<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKorona virüs bankalara hem nakit hem kriz getirdi----

Korona virüs bankalara hem nakit hem kriz getirdi

Korona virüs bankalara hem nakit hem kriz getirdi
31 Ağustos 2020 - 15:11 www.finansingundemi.com

Bankalarda karlılık azaldı. Bankalar verdikleri kredilerin geri ödemelerini tahsil etmede zorlanacak ancak hesap işletim ücretleri ve mevduat hesaplarına yatırılan para artıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs ABD bankacılık sisteminde büyük çapta hareket yarattı. Ekonomi için bir ölçüt niteliği taşıyan bankalar bahar aylarında yaşanandan, daha uzun ve derin bir resesyon sinyalleri aldıklarını açıkladı.

Federal Deposit Insurance Corp.’ın normalde heyecansız olan çeyrek raporu, geçtiğimiz hafta büyük ve küçük ölçekli bankaların pandeminin tuzağına düştüğünü gösterdi.

Bankalar verdikleri kredilerin geri ödemelerinin tahsil edilmesinde sorun yaşayınca karlılık ve kar marjı düşüşe geçti. Aynı zamanda müşteriler bankalara her zamankinden daha fazla para yatırdı. Bu miktar o kadar fazla oldu ki ABD’nin banka iflasları için oluşturduğu güvenlik ağı, hukuki limitlerin altına indi. Ekonominin genel ölçütlerinden biri olan bankalar, bahar aylarında yaşanan resesyondan daha uzun ve daha derin bir resesyonun geldiğini sinyalledi. Ekonominin büyük bir bölümü olumlu bir gelişme gösterse de bankalar hükümetin teşvik paketleri ve diğer geçici rahatlatma çözümlerinin krizin üstesinden gelmekten çok, krizi ertelediğini söyledi. Birçok kredi bankası borçlarını tahsil etmede güçlük çekeceği bir dalgaya hazırlanıyor. Banka hisselerinin piyasalarla birlikte ralli yaşamamasının nedenlerinden biri de bankaların bu krizde nasıl kar elde edeceğinin belirsizliğini koruyor olması.

Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, Autonomous Research’ten Brian Foran, “bankalara nakit akıyor ve bununla ne yapacaklarını tahmin etmek güç” dedi. “Bu hikaye çekici bir yatırım ortamı sunmuyor.”

Kar

Bankacılık sektörünün net karı, geçtiğimiz yılın 18,78 milyar dolarlık seviyesinden %70 düşüş gösterdi. İlk çeyrekte hafif oranda daha yüksekti ancak iki dönem de 2010 yılının ilk zamanlarından bu yana, en düşük çeyrek gelirlerini temsil ediyor. Net kar JPMorgan Chase  Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. ve Wells Fargo & Co. arasında büyük oranda pay ediliyor. FDIC raporuna göre, veritabanındaki 4,624 bankanın net gelirinde toplam 202,5 milyon dolarlık bir artış görüldü.

Provizyonlar

Kredi kayıplarıyla birlikte, bankalar gelecekte ortaya çıkabilecek daha büyük problemler karşısında önlem olarak para ayırdığı için karlılık azaldı. Bankalar ikinci çeyrekte, birinci çeyrekte ayırdığı 53 milyar dolardan sonra, 62 milyar dolar daha nakit ayırdı.

Bankalar aynı zamanda daha fazla provizyonu öne çıkarak yeni muhasebe standartları uygulamaya başladı. FDIC raporunda ikinci çeyrekte yeni standartları uygulamaya koyan 253 bankanın provizyonların %90’ını oluşturduğu söylendi. Bu rakam yine dört büyük bankanın liderliğinde oluştu. Gerçek tam kayıplar verilen borçların %0,57’sini oluşturdu ancak tahminler bu rakamın artacağı yönünde.

Kar marjı

Bankalar tarihin en düşük orandaki kredi marjıyla yorgun düştü. Ortalama net kar marjı, bankaların kredilerden kazandığı para ve hesaplara yatırılan para için ödediği miktar arasındaki fark, geçen yıl %3,39 seviyelerindeyken, bu yıl %2,81’e düştü. ABD Merkez Bankası Mart ayında faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmişti ve bankalar hesaplara yatırılan paralara ödedikleri faizi indirmekte geç kaldı.

Hesap işletim ücretleri

Fed’in faiz oranlarını uzun bir süre düşük tutması beklenirken, bankaların hesap işletim ücretlerinde artışa gitmesi ya da bu gelirin yerine koyacak başka çözümler üretmesi gerekecek. İkinci çeyrekte, kredi dışı operasyonlar sektörde %7 artış göstererek yeni bir rekor kırdı. Bu durumun nedenleri arasında yatırım bankacılığı, mortgage ücretleri ve daha küçük bankaların kredi vermesi var.

Mevduat hesapları

Ard arda gelen iki çeyrekte, mevduat hesaplarına yatırılan para 1 trilyon doların üzerinde artış gösterdi. Son altı ayda mevduat hesaplarına toplamda 2,4 trilyon dolar yatırılmıştı. Bu rakam tüm sektörün 1984 verilerine eşdeğer ve herhangi bir altı aylık sürede bankalara yatırılan paranın beş kat üzerinde. Bu yılın kazancının 900 milyar dolarını, dört büyük banka aldı.

Kurumsal müşteriler yavaşlayan ekonomide şirketlerini güvence altına almak için nakit tuttular. Gidecek bir yeri olmayan tüketicilerse harcama yapmayı durdurarak, ekonomik teşvik paketinden ve artan işsizlik yardımından faydalandı.

Bu artış o kadar hızlı oldu ki, FDIC sigorta fonu, tüm mevduatların %1,3’üne düştü. Bu tüm mevduatların %1,35’lik bölümünü karşılayacak miktarı tutma zorunluluğunun altında bir rakam olarak gerçekleşti. Ajansa göre mevduatlar normalleştiğinde, fon uyum sağlayacak.

İngiliz bankalarına zorunlu göç

 

JPMorgan yüzlerce genç bankacıyı ofise çağırdı

 

ABD kamu bankacılığına ihtiyaç duyuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)