e neden olan virüstür. İnsanlar genellikle kızamık gibi bir hastalığın adını bilirler, ancak buna neden olan virüsün adı olan "rubeola"yı bilmezler.
Virüsleri ve hastalıkları adlandırmak için farklı süreçler ve amaçlar vardır.
Virüsler, tanı testleri, aşılar ve ilaçların geliştirilmesini kolaylaştırmak için genetik yapılarına göre adlandırılır. Virologlar ve geniş bilim topluluğunun yaptığı bu iş sonunda, Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi (ICTV) tarafından adlandırma yapılır.
Hastalıklar, hastalık önleme, yayılma, bulaşıcılık, ciddiyet ve tedavi üzerine tartışmalara olanak tanımak için adlandırılmıştır. Hastalıklara hazırlıklı olma ve müdahale Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) rolüdür, bu nedenle hastalıklar DSÖ tarafından Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasında (ICD) resmi olarak adlandırılmıştır.
ICTV, 11 Şubat 2020'de bu yeni virüsün adını “ciddi akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2)” olarak açıkladı. Bu isim, virüsün 2003 SARS salgınından sorumlu koronavirüs ile ilişkili olması nedeniyle seçilse de iki virüs birbirinde farklıdır.
DSÖ, daha önce Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile geliştirilen yönergeleri takip ederek 11 Şubat 2020'de bu yeni hastalığın adı olarak “COVID-19” u duyurdu.
COVID - 19 açılımında ise, “co”nun “korona” anlamına geldiğini; “vi”nin “virüs”ü belirttiği ve “d”nin ise “hastalık” (İng. disease) anlamını taşıdığı bildiriliyor. “19” sayısı ise 2019 yılını temsilen, hastalığın ilk tanımlandığı tarih olan 31 Aralık’ı belirtiyor.
WHO virüs için hangi ismi kullanıyor?
Risk iletişimi açısında bakıldığında, SARS isminin kullanılması, özellikle 2003'te SARS salgından en çok etkilenen bölge olan Asya'da gereksiz korku yaratma açısından istenmeyen sonuçlara yol açmaması için, DSÖ, virüse “COVID-19'dan sorumlu virüs” veya “COVID-19 virüsü” demeye başladı. Bu adlandırmaların hiçbiri, ICTV tarafından kararlaştırıldığı şekliyle virüsün resmi adının yerini alması için tasarlanmamıştır.
Virüs resmi olarak adlandırılmadan önce yayınlanan materyaller, karışıklığı önlemek için gerekli olmadıkça güncellenmeyecektir. (Dünya Sağlık Örgütü internet sitesi - https://www.who.int/)
istediğimiz gibi değil
(6) bok 🎂🤣😜
Benim sorumu cevaplamıyor
:| :| :'( :( :( (M) (M)
bana yararlı deil :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
çok güzel
Kzamalsnsnajns
TEK KELİMEYLE MÜKEMMEL :D :)
Çok değşikmiş!💜💜💜👏👏👏👏
Evet çok doğru
:-* :) :) :) :) :) :) :) hahahah, ım koroan na virüs hahaa :D :D :D (M) (M) (M) tihsi is monley :)) ım koorma :dDDasdassd hello! :-* :-*
Salak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.